Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στην τηλεόραση του MEGA (Δημ. Καμπουράκης- Γ. Οικονομέας)


δείτε το βίντεο


-Παρατηρούμε ότι ο ΣΥΝ έχει μια διαρκή κινητικότητα. Από την τελευταία φορά που μιλήσαμε άλλαξαν όλα πάλι.. Αλαβάνος υποψήφιος, Ψαριανός υποψήφιος με άλλο κόμμα, Μητρόπουλος. Ο ΣΥΝ, ενώ μοιάζει να μην έχει την πολυτέλεια για όλη αυτή την ανακατωσούρα, εκεί γίνονται όλα. Τι συμβαίνει;…

Δεν θα σας αφήσουμε ποτέ να πλήττετε. Όμως το κρίσιμο αυτή τη στιγμή δεν είναι αν πλήττουμε ή όχι με τις εσωτερικές αντιφάσεις. Το κρίσιμο είναι με ποιο πολιτικό σχέδιο θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση  που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Αυτή η εικόνα της πολυδιάσπασης στο χώρο της Αριστεράς δεν είναι καθόλου καλή, είναι δυσάρεστη εικόνα. Δεν είναι η ώρα ίσως να αποδώσει κανείς ευθύνες. Δεν είναι η ώρα. Αν θέλετε μπορώ να μιλήσω και γι αυτά, αλλά ο καθένας παίρνει το δρόμο του. Φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Φαίνεται αυτό, γιατί από τη μια μεριά υπάρχει αποχώρηση στελεχών από τον ΣΥΝ τον Ιούνιο μετά το συνέδριο του ΣΥΝ, που υποτίθεται ότι έγινε για λόγους αδυναμίας συνύπαρξης στο συμμαχικό σχήμα. Φάνηκε ότι υπήρχε διαφορετικό πολιτικό σχέδιο στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής και των κυβερνητικών υποψηφίων στους μεγάλους δήμους της χώρας. Από τη μια πλευρά. Και από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο φαίνεται δημιουργίας ενός νέου πολιτικού χώρου, αντιπαραθετικού προς τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που δημιουργεί ανάχωμα στη δυνατότητα να υπάρξει μια θετική έκπληξη αμφισβήτησης από τα αριστερά της κυβερνητικής πολιτικής στις περιφερειακές εκλογές στην περιφέρεια της Αττικής που είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια. Ξενύχτησα χθες το βράδυ για να δω τη δημοσκόπησή σας στο MEGA μιας έγκριτης δημοσκοπικής εταιρείας που έδειχνε ότι ο υποψήφιος και ο συνδυασμός «Αττική Συνεργασία-Όχι στο Μνημόνιο» που στηρίζει ο ΣΥΝ με μια σειρά από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και συνιστώσες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιούνται με την κυβερνητική πολιτική, παρά το γεγονός ότι εδώ και 15 μέρες είναι σχεδόν αποκλεισμένος από τα ΜΜΕ, δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά στην ιδρυτική διακήρυξη και τη συνέντευξη Τύπου ότι κατεβαίνει υποψήφιος….

–    Με όποιον και να κατέβαινε ο Μητρόπουλος θα το είχε αυτό το ποσοστό….

Η υποψηφιότητα Μητρόπουλου είναι μια υποψηφιότητα που σηματοδοτεί κάτι πολύ επικίνδυνο για το πολιτικό σύστημα. Τι; Την αμφισβήτηση από τα αριστερά της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Μητρόπουλος όλο το προηγούμενο διάστημα και όλοι όσοι τον υποστηρίζουν -που δεν είναι λίγοι- είναι συνιστώσες, συλλογικότητες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ- υπήρξαν μπροστά στις κινητοποιήσεις για το άρθρο 16.  Διαφοροποιήθηκαν με τον Γ. Παπανδρέου για την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Υπήρξαν μπροστά στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό. Διαφώνησαν με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν μπροστά στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων του κ. Λοβέρδου. Ήταν μπροστά με το θάρρος της γνώμης και του λόγου τους. Και βεβαίως βρέθηκαν μπροστά, έντιμα, με ξεκάθαρο τρόπο απέναντι στο μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική. Κι αυτή η συνάντηση αυτών των δύο χώρων, δηλαδή όσοι διαφωνούν από το ΠΑΣΟΚ προερχόμενοι με την κυβερνητική πολιτική, και της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι μια συνάντηση που μπορεί να δώσει μεγάλη δυναμική το επόμενο διάστημα. Όπως έδωσε μεγάλη δυναμική όπου έγινε στην Ευρώπη, στη Γερμανία, τη Γαλλία  και όπου αλλού.

