Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου στο MEGA (Δημ.Καμπουράκης- Γ.Οικονομέας)

–    Έχουμε το νικητή των εκλογών… Ο Καραμανλής και ο Αλαβάνος, αυτοί οι δύο ήταν νικητές… Τι νικητή των εκλογών… έχουμε δουλειά ακόμα, ώσπου να φτάσει στο 15, στο 20, στο 25%…. Δεν πιστεύω να είναι ικανοποιημένοι με το 5%, το οποίο ήταν μια μεγάλη επιτυχία βέβαια

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Πολλοί προβλέπανε ότι θα δώσουμε μια αγωνιώδη μάχη για να μπούμε στη Βουλή. Δεν ήταν έτσι. Είχαμε μια ουσιαστική πρόοδο. Ξέρουμε ότι έχουμε μαζί μας πολίτες, οι οποίοι μας δοκιμάζουν κι αυτό μετράει σε εμάς και επίσης πολλοί πολίτες ταλαντεύθηκαν, δεν πείστηκαν, δεν μας ψήφισαν τελευταία στιγμή, αλλά έχουμε ένα ανοιχτό διάλογο μαζί τους και θέλουμε κι αυτούς να τους πείσουμε.

–    Η αλήθεια είναι ότι στην προεκλογική περίοδο, η οποία ήταν αρκετά γρήγορη, υπήρξατε νικητής σε πολλά σημεία. Σ ένα αυτά, στο οποίο κάνατε εντύπωση σε όλους, ήταν στο ντιμπέιτ, με την ανθρώπινη γλώσσα που μιλήσατε… Στο παρελθόν δεν είχατε τόση ευστοχία… Είχατε μια άλλη γλώσσα αυτή τη φορά…

Δεν το ξέρω αυτό. Προσπαθούμε απλώς στην επικοινωνία μας με τον κόσμο να λέμε την αλήθεια, όσο μπορούμε, να είμαστε αυτοί που είμαστε και να μην μπαίνουμε σε ρόλους. Δηλαδή πραγματικά, έτσι που οργανώνεται η συζήτηση, το ντιμπέιτ όπως λένε, ουσιαστικά ήταν μια σειρά μονολόγων. Είδα το προηγούμενο ντιμπέιτ και είδα ότι ήταν μια σειρά μονολόγων που δεν έλεγαν τίποτα στον θεατή και γι αυτό προσπάθησα να γίνει ένας διάλογος και να υπάρχει μια αμεσότητα, όσο επιτρέπανε οι κανόνες και ίσως αυτό ήταν που μέτρησε λίγο στον τρόπο που ανταποκρίθηκε ο θεατής.

–    Θέλω να πάμε στο αύριο.. Το χθες καλά σας βγήκε …

Και το σήμερα είναι δύσκολο… Το σήμερα και το αύριο…

Για ασφαλιστικό

–    Έχει περάσει ένας μήνας και το ΠΑΣΟΚ ενδοσκοπεί στα γήπεδα και σκοτώνεται και η Ν.Δ., η κυβέρνηση φέρνει φορολογικά, ασφαλιστικά… Υπάρχει η αίσθηση ότι προσπαθεί να κλείσει άρον-άρον και όσο γίνεται γρηγορότερα πολλά μεγάλα θέματα.

Είναι σωστό αυτό.  Δεν είναι απλώς να κλείσουν κάποια θέματα. Να κλείνουν τα θέματα. Καλό είναι παρά να είναι εκκρεμή. Αλλά υπάρχει μια επίθεση σε κοινωνικά κεκτημένα σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή στο ασφαλιστικό σε σχέση με τα κεκτημένα με τις συντάξεις, με το χρόνο συνταξιοδότησης, το ποσό των συντάξεων, τις εισφορές. Στο φορολογικό σε σχέση με το ΦΠΑ, με τους φορολογικούς συντελεστές κ.λπ.

Και γι αυτό εμένα με ανησυχεί αυτή η κρίση του ΠΑΣΟΚ. Με ανησυχεί το να μην υπάρχει ένα μέτωπο αντίστασης και άλλων προτάσεων στην κυβέρνηση. Και γι αυτό εχθές δώσαμε εμείς στη δημοσιότητα μια επερώτηση για το ασφαλιστικό και κυρίως για τα αποθεματικά των Ταμείων, που κάνει και μια κριτική της μέχρι σήμερα κατάστασης και προτείνει μια σειρά άμεσες λύσεις που μπορούν να αναζωογονήσουν τα αποθεματικά των Ταμείων. Δεν ήταν απλώς μια κομματική επερώτηση. Την προτείναμε και προς το ΠΑΣΟΚ και προς το ΚΚΕ, προκειμένου να υπάρξει ένα μέτωπο της αντιπολίτευσης, το οποίο δεν θα δώσει σε μια κυβέρνηση, η οποία εκ των πραγμάτων είναι αδύναμη, τη δυνατότητα να κάνει αυτή την επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις του λαού μας.

