Συνέντευξη Δημ.Παπαδημούλη στο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά (Β. Σκουρής – Ε. Ζαφειριάδου)

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά (Β. Σκουρής – Ε. Ζαφειριάδου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ο κ. Ρακιτζής μίλησε στη Βουλή για διακριτή μεταχείριση των επωνύμων από την ελληνική δικαιοσύνη…

«Έχει απόλυτο δίκαιο ο κ. Ρακιτζής. Υπήρξε κορυφαίος δικαστικός. Το ηχηρό του ράπισμα στα μάγουλα της Δικαιοσύνης, δείχνει ότι αυτός ο θεσμός είναι «ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στο αλεύρι».

Ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την Siemens έχω δει σκαστά σκάνδαλα να μπαίνουν στο αρχείο από δικαστές που δεν ερεύνησαν. Δικαστές που καλούν κρίσιμους μάρτυρες και, αντί να τους ρωτάνε με βάση στοιχεία που έχουν προκύψει από δημοσιογραφική έρευνα, να δέχονται ένα γραπτό υπόμνημα και να μην υποβάλουν καμία ερώτηση. Έχω δει μια δικαιοσύνη που τον κ. Μαντέλη και τον κουμπάρο του τον κ. Τσουγκράνη δεν τους είχε καλέσει καν ως μάρτυρες.

Το ερώτημα είναι γιατί οι διαπιστώσεις -είτε του Επιθεωρητή  Δημόσιας Διοίκησης, είτε του Ελεγκτικού Συνεδρίου- δεν μεταφράζονται σε πράξεις που να περιορίζουν φαινόμενα διαφθοράς ή διαβλητής εκδίκασης υποθέσεων. Ο ανεξάρτητος αμερικανικός μελετητικός οίκος Brookings λογαριάζει το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα στο 8% του ΑΕΠ, 20 δισ. ευρώ.»

Σας ενόχλησε η ανάληψη της προεδρίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ τον Νίκο Κωνσταντόπουλο;

«Με ξάφνιασε, γιατί δεν το περίμενα. Του εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει. Σʼ αυτά δεν μπορώ να τον βοηθήσω, είμαι Ολυμπιακός.»

Χθες κάνατε μια πρόταση που ξάφνιασε για την δημιουργία ενός μεγάλου Συνασπισμού στο χώρο της αριστεράς, με δυνάμεις του Συνασπισμού, με δυνάμεις των οικολόγων, με όσους διαφωνούν με το ΠΑΣΟΚ.

«Είναι ανάγκη να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Μας τραβάει η κοινωνία «από το μανίκι». Όταν έχεις μια κυβέρνηση με τον όρο «σοσιαλιστικό» στον τίτλο, που εφαρμόζει μια σκληρή, υπερδεξία νεοφιλελεύθερη πολιτική και κόβει μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα με τον μπαλτά, τότε η δική μας, η σύγχρονη ριζοσπαστική ανανεωτική αριστερά, πρέπει να ασκηθεί στις πράξεις της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού και όχι της αφαίρεσης και της διαίρεσης. Χρειάζεται να φτιάξουμε κάτι πιο μεγάλο, πιο αποτελεσματικό, πιο ελκυστικό, πιο ικανό να προβάλλει αντιστάσεις και εναλλακτικές προτάσεις στους θεσμούς και στα κοινωνικά κινήματα.»

Σε αυτό το μεγάλο συνασπισμό, το ΚΚΕ χωράει;

«Με βάση τις πολιτικές και προγραμματικές του απόψεις, την ιδεολογία του, τα πρότυπά του, θα έλεγα όχι. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και ανάγκη για κοινή δράση και με το ΚΚΕ στα κοινωνικά κινήματα και στους αγώνες, για να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις.

Υπάρχει όμως ανάγκη να οικοδομήσουμε κάτι πιο πειστικό, πιο συνεκτικό, το οποίο να έχει ένα προγραμματικό πολιτικό στίγμα, αλλά και ένα μέγεθος ικανό να εκφράσει και ένα μεγάλο κομμάτι ανέστιου κόσμου της αριστεράς, που αυξάνεται γιατί το παράγει η κοινωνική αντίδραση. Ακόμη και ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έκπληκτοι βλέπουν να έχουν ψηφίσει σοσιαλισμό, όπως τους πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά και βιώνουν οδυνηρά την εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, χέρι –χέρι με την τρόικα.»