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα απαξίωσης και μέσα στα προβλήματα και του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς αυτή η υποψηφιότητα είναι 3,5 μονάδες πίσω και από το δεύτερο γύρο. Αυτό έδειξε η δημοσκόπηση χθες..

–    Εάν εσείς πάτε να καρπωθείτε αυτό το ποσοστό που ούτως ή άλλως θα έπαιρνε ο Αλ. Μητρόπουλος με όποιο σχήμα κι αν κατέβαινε.. Ο Αλ. Μητρόπουλος, επειδή βγαίνει στην τηλεόραση, επειδή έχει τις απόψεις που έχει, επειδή είναι αυτός που είναι, έχει μια δυναμική.. Σε λίγο θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΝ. Αν ο Μητρόπουλος σας δίνει …

Μισό λεπτό.. Προσπαθείτε με έξυπνο τρόπο να πείτε ότι εδώ δεν υπάρχει καμία βάση πίσω απ΄ αυτή την υπόθεση, δεν υπάρχουν όλες αυτές οι συλλογικότητες που στηρίζουν, ότι δεν υπάρχει μια διακήρυξη με στόχους συγκεκριμένους και υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο. Δεν είναι έτσι όμως. Κι αν ήταν έτσι, δεν θα επιλέγαμε τη μεταγραφή ενός τηλεοπτικού σταρ. Εμείς επιλέξαμε να ενθαρρύνουμε διεργασίες σοβαρές μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μαζεύτηκαν  600 άνθρωποι…

–    Δικαίωμά σας είναι.. Κι αν επιλέγατε τον Γ. Δημαρά που επίσης θα έφτανε 10%, δεν σημαίνει ότι ….

Είδατε ότι γιατί δεν έχουμε τον έναν κι έχουμε τον άλλον. Δεν έχουμε τον έναν ακριβώς επειδή είναι μόνος του, με την πορεία του, τη διαδρομή του, την προσωπικότητά του, που είναι σεβαστή αλλά και τις πολιτικές του επιλογές που δεν ήταν σταθερές όλο το προηγούμενο διάστημα. Αλλά δεν θέλω να κρίνω τον κ. Δημαρά. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μια διαδρομή και τον τιμώ. Αλλά ακριβώς γι αυτό δεν έχουμε τον κ. Δημαρά και έχουμε έναν άνθρωπο τον οποίον επιλέχτηκε από προσωπικότητες και συμβολίζει εκπροσωπεί διεργασίες μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ όλων εκείνων των γνήσιων αγωνιστών που πίστεψαν σε σοσιαλιστικά ιδεώδη και οράματα  και σήμερα βρίσκονται προδομένοι από την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του κ. Παπανδρέου.

Λέω λοιπόν ότι αυτή η υποψηφιότητα απειλεί το πολιτικό σύστημα. Η υποψηφιότητα του κ. Δημαρά δεν το απειλεί. Και είναι δυστύχημα αυτή τη στιγμή …

–    Έχω αντίλογο γι αυτά, αλλά δεν θα αναφερθώ.. Απλώς μου κάνει εντύπωση πώς σπεύδετε να υιοθετήσετε ένα προσωπικό ποσοστό που έχει ο Αλ. Μητρόπουλος, κατά τη γνώμη μου.. Σας είπα το επιχείρημα, αν βάζατε το Δημαρά, πάλι το ίδιο θα έπαιρνε, ενδεχομένως λίγο παραπάνω, λίγο παρακάτω.. Θα λέγατε ότι ο ΣΥΝ έφτανε το 10%…

Κατ΄ αρχήν δεν σας είπα ότι ο ΣΥΝ έφτασε το 10%. Μην βάζετε στο στόμα μου πράγματα που δεν είπα. Είπα όμως ότι η συνάντηση αυτών των δύο χώρων μπορεί να απελευθερώσει μια απίστευτη δυναμική η οποία θα αμφισβητήσει από τα αριστερά το μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική. Αυτό φοβάται η κυβέρνηση.