–    Μήπως και εσείς παραείσαστε αρνητικοί, με την ασφάλεια του κόμματος που δεν πρόκειται να κυβερνήσει αύριο, και λέτε σε όλα όχι… Δεν πάμε στο διάλογο… Κάποια λύση πρέπει να υπάρχει….

Κατ αρχήν είμαστε μέσα στη Βουλή και μέσα στη Βουλή κάνεις διάλογο και κάνεις προτάσεις. Και υπάρχουν οι θέσεις της κυβέρνησης που λέει, δεν έχουν αποθεματικά τα Ταμεία, δεν έχουν λεφτά τα Ταμεία να πληρώσουν και γι αυτό πρέπει να δουλεύουν περισσότερο, να παίρνουν μικρότερες συντάξεις.

 Και υπάρχουν οι δικές μας προτάσεις. Χθες κατατέθηκαν επισήμως, για μια ακόμη φορά, που λένε, δεν έχουν αποθεματικά τα Ταμεία, γιατί έχουμε 6 δις ? εισφοροδιαφυγή;

–    Δεν είναι τόσο εύκολο να πιάσεις την εισφοροδιαφυγή..

Να σας πω κάτι. Όταν έχεις αυτή τη στιγμή τέσσερις χιλιάδες άτομα έλλειψη προσωπικού στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, να σας πω ένα ασφαλιστικό Ταμείο που ασκεί ελεγκτικό μηχανισμό και στην εισφοροδιαφυγή, πώς θα την πιάσεις. Δεν μπορείς. Βάλτε τέσσερις χιλιάδες στο ΙΚΑ, δώσε και δουλειά στον κόσμο, έλεγξε την εισφοροδιαφυγή.  Έχεις 8 δις ? τα οποία χρωστάει το δημόσιο. Έχεις 3 δις ? τα οποία χρωστάνε  ο ιδιωτικός τομέας/ Υπάρχουν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στην Ελλάδα, οι δύο στους τρεις είναι Έλληνες, όχι μετανάστες, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι. Έχεις όλα τα παιδιά τα οποία δουλεύουν στο stage κ.λπ. και σε άλλες μορφές απασχόλησης, από τους οποίους δεν έρχονται ασφαλιστικές εισφορές, και οι δικές τους και του κράτους.. Έχεις την μερική απασχόληση που δεν δίνει στα Ταμεία. Πάρε όλα αυτά τα μέτρα. Έχεις τις οφειλές από τις κλοπές των Ταμείων.  

Να οι προτάσεις μας. Τι λέμε εμείς;  Εμείς λέμε ότι σ ένα στημένο  διάλογο του τύπου αυτού που έγινε με την Παιδεία, όπου ξέρουμε πού θα καταλήξει, δεν πρόκειται να μπούμε. Διάλογο και προτάσεις συνεχώς.

Στην ταυτότητα του κόμματός μας, και του ενωτικού σχήματος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι να κάνουμε συνεχώς προτάσεις προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε διέξοδο στα μεγάλα προβλήματα

–    Προτάσεις θα κάνετε ή στο δρόμο θα δώσετε τον αγώνα;

Και τα δύο. Το ίδιο κάναμε και με την Παιδεία, με το άρθρο 16. Ήμασταν στο δρόμο, στηρίζαμε τις κινητοποιήσεις, στηρίζαμε τα κινήματα και την ίδια στιγμή μέσα στη Βουλή κάναμε προτάσεις. Και υπάρχει και μια καλή εμπειρία απ όλα αυτά τα τρεισήμισι χρόνια που πέρασαν. Όταν ο κόσμος αγωνισθεί, αγωνισθεί με σταθερότητα, μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα.

–    Δηλαδή θα κατεβάσετε τον κόσμο στο δρόμο για το ασφαλιστικό; …

Δεν μπορώ να σφυρίξω εγώ και να κατεβάσω τον κόσμο. Προς Θεού. Δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο, να του πούμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να πούμε ότι, εάν χρειαστεί, πρέπει να κινητοποιηθείς ώστε να κλείσεις το δρόμο. Κινητοποιείται ο κόσμος. Ίσως κινητοποιείται την τελευταία στιγμή. Ίσως η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι με το νομοσχέδιο Γιαννίτση. Κράτησε μία ημέρα. Αν δείτε σήμερα στη Γαλλία, έχει παγώσει η Γαλλία, δεν κινείται κανένα μέσο μεταφοράς, ακριβώς γιατί πάει να θίξει την  ηλικία συνταξιοδότησης.

