Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή στο ΑΠΕ ΜΠΕ (Μιχάλης Ψύλος)

-κ. Χουντή είστε μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα στο Στρασβούργο. Πείτε μας για τις επαφές του κ. Τσίπρα με τα μέλη της Ευρωβουλής. Όπως μάθαμε έβαλε ευθέως θέμα για επίσημη και θεσμική απονομιμοποίηση της τρόικας στην Ελλάδα.

Πράγματι, στόχος της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Στρασβούργο ήταν κατ` αρχή να συζητήσει με τους εισηγητές της έκθεσης που ετοιμάζει η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με τη δημοκρατική νομιμοποίηση, τους τρόπους λειτουργίας, το πως ξεκίνησε, πως δουλεύει και ποιά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της τρόικας. Στις συναντήσεις αυτές είπαμε τη δική μας άποψη, την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά τα θέματα. Πρέπει να σας πω ότι η επιτροπή προκειμένου να συλλέξει υλικό, έχει ζητήσει στοιχεία και από τις κυβερνήσεις των χωρών που είναι σε μνημόνιο, αλλά κάνει και ακροάσεις από όποιον πιστεύει ότι μπορεί να της δώσει σχετικό υλικό. Εμείς με το υλικό που έχουμε από την εμπειρία της τρόικας στην Ελλάδα καταθέσαμε τα στοιχεία που διαθέτουμε προς αξιοποίηση. Είπαμε αυτό που είχαμε τονίσει από την αρχή που φτιάχτηκε αυτό το υβριδικό σχήμα της τρόικας με την έννοια ότι μετείχε και ο εξωευρωπαϊκός θεσμός, το ΔΝΤ. Αναφέραμε τις πάμπολλες ενστάσεις για αυτά που ζητούσε η τρόικα μέσω των μνημονίων και που παραβίαζαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το εθνικό δίκαιο Το ερώτημα που θέσαμε είναι ποιός μπορεί να ελέγχει τέτοια σχήματα και είναι θετικό που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινήθηκε έστω και όψιμα όσον αφορά το ζήτημα του δημοκρατικού ελέγχου τέτοιων σχημάτων.

-κ. Χουντή, ποιό ήταν το κλίμα που συνάντησε ο κ. Τσίπρας; Βρήκε ευήκοα ώτα;

Ναι, γιατί τα ερωτήματα που θέταμε από καιρό και τα θέτουν και όλες οι χώρες του νότου, σήμερα απασχολούν και άλλους ευρωβουλευτές, που βλέπουν πλέον ότι η τρόικα έχει επιφέρει καταστροφικά κοινωνικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά αποτελέσματα όπου έχει παρέμβει.

Βεβαίως, η προσπάθεια αυτή δεν θα τελειώσει στο πλαίσιο αυτής της θητείας της ευρωβουλής -υπάρχει μία πίεση να τελειώσει ως τον Μάιο- αλλά η δική μας η πρόταση είναι να γίνει μόνιμη εξεταστική επιτροπή με περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να κάνει εξονυχιστικό έλεγχο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το τι θα απαντήσουν οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί στα ερωτήματα της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Δηλαδή πως φτάσαμε εδώ, ποιός το αποφάσισε, ποιός το επέβαλε. Με αυτή την έννοια θα κληθούν να καταθέσουν και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, ο κ. Τρισέ, ο πρώην πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και άλλοι θεσμικοί παράγοντες για να βγουν συμπεράσματα. Έτσι κι αλλιώς τα μνημόνια και η τρόικα πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα για να μπορέσει να ξεφύγει η χώρα μας από την εποπτεία, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα της διαγραφής του χρέους κλπ.

-κ. Χουντή ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν…

Πρώτα απ` όλα είναι σημείο των καιρών, γιατί όπως γνωρίζετε παλιότερα οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έβλεπαν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήθελαν να συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα. Τώρα ο κ. Όλι Ρεν δέχτηκε τη συνάντηση. Από την πλευρά μας είπαμε για τα αποτελέσματα της πολιτικής της τρόικας και των μνημονίων. Όπως ξέρετε, ο Όλι Ρεν από την πλευρά της Κομισιόν είναι ο εμπνευστής και εκ των συντακτών αυτών των κειμένων και επομένως πρέπει να δούμε ποιά είναι τα συμπεράσματα που βγάζει κι αυτός – αν βγάζει φυσικά κάποια συμπεράσματα – λέγοντας τις δικές μας απόψεις. Προσπαθούμε επίσης να καταλάβουμε τι άλλο ζητάνε αυτή την περίοδο και αν η συζήτηση με την τρόικα είναι πραγματική ή επικοινωνιακή. Για παράδειγμα στο θέμα των πλειστηριασμών θέλουμε να δούμε τι ακριβώς ζητάει η τρόικα.

-Ο κ. Ρεν ως εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων θα είναι επίσης και αντίπαλος του κ. Τσίπρα, που είναι εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν…

Ο Όλι Ρεν σχεδιάζει να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν από την πλευρά των Φιλελευθέρων, αλλά στο χώρο αυτό συνυποψήφιός του είναι και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ.

Scroll