Βλέποντας τη χθεσινή δημοσκόπηση τι καταλαβαίνει κανείς; Καταλαβαίνει ότι για ένα προσωπικό γινάτι ή για ένα πολιτικό σχέδιο αντιπαραθετικό με το κόμμα που τον στήριξε, που επί 20 χρόνια τον είχε ευρωβουλευτή, που επί πέντε χρόνια τον είχε πρόεδρο, κατεβαίνει στην περιφέρεια Αττικής ο κ. Αλαβάνος και κόβει τη δυνατότητα να αμφισβητηθεί το μνημόνιο και η κυβερνητική πολιτική από τα αριστερά. Γιατί αν αυτό το 4 – 5% που καταγράφει υπήρχε ως δυναμική στην ενωτική υποψηφιότητα του κ. Μητρόπουλου, θα ήταν με τα τσαρούχια στον δεύτερο γύρο. Και στον δεύτερο γύρο θα έβγαινε απέναντι στον κυβερνητικό υποψήφιο και θα αμφισβητούνταν από τα αριστερά η κυβερνητική πολιτική. Αυτό είναι μεγάλο έγκλημα. Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Να αναλογιστούμε ότι σήμερα το κρίσιμο δεν είναι να είμαστε εμείς στην πρώτη γραμμή σε θέσεις αρχηγικές. Το κρίσιμο είναι να δούμε ότι η κοινωνία θέλει ελπίδα, θέλει μια άλλη προοπτική. Και για υπάρξει άλλη προοπτική, πρέπει να αμφισβητηθεί το μνημόνιο και η κυβερνητική πολιτική. Την επομένη των εκλογών περιμένει η κυβέρνηση και η τρόικα να εκτελέσει την κοινωνία. Πήραμε δύο μήνες παράταση. Ξέρουμε ότι την επομένη και το ΦΠΑ θα αυξηθεί  και νέα μέτρα θα έρθουν γιατί τα έσοδα δεν μαζεύονται. Και πώς να μαζευτούν με τέτοια φορολογία! Η πολιτική αυτή είναι καταστροφική και πρέπει να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Αν δεν αμφισβητηθεί στην κάλπη από τα αριστερά, επαναλαμβάνω.. Γιατί να αμφισβητηθεί από τη Ν.Δ.; Τι όφελος έχουμε να αμφισβητηθεί απ΄ αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα…..

–    Εξηγήστε μου κάτι.. Γιατί από τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ με ονομασία σοσιαλιστική καταφεύγει, αναγκαστικά κατά τη γνώμη τους,  όχι αναγκαστικά κατά τη γνώμη σας, σε  τόσο σκληρά μέτρα που καμία κυβέρνηση δεν τα έχει πάρει ποτέ σ΄ αυτή τη χώρα μετά τη μεταπολίτευση.. Την ίδια στιγμή η πιο συμπαγής παράταξη αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι η κυβέρνηση. Εσείς γίνεστε κομμάτια.. Η Ν.Δ. σπάει κάθε μέρα κι ένα κομμάτι…. Κι οι μόνοι συμπαγείς είναι αυτοί που κανονικά θα έπρεπε να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα..

Έτσι είναι. Είπατε όμως φαίνεται. Και επιτρέψτε μου να πω ότι είναι μαγική εικόνα αυτή, γιατί ήδη αρχίζει και αλλάζει το κλίμα. Υπάρχει η λογική του «διαίρει και βασίλευε» προφανώς. Γιατί αυτή τη στιγμή οι μόνοι που τρίβουν τα χέρια τους για την κατάσταση που επικρατεί στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς είναι η κυβέρνηση…

–    Ναι, αλλά μην συνωμοσιολογείτε..  Δεν σας διαλύει…

Προφανώς. Δεν είπα εγώ αυτό. Εγώ είπα ότι οι μόνοι που χαίρονται είναι αυτοί. Όμως λέω ότι φαίνεται να είναι έτσι. Και λέω ότι φαίνεται να είναι έτσι γιατί σήμερα αλλάζει το κλίμα. Γιατί ο Πρωθυπουργός απέφυγε να πάει τον Δεκαπενταύγουστο στην εκκλησία μαζί με το κοινό.  Πήγε 8 η ώρα το πρωί να ανάψει λαμπάδα. Απέφυγε. Διότι οι υπουργοί δεν τολμούν να πάνε σε θεατρικές παραστάσεις. Γιατί η κοινωνία βράζει αυτή τη στιγμή και ζητάει εξηγήσεις και απαντήσεις. Πώς είναι δυνατόν να στύβουν τον συνταξιούχο, τον μισθωτό, τον μικρομεσαίο που κλείνει το μαγαζί του και στους μεγαλοεπιχειρηματίες να μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής. Και πώς είναι δυνατόν να μας έχετε τρελάνει εσείς οι δημοσιογράφοι τρεις μήνες με τους μεγαλογιατρούς στο Κλωνάκι με βίλες και πισίνες και δηλώνουν εισόδημα 700 ? το μήνα και τώρα με την περαίωση θα ξεμπερδέψουν με όσα θα ξεμπερδέψει ένας με μπλοκάκι που επίσης δηλώνει πραγματικό όμως εισόδημα 700 ? το μήνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα.