Μ αυτή την έννοια εμείς πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα περάσουν και καλούμε -πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο ρόλος μας- όλες τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, από κοινού να αγωνιστούν γι αυτό. Και πιστεύω ότι σ   αυτή την προσπάθεια και την κινητοποίηση  έχουν θέση  και οι απλοί εργαζόμενοι που ψήφισαν τη Ν.Δ. και θέλουν να διαφυλάξουν αυτό που έχουν πετύχει και να έχουν κάτι καλύτερο στη ζωή τους.

Για θέματα Παιδείας

–    Κάνοντας τον αντίλογο, να ρωτήσω το εξής. Που είπατε το άρθρο 16, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια..Η ιδιωτική σφαίρα της Παιδείας έχει ήδη επιβληθεί και στην Ελλάδα ….Οι μισοί πάνε τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία …. Και όσοι δεν τα πάνε, θα θέλανε να τα πάνε….. Εσείς γιατί είσαστε τόσο κάθετα εναντίον, που εκ των πραγμάτων έχουν επιβληθεί …Υπάρχει η άποψη που λέει, ότι γενικά καλά είναι να είμαστε με το κράτος και τα δημόσια κι όλα αυτά, αλλά, αν είναι να λειτουργεί καλύτερα ένα ιδιωτικό  πανεπιστήμιο από το χάος που υπάρχει μέσα στο κράτος ή ένα ιδιωτικό νοσοκομείο…  Γιατί όχι..

Να σας πω κάτι πολύ απλό. Κατ αρχήν προασπιζόμαστε το Σύνταγμα, το οποίο λέει ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση…

–    Αν ήταν εδώ κάποιος από το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη, θα σας έλεγε, εδώ δεν ορκιστήκατε…

Καλύτερα, για να κάνουμε πιο σοβαρή συζήτηση, που δεν είναι εδώ κανείς.

Το Σύνταγμα λέει, στα Πανεπιστήμια  λειτουργεί μόνο το δημόσιο. Επομένως υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα.

Δεύτερον. Εάν δείτε στην Ευρώπη, ποια χώρα με τους δείκτες της Ε.Ε. έχει τα καλύτερα Πανεπιστήμια. Η Φινλανδία. Τι διαφορά υπάρχει μεταξύ Φινλανδίας και Ελλάδας; Ότι στην Φινλανδία χρηματοδοτούν την Παιδεία με ένα 8,5% και στην Ελλάδα την χρηματοδοτούν με το ζόρι 3%. Αν υπάρχουν προβλήματα στα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν σχέση και μ αυτή την λειψυδρία πόρων που υπάρχουν.

Στο θέμα που θέσατε για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε κάθε χώρα λειτουργούν εκείνα τα Ιδρύματα που αποφασίζει η χώρα. Κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει. Υπάρχει η αρχή της επικουρικότητας.  Επομένως το αν θα λειτουργούν τα ΚΕΣ ή όχι, είναι απόφαση της χώρας και όχι της Ε.Ε.

–    Δουλεύουν όμως ….

Δουλεύουν. Έχετε απόλυτο δίκιο. Ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εμπορίου. Με άδειες από το Υπουργείο Εμπορίου έγιναν. Και φυσικά τα παιδιά τα οποία τελείωσαν τα ΚΕΣ και έχουν περάσει ένα χρόνο ή δύο διδασκαλίας σε ξένα πανεπιστήμια, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορούν να διεκδικήσουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι μας υποχρεώνει κανείς να έχουμε ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Το αν θα έχουμε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, το αν θα λειτουργούν τα ιδιωτικά ΙΕΚ, το αν θα λειτουργεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ή θα κλείσει, το αν θα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο της Αθήνας ή θα κλείσει είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της χώρας μας.

–    Εσείς λέτε να κλείσουν τα ΙΕΚ;…

Λέω ότι δεν έπρεπε να επιτρέπονται Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, τα οποία συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια και μ αυτόν τον τρόπο δίνουν πτυχία. Η χώρα μας πρέπει να λύσει αυτή την αντίφαση. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που να συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια.

–    Το κάναμε… Είναι 250 χιλ. παιδιά το χρόνο, απ αυτά μπαίνουν τα 120 στα πανεπιστήμια, μένουν εκτός 130 χιλιάδες, τα οποία, επειδή κανένας δεν θέλει να πάνε να γίνουν υδραυλικοί ή εργάτες…., τα 50 πάνε στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Βουλγαρία  και σπουδάζουν και τα γιατί έχουν λεφτά και τα υπόλοιπα πάνε στα ΙΕΚ και τελειώνουν …    

Δεν είναι μόνο γιατί έχουν λεφτά, γιατί πολλοί γονείς κάνουν να φάνε κρέας μια φορά το μήνα για να σπουδάσει το παιδί τους. Είναι καλό, η οικογένεια εδώ στην Ελλάδα θέλει το παιδί να πάει μπροστά. Και εδώ υπάρχουν λύσεις, απλές λύσεις, οι οποίες εφαρμόζονται, δεν είναι στο μυαλό μας.