–    Για να ολοκληρώσουμε το θέμα των εσωκομματικών σας .. Ο τρόπος με τον οποίον μιλήσατε για τον κ. Αλαβάνο  με οδηγεί στον πειρασμό να κάνω την παρατήρηση ότι συμπεριφέρεστε περίπου σαν πατροκτόνος. Αυτός δεν σας έκανε πρόεδρο του ΣΥΝ;…

Για να τελειώσει αυτή η ιστορία… Στην αριστερά τις ηγεσίες τις εκλέγουν δημοκρατικά τα μέλη…

–    Ο Αλαβάνος όμως σας πρότεινε…

Άλλο το ποιος προτείνει ποιον και άλλος το ποιος εκλέγει ποιον. Στην αριστερά τις ηγεσίες τις εκλέγουν τα μέλη… Την ηγεσία του ΣΥΝ την εξέλεξαν διαδοχικά συνέδρια μέσα σε δύο χρόνια…

–    Εγώ θέλω ανθρώπινα να ρωτήσω τι έγινε και κόπηκαν οι γέφυρες τόσο πολύ ώστε να σας φτάνει στο σημείο να μιλάτε μ΄ αυτόν τον τρόπο για τον Αλ. Αλαβάνο και ο Αλ. Αλαβάνος για σας…

Τι εννοείτε ότι μιλάτε μ΄  αυτόν τον τρόπο. Είπα ότι είναι ένας άνθρωπος τον οποίον τίμησε…

–    Για εγκληματική συμπεριφορά μιλήσατε…

Πολιτικά μιλάω.. Ότι είναι έγκλημα αυτή τη στιγμή να μην βλέπουμε το δάσος και να βλέπουμε το δέντρο. Έχει τις διαφωνίες του. Είναι σεβαστές. Αλλά όταν υπάρχει δυνατότητα -υπαρχή δυνατότητα- να περάσει στο δεύτερο γύρο υποψήφιος που στηρίζεται από την αριστερά, προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ και διαφωνεί με το ΠΑΣΟΚ…

–    Επειδή το λέτε εσείς, δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό…

.. Και να βγαίνουμε και να προσπαθούμε να καταγράψουμε τα ποσοστά μας μάλιστα λέγοντας ότι είναι κυβερνητικός υποψήφιος, ε, αυτό, λέω εγώ, η άποψή μου είναι, λέω ότι πολιτικά είναι εγκληματικό, γιατί την επόμενη μέρα θα βράζουμε όλοι στο ζουμί μας. Αν δεν αλλάξει κάτι…

–    Καλά με τον κ. Αλαβάνο, αλλά και με τον κ. Κουβέλη τα ίδια…. Λέτε ότι στα πλαίσια ενός πολιτικού σχεδιασμού έγιναν όλες αυτές οι αποσπάσεις, οι διασπάσεις, οι αυτονομήσεις… Βάζετε και τον κ. Κουβέλη και τον κ. Ψαριανό το φίλο σας….

Δεν είμαι ούτε συνωμοσιολόγος, ούτε θα μπω σε μια λογική τέτοια …

–    Εσείς το είπατε…

Εγώ είπα πολύ απλά και επαναλαμβάνω Ότι όσοι διαφώνησαν και αποχώρησαν από τον ΣΥΝ, διαφώνησαν  γιατί είχαν διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, δηλαδή είχαν διαφορετική πολιτική στόχευση Ήθελαν και θέλουν και είναι μια πολιτική η οποία θα κριθεί από την κοινωνία και τους πολίτες σ΄ αυτή την περίοδο της κρίσης να υποστηρίξουν υποψήφιους στους μεγάλους δήμους κυβερνητικούς, να αναστηλώνουν τα εγχειρήματα της κεντροαριστεράς, όμως πιο μεταχρονολογημένα, τον κ. Καμίνη στην Αθήνα, τον κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρετε ποιους;…