Εμείς έχουμε προτείνει στην Ελλάδα να ισχύει ένα σύστημα σαν κι αυτό που ισχύει στην Αυστρία και σ ένα βαθμό ισχύει στη Γερμανία, και το οποίο προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση. Πώς το παιδί του δημοτικού τελειώνει και ξέρουμε ότι θα πάει στο Γυμνάσιο. Το παιδί του Γυμνασίου τελειώνει και ξέρουμε ότι θα πάει στο Λύκειο. Με τον ίδιο τρόπο, το παιδί του Λυκείου που τελειώνει και θα μπορούσε να πάει στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Και να μην έχουμε όλο αυτό το χάος και όλη αυτή την ψευτο-τριτοβάθμια εκπαίδευση σαν κι αυτή που έχουμε στα ΚΕΣ κ.λπ. Να υπάρχουν δημόσια Πανεπιστήμια.

Να χρηματοδοτείται η δημόσια Παιδεία, γιατί; Όχι μόνο γιατί είναι ένα δικαίωμα σήμερα του παιδιού να σπουδάζει μέχρι και το πανεπιστήμιο, αλλά γιατί πιστεύω ότι αυτό θα δώσει και μια ώθηση πνευματική, διανοητική, τεχνολογική στη χώρα μας ώστε να ανταποκριθεί και στις πιέσεις που νιώθει σε οικονομικό επίπεδο κ.λπ.

Για εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

–    Τι επιθυμείτε για το ΠΑΣΟΚ; Να πάει αριστερά ή δεξιά;.. Αν πάει αριστερά θα πάρει τους δικούς σας ψήφους, αν πάει δεξιά θα σας δώσει……

Ως κόμμα θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη δύναμη. Λογικό δεν είναι; Από κει και πέρα ξέρουμε  ότι όλος ο κόσμος δεν μπορεί να έρθει μαζί μας. Και γι αυτό έχουμε κάνει και μια συνεργασία. Όταν λέμε Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ουσιαστικά είναι περίπου 10 κόμματα, οργανώσεις της Αριστεράς κ.λπ. Άρα δεν μπορούμε μόνοι μας. Θα θέλαμε το ΠΑΣΟΚ να έρθει αριστερά. Πολύ θα το θέλαμε. Θα θέλαμε να έρθει σε μια πολιτική κοντά με τη δική μας. Παρακολουθούμε σήμερα αυτό που γίνεται   στο ΠΑΣΟΚ. Δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Δέστε τις ειδήσεις: προσωπικοί αλληλοχαρακτηρισμοί, αλληλοϋποτίμηση, αλληλοκατηγορίες  και καμία τομή στα μεγάλα ζητήματα, που θα περίμενε κανείς ότι θα βγάλει κάποια μαθήματα. Γιατί έχει κρίση το ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν ακολούθησε μια εναλλακτική πολιτική από τη Ν.Δ. Διότι τη συνέχεια του κ. Σημίτη την εφάρμοσε ο κ. Καραμανλής. Κι αν ο κ. Καραμανλής έχανε τις εκλογές, τη συνέχειά του θα την εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Να κάνει μια πολύ μεγάλη μετατόπιση. Την κάνει το ΠΑΣΟΚ; Δεν την κάνει σε επίπεδο ηγεσίας. Την κάνει σε επίπεδο βάσης.  Νομίζω ότι οι διεργασίες που γίνονται σήμερα στην κοινωνία δείχνουν ότι υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ από κάτω, ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ από κάτω, που αναζητεί κάτι άλλο. Δεν θέλει ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Δεν θέλει τους νόμους και του Καραμανλή και τους προηγούμενους του κ. Σημίτη για την ασφάλιση. Δεν θέλει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, την οποία ολοκληρώνει ο κ. Καραμανλής αλλά την είχε αρχίσει ο κ. Σημίτης.  Είναι ένα ζωντανό ΠΑΣΟΚ, ένας ζωντανός σοσιαλιστικός χώρος, με αναζητήσεις, επιθυμίες, ερήμην των ηγεσιών.

Και νομίζω ότι στο πρώτο δείγμα αυτού του ΠΑΣΟΚ από κάτω που αποδεσμεύεται το είδαμε στις εκλογές. Δηλαδή οι μετατοπίσεις που έγιναν και προς το δικό μας χώρο, ίσως και προς άλλες κατευθύνσεις, δείχνουν ότι ανασυντάσσεται αυτή η πολιτική ζωή και πιστεύω ότι θα ανασυνταχθεί σε μια θετική κατεύθυνση.