–    Εντάχθηκε δηλαδή σε ένα σχέδιο ο Κουβέλης και ο Αλαβάνος και ο Ψαριανός…

Είπα εγώ ότι εντάχθηκαν στο ίδιο σχέδιο;  Στην πολιτική οι επιλογές κρίνονται κυρίως εκ του αποτελέσματος που δημιουργούν. Εμείς λοιπόν θα κριθούμε γιατί κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και γιατί προσπαθούμε να ανατρέψουμε την πολιτική της κάνοντας συμμαχίες με όσους από τα σπλάχνα του κυβερνητικού κόμματος διαφωνούν με αυτή την πολιτική και οι άλλοι, οι σύντροφοί μας οι πρώην θα κριθούν για τις δικές τους πολιτικές επιλογές. Ο μεν κ. Κουβέλης για την πολιτική επιλογή, εν μέσω της σφοδρότερης κρίσης και μιας κυβέρνησης που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό, τις εργασιακές σχέσεις, τα πάντα, να πάει να στηρίξει κυβερνητικούς υποψήφιους. Είναι επιλογή του. Μπορεί να ήμουν πιο επιεικής απέναντί του  αν είχαμε 2000, 1996 ή 2008. Έχουμε 2010  και έχουμε αυτή την πολιτική του μνημονίου που καταστρέφει τα πάντα. Και βεβαίως από την άλλη μεριά είναι ένα άλλο πολιτικό σχέδιο το οποίο επίσης θα κριθεί. Όμως εγώ λέω αντικειμενικά  δημιουργεί ανάχωμα σε μια προοπτική ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής. Και λέω λοιπόν τι είναι κρίσιμο αυτή τη στιγμή;  Είναι κρίσιμο να μετρήσουμε όλοι το μπόι μας; Να κάτσουμε να καταγράψουμε -το κάνει και το ΚΚΕ χρόνια.. Δεν απειλεί κανέναν αυτό. Πήγε το ΚΚΕ και από τον Μάιο διόρισε όλα τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής υποψήφιους. Μάλιστα. Θα μπορούσε να το κάνει και ο ΣΥΝ αυτό. Έχει κανένα νόημα σήμερα απλά να καταγράψουμε δυνάμεις; Σήμερα πρέπει να προσπαθήσουμε, όπου αυτό γίνεται συμβολικά, η περιφέρεια Αττικής είναι μια περιφέρεια που θα αποτυπωθεί το πολιτικό κλίμα το βράδυ των εκλογών, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανατροπής, αμφισβήτησης, αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής που έχει οδηγήσει την κοινωνία σε αδιέξοδο. Και το αδιέξοδο είναι ορατό, γιατί και οι ίδιοι πλέον της τρόικα ομολογούν ότι το μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά

–    Πώς πιστεύετε ότι θα κάνει αντίσταση στο μνημόνιο ένας περιφερειάρχης;.. Αν υποθέσουμε ότι όλα πάνε καλά και βγει ο υποψήφιος που υποστηρίζετε….

Κατ΄ αρχήν το πολιτικό μήνυμα που θα δοθεί την επομένη των εκλογών  εάν υπάρξει αυτή η μεγάλη ανατροπή, η εξ αριστερών αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής και του μνημονίου, θα είναι τόσο ισχυρό που την επόμενη μέρα θα δυσκολευτεί πάρα πολύ η κυβέρνηση και η τρόικα να προχωρήσουν  σ΄ αυτό το καταστροφικό σχέδιο του μνημονίου.

Τώρα, ο περιφερειάρχης έχει δυνατότητες. Κατ΄ αρχήν έχει τη δυνατότητα να πει ότι εμείς δεν θα συμβιβαστούμε, δεν θα υπακούσουμε σ΄ αυτή τη λογική του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με μία αντισυνταγματική πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ ήθελε 180, πήρε 157..

–    Θα την ψήφιζε η Ν.Δ….

Ας την ψήφιζε η Ν.Δ. εν πάση περιπτώσει να βλέπαμε τι θα έκανε και η Ν.Δ.. Στα εύκολα είναι εύκολο να λες όχι. Στα δύσκολα να βλέπαμε. Γιατί δεν το έκανε όμως; Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να πάει κόντρα στο Σύνταγμα;

Αλλά τι μπορεί να κάνει; 1,5 δις  το επόμενο διάστημα πρέπει να φύγει από τους πόρους της αυτοδιοίκησης , που παίρνει όλες τις αρμοδιότητες στα δικά της τα χέρια, 1,5 δις να φύγει και να πάει προς τους δανειστές μας. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι θα κλείνουν παιδικοί σταθμοί, ότι οι δήμοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στον όποιο κοινωνικό τους ρόλο, ότι το επόμενο διάστημα ..

–    Και τι θα κάνει ο περιφερειάρχης;.. Θα πάρει το 1,5 δις και θα πει μην φύγεις, κάτσε εδώ;…

Δεν θα συναινέσει. Δεν θα υπογράψει. Δεν θα είναι μια φωνή υπάκουη στα κελεύσματα της εξουσίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι πάει για αιρετή περιφέρεια..