–    Από τους δύο που κυρίως διεκδικούν το χρίσμα  του ΠΑΣΟΚ, με ποιον αισθάνεστε πιο καλά να συζητάτε και να υπάρχει μια προοπτική συνεργασίας;…

Με τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ. Με αυτούς αισθανόμαστε πιο κοντά. Και συζητάμε και έχω υπόψη μου όλη αυτή τη μεγάλη προεκλογική περιοδεία που κάναμε ως πολιτικοί αρχηγοί και οι οποίοι αναζητούν έναν άλλο δρόμο και νομίζω ότι θα το βρουν. Σε επίπεδο ηγεσίας, είναι εσωτερικό θέμα του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε εμείς το δικαίωμα.

Για ΚΚΕ

–    Έχω ακούσει πολλούς αγνούς ψηφοφόρους της Αριστεράς να λένε, αν είχατε ενωθεί εσείς οι δύο με το ΚΚΕ, αυτή τη Βουλή θα ήσασταν 20% τουλάχιστον.. Γιατί δεν τα βρίσκετε μεταξύ σας…

Να ενωθείς δεν μπορείς. Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΚΚΕ σε ζητήματα που έχουν σχέση με το τι σοσιαλισμό θέλει κανείς, πώς θα πάει η κοινωνία, τι ρόλο παίζουν οι δημοκρατίες, οι ελευθερίες κ.λπ. Θα μπορούσε όμως να υπάρχει μια κοινή δράση τουλάχιστον ή θα μπορούσες να είσαι σ ένα ενωτικό σχήμα. Εμείς αυτό θέλουμε κι αυτό έχουμε καταφέρει με όλες τις άλλες δυνάμεις που είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αρνητική απάντηση έρχεται από το ΚΚΕ. Χθες πρότεινα να προχωρήσουμε μαζί σε κοινές δράσεις στο ασφαλιστικό μέσα στη Βουλή. Εμείς κάνουμε συνεχώς προτάσεις. Από κει και πέρα, εάν το ΚΚΕ δεν έρχεται, προσπαθούμε να ενώσουμε όσες δυνάμεις μπορούμε να ενώσουμε. Πάντα όμως έχουμε την πρόθεση συνεργασίας.

–    Μία από τις δηλώσεις που συγκινήσανε ήταν για την υπόθεση του παιδιού του κ. Βούτση. Είναι δύσκολο να τα συνταιριάξεις όλα μαζί…. Εγώ αισθάνομαι ότι πρέπει να τον ευχαριστήσω γιατί ήταν ανθρώπινη προσέγγιση. Ήταν ένα θέμα που σας απασχόλησε…

Ήταν ένα θέμα το οποίο προσφερόταν για καπηλεία από ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ, στη μεγάλη τους πλειοψηφία δείξανε μια πολύ σοβαρή προσέγγιση.

Πιστεύω ότι είμαστε μια κοινωνία που πρέπει να βάλουμε ερωτήματα. Γιατί υπάρχει μια ομάδα μεγάλη παιδιών που έχει άλλες αξίες; Που κάνουν τους Ρομπέν των Δασών… Να δούμε τις δικές μας ελλείψεις. Γιατί εμείς δεν μπαίνουμε σε κάποια ζητήματα και ως πολιτικοί να πούμε, κάτσε ρε παιδί μου, εδώ στην Ελλάδα ένας στους πέντε είναι φτωχοί. Γιατί οι τράπεζες έχουν τέτοια υπερκέρδη και απομυζούν τόσο κόσμο της φτώχειας.   Γιατί το αφήνουμε αυτό σε κάποιες ομάδες παιδιών, οι οποίες νομίζουν ότι θα μπορέσουν μ αυτό τον τρόπο, ο οποίος δεν οδηγεί και πουθενά, να «καθαρίσουν». Από κει και πέρα, ζούμε σ αυτή την κοινωνία και δεν είναι μόνο αυτό. Πόσα παιδιά πάνε στο δρόμο της εξάρτησης και των ουσιών. Τι μπορούμε να κάνουμε; Γιατί τόσα παιδιά πάνε στο δρόμο της βίας; Δεν έχουμε δώσει απαντήσεις σ αυτά τα ζητήματα. .. Και νομίζω ότι είναι ζητήματα τα οποία δεν είναι στο γείτονά μας. Χτυπάνε την πόρτα κάθε σπιτιού. Και όντως, το πιστεύω αυτό, ότι το πιο δύσκολο, σ αυτές τις ρευστές και δύσκολες συνθήκες, είναι να είναι κανείς γονιός, παρά να κάνει το επάγγελμά του, να είναι δημοσιογράφος, ηγετικό στέλεχος πολιτικού κόμματος και δύσκολα θα βρούμε αναμάρτητους που θα μπορούσαν εύκολα να πετάξουν την πέτρα.

–    Σας ρωτάω περισσότερο φιλοσοφικά… Αυτό το κοινωνικό περιβάλλον μας καθιστά έρμαια ή κι εμείς ως γονείς μπορεί να κάνουμε λάθη, χωρίς να έχει καμία αιχμή αυτό για τον φίλο μου το Νίκο… Η οικογένεια μπορεί να παίξει ένα ρόλο που να υπάρχει μια ελπίδα….

Γι αυτό είπαμε ότι είναι ίσως και το πιο δύσκολο πράγμα…. Όταν λέμε ότι είναι το πιο δύσκολο πράγμα, έχεις και την πιο μεγάλη ευθύνη. Και έχουμε όλοι ευθύνη.  Πολλές φορές πληρώνουν δικά μας λάθη τα παιδιά μας. Πολλές φορές γίνονται πράγματα τα οποία δεν τα περιμέναμε.  Και γι αυτό η στήριξη της οικογένειας έχει μεγάλη σημασία. Και να καταλάβουμε σήμερα ότι στις συνθήκες αυτές, στις νέες μορφές οικογένειας που υπάρχουν.. και δείτε πόσες μονογονεΪκές οικογένειες μονάχα υπάρχουν στον ελληνικό χώρο.. Πρέπει και ως πολιτεία να έχουμε όλα αυτά τα μέσα ώστε να στηρίξουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την οικογένεια. Και να μαθαίνουμε στα παιδιά μας -πράγμα που δεν το κάνουμε και συζητάμε για παρελάσεις και αν θα πάνε σε παρελάσεις κ.λπ.- να μαθαίνουμε στα παιδιά από το Λύκειο ακόμη, όχι μόνο τη σεξουαλική αγωγή, αλλά πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι να γίνουν κάποτε γονείς και πόσο πρέπει να προβληματιστούν. Όχι συνταγές, τι πρέπει να κάνουν, αλλά αυτή την αίσθηση ευθύνης…

Κι εμείς ως γενιά δεν την είχαμε. Βγαίναμε από τη δικτατορία  και από τις μεγάλες μάχες και συλλογικότητες και νομίζαμε ότι όταν ήμασταν μια μεγάλη παρέα και τραγουδάγαμε Θεοδωράκη σε μια ταβέρνα, θα λύσουμε όλα τα προβλήματα.

–    Και ποια οικογένεια είναι πιο αποτελεσματική…. Η συντηρητική δεξιά ή η φιλελεύθερη αριστερή οικογένεια;..

Δεν θα το έβαζα έτσι. Μπορείς να βρεις συντηρητικούς ανθρώπους που να έχουν μια καλή οικογένεια και να είναι φιλελεύθεροι μέσα στην οικογένειά τους και να δίνουν ευθύνη στα παιδιά τους κ.λπ.

Θα έλεγα, καθώς θυμάμαι τα παλιότερα χρόνια, στους συλλόγους γονέων,   υπάρχει ένα μεγάλο κόμμα των γονιών εκείνων που καταλαβαίνουν ότι είναι μια δύσκολη προσπάθεια, ότι πρέπει να ανταλλάξουν απόψεις, ότι πρέπει να ζητήσουν βοήθεια κάποιες φορές, άσχετα από το τι κόμμα ακολουθεί ο ένας ή ο άλλος.

–    Δεν υπάρχει στήριξη της οικογένειας και μάλιστα των πιο ανήμπορων … όταν ανυπεράσπιστη από την πολιτεία η οικογένεια προσπαθεί να κάνει κάτι μόνη της, συνήθως το αποτέλεσμα δεν είναι καλό..

Βεβαίως δεν είναι καλό, αλλά εδώ είναι διαταξικό το πρόβλημα, Δηλαδή και στην οικογένεια εκείνη που νομίζει ότι με τις παροχές λύνει τα προβλήματα, και είναι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, κι εκεί βλέπεις να παρουσιάζονται όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα. Θέλει μια συνολική διαφοροποίηση της στάσης μας απέναντι στους θεσμούς αυτούς οι οποίοι αλλάζουν σήμερα, είναι υπό πίεση, είναι σε καινούργιες μορφές.

Και όσον αφορά το κράτος -γιατί δεν τα λύνει όλα το κράτος, υπ ραχει ατομική ευθύνη- γι αυτό που λέμε κοινωνικό κράτος, με όλες τις διαστάσεις του, με τις δυνατότητές του, όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα θέματα υγείας, αλλά να δώσει απαντήσεις και σε ζητήματα χειρισμού προβλημάτων σε οικογενειακό επίπεδο, πρέπει να ξανανασυγκροτηθεί και να  λειτουργήσει όπως γίνεται τουλάχιστον σε μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση του πολίτη σε υπηρεσίες κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, θεραπευτών κ.λπ.