–    Όλοι εσείς που κάνετε αντιμνημονιακό αγώνα μέσα από τις εκλογές για την περιφέρεια και τις άλλες .. ο καθένας με τη λογική του κ.λπ.  είστε έτοιμοι να αναγνωρίσετε σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις περιφέρειες ότι ο ελληνικός λαός είναι υπέρ του μνημονίου; Διότι αν καταψηφίσει θα είναι εναντίον του μνημονίου. Αν είναι πράσινος ο νομάρχης….

Ο κόσμος είναι προφανές ότι με το μνημόνιο έχει δεινοπαθήσει, αλλά έχετε δίκιο, οι εκλογές αποτυπώνουν πολιτικά μηνύματα. Αν το βράδυ των εκλογών είναι πράσινος ο χάρτης, αν επιβραβευθούν οι πολιτικές επιλογές σ΄ αυτή τη δυνατότητα που έχει ο κόσμος να μιλήσει, δημοψήφισμα δεν έκανε ο Γ. Παπανδρέου εκλογές δεν κάνει. Τι κάνει; Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Στις περιφέρειες ιδίως που θα είναι το μεγάλο πολιτικό μήνυμα και στην περιφέρεια της Αττικής εάν επιβραβευθεί ο κυβερνητικός υποψήφιος, θα είναι ένα μήνυμα -δεν το αρνούμαι- επιβράβευσης της κυβερνητικής πολιτικής.

–    Έτσι όπως όλα τα κόμματα το έχουν κάνει μνημόνιο ή αντιμνημόνιο…

Μα δεν το έχουν κάνει τα κόμματα. Η πραγματικότητα το έχει κάνει. Εμείς λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι πάμε στο γκρεμό. Και έρχεται σήμερα η τρόικα και μας λέει ότι πράγματι πάμε στο γκρεμό , δεν βγαίνουν οι στόχοι, το μνημόνιο αν εφαρμοστεί, δεν θα μειωθεί το έλλειμμα, δεν είναι το χρέος, λέει, το πρόβλημά μας. Ποιο ήταν το πρόβλημά μας; Οι αναδιαρθρώσεις. Τι σημαίνει αναδιαρθρώσεις; Αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, αποδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού, του κοινωνικού κράτους και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αυτός είναι ο στόχος. Για να καταλάβουν αυτοί που μας παρακολουθούν, απ΄ ότι έχει γίνει, τίποτα δεν έχει γίνει για τη σωτηρία της πατρίδας. Όλα έχουν γίνει για να εξοικονομήσουν τα λεφτά μας οι δανειστές μας και είκοσι οικογένειες στη χώρα, που την περίοδο της ανάπτυξης έβγαλαν μια τεράστια περιουσία, έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και κάποιοι οι οποίοι έχουν τον κυνισμό, την αλαζονεία της εξουσίας να λένε «μαζί τα φάγαμε», έχουν φορολογικές δηλώσεις που τις βλέπει κανείς και παθαίνει ίλιγγο. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Τίποτα δεν έγινε για την σωτηρία της οικονομίας και της κοινωνίας. ʽΌλα έγιναν και γίνονται, αυτή η κατεδάφιση η κοινωνική,  για να συνεχίσουν κάποιοι να κερδίζουν…

–    Και είναι αυτός λόγος να είστε με τους δικηγόρους, όταν λένε να απελευθερωθεί το επάγγελμα, με τους φορτηγατζήδες όταν έχουν κλείσει τους δρόμους, με τους συμβολαιογράφους ….

Κάθε φορά που μια κοινωνική κατηγορία αντιστέκεται, φταίει η κοινωνική κατηγορία. Τώρα φταίνε οι φορτηγατζήδες, προχθές έφταιγαν οι λιμενεργάτες, παραπροχθές οι δημόσιοι υπάλληλοι τους οποίους πρέπει να κρεμάσουμε στο Σύνταγμα  γιατί αυτοί ευθύνονται για όλα τα δεινά της χώρας…  Οι κυβερνήσεις σ΄ αυτή τη χώρα δεν φταίνε ποτέ. Αν εσάς σας έλεγαν αύριο το πρωί, χάνετε τη δουλειά σας, την περιουσία σας και το σπίτι σας που είχατε υποθηκεύσει για να έχετε αυτή τη δουλειά,  θα ήσασταν στο δρόμο, δεν θα ήσασταν εδώ…

–    .. Ο καθένας έχει τις ευθύνες του…

.. Διότι υπάρχουν φορτηγατζήδες που 30 χρόνια κερδίζουν επειδή υπάρχει αυτή η στρέβλωση σ΄ αυτή την κατηγορία της αγοράς, υπάρχουν όμως και άνθρωποι οι οποίοι τα τελευταία 2-3 χρόνια επένδυσαν, έβαλαν το σπίτι τους..  έβαλαν ό,τι περιουσιακό στοιχείο είχαν για να πάρουν μια άδεια και τώρα τους πετάνε στο δρόμο…

–    Ναι.. αλλά όχι ότι δεν έχει και ο καθένας το μερίδιο της ευθύνες του….