–    Έρχεται ένας βαρύς χειμώνας, με φοβερά μέτρα τα οποία θα πάρει η κυβέρνηση και με  αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από σας.. Θα ξανακατέβετε στους δρόμους πάλι, πιθανότατα θα σας κατηγορήσουν ότι υποθάλπτετε τους ταραξίες…. Τελικά είναι λίγο μεσοβέζικη η στάση του ΣΥΝ και με τους μεν και με τους δε…… οι οποίοι ταραξίες κάνουν κακό και στο δικό σας τον αγώνα… Ο κόσμος ο πολύς δεν ξέρει ότι μερικοί απ αυτούς για τους οποίους ο Πολύδωρας σας κατηγορούσε και σας στο κυνήγι θα σας στρώνανε αν σας βλέπανε στο δρόμο..

Ο κ. Πολύδωρας μας κατηγορούσε, αλλά είναι συνταξιούχος Υπουργός γιατί  δεν οδήγησε πουθενά αυτή η προσπάθειά του. Αντί να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα και να διαφυλάξει πραγματικά τον τρόπο της ειρηνικής εκδήλωσης των πολιτών, έκανε μια πολεμική απέναντι σ ένα κόμμα, το οποίο ενισχύθηκε στις εκλογές. Δεν αποδοκιμάστηκε.

Το πιο σημαντικό που καταφέραμε, είναι ότι καταφέραμε να ματαιώσουμε -και θα φανεί αυτό σε λίγους μήνες μέχρι το καλοκαίρι γιατί θα κλείσει η φάση αναθεώρησης του Συντάγματος- καταφέραμε να ματαιώσουμε τη μεταρρύθμιση δύο μεγάλων άρθρων του Συντάγματος. Του άρθρου 24, που αφορά στα δάση, και το άρθρο 16 για τα δημόσια Πανεπιστήμια.

Δεν λέω ότι το κάναμε μόνοι μας, αλλά για μια πολιτική δύναμη που ήταν  3% δεν είναι εύκολο πράγμα και αισθανόμαστε μια ικανοποίηση και θα θέλαμε με τον ίδιο τρόπο να είμαστε, όχι ταραξίες που λέτε, να είμαστε δημιουργικοί και να διαφυλάξουμε τώρα κεκτημένα στα ζητήματα της ασφάλισης, των αμοιβών κ.λπ. και να τα διευρύνουμε για τους Έλληνες πολίτες και ειδικά γι αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που συμπιέζεται με τόσο ακραίο τρόπο.

Για εκλογική κάθοδο στο Ν. Ηρακλείου

–    Δεν ήταν ένα ρίσκο το ότι κατεβήκατε στο Ηράκλειο και παραλίγο να μείνετε απ έξω..

Είχα μείνει απ έξω μέχρι τη Δευτέρα το πρωί και σκεφτόμουνα τι βιβλία  θα αρχίσω να διαβάζω….

Πιστεύω ότι αυτός που επιχειρεί να είναι επικεφαλής σ ένα ηγετικό σχήμα πρέπει να είναι λίγο σαν τον καπετάνιο. Δηλαδή να μην είναι ο πρώτος ο οποίος θα βγει στη στεριά, ο πρώτος ο οποίος θα εξασφαλίσει τη θέση του στο Κοινοβούλιο. Και γι αυτό ήθελα να δώσω ένα σήμα με την κάθοδό μου ως υποψηφίου σε δύο περιφέρειες, στις Σέρρες και το Ηράκλειο, που δεν βγαίνανε εύκολα, θέλανε 5% για να βγει το Ηράκλειο. Και πρέπει να διακινδυνεύσουμε, πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα. Κι ενδεχομένως βοήθησε αυτό και έδωσε μια αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ήθελα να δώσω κι ένα σήμα -και πιστεύω ότι θα μου δοθεί η ευκαιρία να το ξαναδώσω- στους πολίτες ότι προσπαθούμε στο δικό μας χώρο, προσπαθούμε, δεν είναι εύκολο, να πούμε ότι το θέμα μας δεν είναι η καρέκλα. Μας ενδιαφέρει, θέλουμε να είμαστε ενεργοί στην πολιτική ζωή κ.λπ, αλλά δεν είναι η καρέκλα το πρώτο που μας ενδιαφέρει.

Προσπαθούμε να ανοίξουμε το δρόμο στους νέους ανθρώπους. Προσπαθούμε να κάτσουμε εμείς στη γωνία. Μην ξεχνάτε ότι η πολιτική δύναμη εκείνη, η οποία άνοιξε το δρόμο στη νέα γενιά να μπει στην πολιτική και με έναν τρόπο ο οποίος είναι δημιουργικός και θετικός -σας θυμίζωζ το εγχείρημα με την «Ανοιχτή Πόλη» στην Αθήνα- ήταν αυτή η μικρή πολιτική δύναμη.

Για περιβάλλον

–    Να δούμε ένα βίντεο και για τις πιθανές  πλημμύρες .

Να πω ένα μικρό σχόλιο για το βίντεο που δείξατε… Αν στην Πάρνηθα και στο Μενίδι υπάρχουν τέτοια προβλήματα, σκεφθείτε τι γίνεται σε όλη την Πελοπόννησο….  Ήμασταν εκεί κάτω .. και σας λέω ότι εμείς επιλέξαμε η πρώτη συζήτηση πολιτικών αρχηγών -και γι αυτό κάναμε το αίτημα- που θα γίνει στη Βουλή με τη νέα περίοδο της Βουλής και με τη νέα κυβέρνηση να είναι πάνω στο θέμα του περιβάλλοντος. Και ανάμεσα σ αυτά στο θέμα του πώς θα ανασυγκροτηθούν και θα προστατευθούν λοι αυτοί οι τόποι και οι κάτοικοι όπου υπάρχουν πάρα πολύ καλές προτάσεις.

 Είμαστε μια χώρα η οποία έχει δύο πρόσωπα. Υπάρχουν πάρα πολύ καλές προτάσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο, από τους δικηγορικούς συλλόγους, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, κοινές προτάσεις που κάνανε και οι οποίες δυστυχώς δεν εφαρμόζονται.

–    Γιατί τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πολιτικοί και όχι οι επιστήμονες

Ναι, αλλά κι αυτές είναι πολιτικές προτάσεις που κανονικά η εξουσία θα έπρεπε να είναι ανοιχτή στην κοινωνία ….

Για κυβέρνηση Ν.Δ. και ΦΠΑ

–    Εδώ για το πετρέλαιο σχεδιάζανε και μας αποκαλύψανε οι πρόεδροι των βενζινοπωλών.. ότι δεν τους είχε φωνάξει ένας να τους πει…

Δεν είναι και νέο κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.  Είναι ένα κόμμα το οποίο έκανε φροντιστήριο και μάλιστα κακό φροντιστήριο και κακός μαθητής ήταν επί τρεισήμισι χρόνια. Δεν μπορεί να λέει άλλα αντ   άλλων. Κι αυτό που με ενοχλεί είναι να δημιουργείται μια κοινωνία η οποία ζει σε τρόμο. Ζεις σε τρόμο γιατί μπορεί να σε διώξουν από τη δουλειά σου. Ζεις σε τρόμο -και έχω δει νέα παιδιά να υπογράφουν στις επιχειρήσεις που δουλεύουν ότι πληρώνονται περισσότερα απ όσα παίρνουν για να μην χάσουν τη δουλειά τους ή δεν θα μείνουν έγκυες για να προσληφθούν, θα βάλουμε και ζώνη αγνότητας τώρα στις κοπέλες για να βρίσκουν δουλειά. Εκεί έχουμε φτάσει.

Και τώρα μ αυτό που γίνεται με το ΦΠΑ.

Είπατε για το ντιμπέιτ όπου ο κ. Καραμανλής στη συζήτηση άφησε να εννοηθεί με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Δεν μπορεί τώρα αυτός ο κόσμος, ο οποίος βλέπει ήδη την ακρίβεια η οποία είναι ανεξέλεγκτη, να είναι κάτω από τον συνεχή φόβο ότι θα πρέπει να πληρώσει με κάθε πακέτο γάλα που παίρνει ή πακέτο μακαρόνια ακόμα μεγαλύτερο ΦΠΑ.

Γι αυτό, ξαναλέω, ζητάω από τον Πρωθυπουργό σήμερα κιόλας, αντί να έχει μια κοινωνία η οποία είναι σε αγωνία, να δώσει μια σαφή απάντηση ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ, δηλαδή οι έμμεσοι φόροι, οι οποίοι είναι σε βάρος  όλων των εργαζομένων.

Έχουμε ανάγκη να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα; Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση η οποία δεν φορολογεί τις υπεραξίες των μετοχών  και τα κέρδη από τις μετοχές. Δεν υπάρχει άλλη χώρα. Σε άλλες χώρες είναι 48% η φορολογία. Στη Γαλλία οι φόροι από τα εισοδήματα που έχεις από τις μετοχές είναι 48%. Στην Ελλάδα είναι 0%. Θέλει επομένως φόρους, ας πάρει αυτούς. Θέλει φόρους από τον ΦΠΑ. 6 δις είναι η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή που γίνεται από τον ΦΠΑ. Ας προσπαθήσει να την ελέγξει.

Scroll