Κατ΄ αρχήν έχουμε ευθύνη όλοι γιατί ψηφίζουμε αυτές τις κυβερνήσεις. Αυτό είναι το βασικό. Από εκεί και πέρα όμως, αυτός ο κυνισμός της εξουσίας εμένα με εξοργίζει. Με εξοργίζει το «όλοι μαζί τα φάγαμε». Ποιοι τα φάγαμε μαζί; Αν εννοεί τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ο κ. Πάγκαλος, βεβαίως έχει δίκιο. Αλλά δεν σταματάει εκεί, προχωράει και πάει ένα βήμα παραπέρα και λέει ότι οι θύτες και τα θύματα είναι στην ίδια μοίρα Οι θύτες, αυτοί που κυβέρνησαν και αυτοί που εξυπηρετούσαν οι ομοτράπεζοί τους, επιχειρηματίες…  κα τα θύματα, δηλαδή αυτός που πάει να βρει μια δουλειά με 400 και 500 ? με σύμβαση.. Πήγα στον Άρειο Πάγο και ήταν δύο χιλιάδες συμβασιούχοι και μου έλεγαν ότι παίρνουν 380…. Τι να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Να επιβιώσουν πάνε. Ο πολιτικός όμως που έχει εξουσία και διορίζει προκειμένου να ανακυκλώσει την εξουσία του δαπανώντας δημόσιο χρήμα, δεν είναι στην ίδια μοίρα μ΄ αυτόν που πάει να πάρει 300 ?….

–    Εσείς δεν προτείνατε προεκλογικά να πάρουν 100 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους;….

Μιλήσαμε για 100 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας όχι μόνο στο δημόσιο τομέα. Έχει διαστρεβλωθεί τόσο πολύ αυτή η θέση όσο και το ότι η Ελλάδα έχει το μισό πληθυσμό της δημόσιους υπαλλήλους. Αυτά τα ψέματα έλεγαν διαρκώς. Και έγινε απογραφή και φάνηκε ότι είναι το 13% του ενεργού ελληνικού πληθυσμού. Α βάλουμε και τους παπάδες μέσα και τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς  Δεν έχουμε πολλούς. Έχουμε έναν ανίκανο δημόσιο τομέα. Ένα δημόσιο τομέα που δεν είναι ανταποδοτικός. Δεν έχουμε πολλούς. Έχουμε  μικρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο …

–    Και 30% περισσότερους εκπαιδευτικούς απ΄ όσους χρειαζόμαστε…

Αλήθεια;….  Γι αυτό δεν έχουμε στα σχολειά δασκάλους.. γι αυτό θα έχουμε 30 σε κάθε τάξη…

–    Για πολλούς άλλους λόγους…

.. Γι αυτό δεν έχουμε   νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία;

–    Όταν υπηρετούν σε κομματικά γραφεία, σε πολιτικά, στην εκκλησία.. σε αποσπάσεις.. σε λούφα…

Αυτά να λέτε λοιπόν. Όχι ότι είναι πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι Ότι έχει φτιαχτεί ένας στρεβλός μηχανισμός γιατί τα κόμματα που μας κυβέρνησαν  ήθελαν να κάνουν ρουσφέτια, να διορίζουν και να τους βάζουν όχι να δουλεύουν αλλά να κάθονται για να διαιωνίζουν  τις πελατειακές τους σχέσεις…

–    Αυτός που επιδιώκει το ρουσφέτι πουλώντας την ψήφο του δεν έχει ευθύνη;… που τους χαϊδεύετε όλους.. Γι αυτό συζητάμε…

Μα έχει ευθύνη αυτός που πάει να πιάσει μια δουλειά για να ζήσει τα παιδιά του;…

–    Αυτός που πάει να πει στον κομματάρχη στο χωριό ότι έχω δέκα ψήφους, διόρισέ με κάπου και τον βάζει ο άλλος να λουφάρει.. έχει κι αυτός την ευθύνη του…

Κι αυτός έχει ευθύνη. Αλλά δεν μιλάμε γι αυτούς. Εγώ σας μίλησα για  για τους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους που ήταν αυτοί οι οποίοι  λειτούργησαν το δημόσιο τομέα.. Αυτοί ήταν οι μόνοι που δουλεύανε. Οι άλλοι ήταν μόνιμοι και κάθονταν..

–    Για τους συμβασιούχους έχετε δίκιο.. Όταν όμως λέτε για ανίκανο δημόσιο τομέα, μοιραία αναφέρεστε σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες που είναι κι αυτοί ανίκανοι…

Δεν ξέρω αν είναι εκατοντάδες χιλιάδες..

–    Θέλετε δεκάδες χιλιάδες;….

.. Μιλάω όμως  για έναν δημόσιο τομέα…

–    Γιατί σας τσιμπάει μύγα όταν καμιά φορά τα λέμε αυτά ..

Δεν με πειράζει να λέτε αλήθειες, αλλά να λέτε αλήθειες…

–    Ναι, αλλά η αλήθεια δεν είναι μόνο η δική σας…

.. Αντικειμενικά, έγινε μέτρηση, έγινε απογραφή. Η τρόικα την έκανε, δεν την κάναμε εμείς Και βρήκε ότι στην Ελλάδα ο δημόσιος τομέας είναι μικρότερος ..

–    Να τον αυξήσουμε τότε…

.. Όχι, να πάμε να τους κρεμάσουμε…

–    Εσείς εν τη ρύμη του λόγου σας είπατε ότι οι συμβασιούχοι δούλευαν σαν τα σκυλιά και οι μόνιμοι κάθονταν… Όταν το λέμε εμείς είμαστε κακοί…

Λέω ότι, πρώτον, χρειάζεται αναδιάταξη ο δημόσιος τομέας Να γίνει αποδοτικός, να γίνει παραγωγικός, να σταματήσουν κάποιοι να λουφάρουν επειδή είναι ευνοημένοι των κυβερνήσεων. Τα είπα όλα αυτά. Και σας είπα και ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί σήμερα να μην είσαι τριτοκοσμική αλλά ευρωπαϊκή χώρα και να έχεις 30 μαθητές στην τάξη και να κόβεις τα ενισχυτικά μαθήματα  διδασκαλίας και το φροντιστήριο των παιδιών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και πάνε στο δημόσιο….

–    Είπε η κα Διαμαντοπούλου ότι είστε μέσα στην άρνηση….

Καλά που η κυρία Διαμαντοπούλου είναι μέσα στην κατάσταση η ίδια και σαρώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο. ..

–    Πάντως… και άλλες χώρες του κόσμου που έχουν περίπου ένα άλλο σύστημα εκπαιδευτικό…

Ποιες είναι αυτές;…

–    Σας αρέσει το πανεπιστήμιο έτσι όπως είναι σήμερα;…

Όχι βέβαια. Αλλά όχι και να το κλείσουμε και να βάλουμε λουκέτο επειδή δεν μας αρέσει αυτό που είναι σήμερα. Όχι και να χρειάζονται δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί αυτό θα χρειάζεται αύριο…

–    Αυτό διαψεύστηκε…

.. Όχι να χρηματοδοτούνται μόνο τα πανεπιστήμια      που μπορούν να βγουν στην αγορά. Τι θα κάνει η κοινωνιολογία, η φιλολογία; Πού θα βρουν χορηγούς αυτοί;

–    Δεν υπάρχει φιλολογία και κοινωνιολογία στην Αμερική που δουλεύει έτσι το σύστημα;…

Το σύστημα στην Αμερική αν ξέρατε πώς δουλεύει, δεν θα το λέγατε αυτό… Το κράτος δίνει απίστευτες χορηγίες στα «ιδιωτικά πανεπιστήμια…

…………………

–    Έχουμε κι ένα μήνυμα από το Γρ. Τύπου της Ν.Δ. που λέει ότι όσες ψήφοι κι αν χρειάζονταν δεν θα ψήφιζε το μνημόνιο……….

Το πρόβλημα με τον κ. Σαμαρά είναι τι προτείνει ως εναλλακτική λύση. Και όσο δεν έχουμε ακούσει ποτέ από τα χείλη του κ. Σαμαρά τη λέξη αναδιανομή, τη λέξη αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου -μείωση λέει- και ακούμε μονάχα γενικολογίες περί ανταγωνιστικότητας.. δεν βγάζεις άκρη..

Scroll