Σε αυτό το μεγάλο χώρο όμως θα χωρέσει η Δημοκρατική Αριστερά;

«Ασφαλώς. Από τη στιγμή που δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε τη διάσπαση του Συνασπισμού, οφείλουμε τουλάχιστον να είμαστε μαζί και δίπλα και στους κοινωνικούς αγώνες και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις πολιτικές μάχες που έρχονται. Είναι και αναγκαίο και εφικτό. Μπορεί τώρα να ηχεί φιλόδοξο γιατί είναι νωπή η διάσπαση του κόμματος.

Η ιδέα, όμως, μιας μεγάλης συμμαχίας ανάμεσα στον Συνασπισμό, τη Δημοκρατική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους, τους εξ αριστερών διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, ανοιχτή και στη συμμετοχή όσων δυνάμεων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλουν να συμπορευτούν σε αυτό το σχέδιο, μπορεί να  εκφράσει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού και να αντιρροπήσει αυτό το επικίνδυνο «μπατάρισμα» προς τα δεξιά που έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ.»

Αυτό προϋποθέτει δύο πράγματα: Να παραδεχτούμε ότι οι σύντροφοί σας που αποχώρησαν δεν δικαιώθηκαν και ότι η ηγεσία του Συνασπισμού πήρε τα μηνύματα που έστειλαν μέσα από το συνέδριο με αυτή τη διάσπαση.

«Δεν απαιτεί αυτή η προοπτική ούτε ομολογίες αποτυχίας ούτε δηλώσεις μετανοίας, από κανέναν. Ο καθένας, με το φορτίο των ιδεών του, των προτάσεών του και των αγώνων του, καλείται και μπορεί να συνεισφέρει για να δημιουργήσουμε κάτι πιο μεγάλο, σαν αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, που ζητούν οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες που τα έχουν κυριολεκτικά χαμένα και που απαιτεί η συγκυρία.»

Η λογική του Συνασπισμού φαίνεται πάντως να βαδίζει στη λογική του «κόμματος ΣΥΡΙΖΑ», με εγγραφή νέων μελών, κάτι που παλιότερα και για εσάς ήταν casus belli. Σε μια τέτοια περίπτωση, τι θα πράξετε;

«Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τις αποφάσεις του τελευταίου μας συνεδρίου. Στο τελευταίο μας συνέδριο, ο Πρόεδρος του κόμματος υποσχέθηκε και αποφασίστηκε καθαρά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει πολιτική συμμαχία. Στην πολιτική απόφαση δεν υπάρχει τίποτα για καμπάνια εγγραφής νέων μελών, πολύ περισσότερο για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα δεν είναι να φτιάξουμε ένα πράγμα πιο στενό, αλλά να δούμε κατάματα τα προβλήματα. Μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια κρίση που απαιτεί αποσαφηνίσεις –με ποιους ειλικρινά μπορούμε και με ποιους όχι. Έξω από το μικρόκοσμό μας υπάρχει πάρα πολύς κόσμος ο οποίος μας ζητά πιο αποτελεσματική, πιο σύγχρονη, πιο μεγάλη, από πλευράς στόχων, βεληνεκούς και προοπτικής, παρέμβαση της δικής μας αριστεράς. Έχουμε τα παραδείγματα της αριστεράς της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, που χτυπούν διψήφια ποσοστά, διότι βρήκαν αυτό το δρόμο, των ανοιγμάτων προς την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, προς την οικολογία και της σύνθεσης των απόψεων και όχι της διαίρεσης. Έχουμε και το δρόμο της ιταλικής αριστεράς που οδήγησε στον αφανισμό της και από τη Βουλή, την Ευρωβουλή και τα κινήματα.»

Υπάρχουν πληροφορίες ότι το όνομά σας έπεσε από τρίτους στη συζήτηση για εκλογή περιφερειάρχη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν βέτο…

«Δεν έχω καμία σχετική ενημέρωση, ούτε από τον Συνασπισμό ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω εκδηλώσει κανένα σχετικό προσωπικό ενδιαφέρον. Γνωρίζω ότι έχει κατατεθεί αυτή η πρόταση από πολλές πλευρές, όχι πάντως από εμένα. Αυτά τα πράγματα απαιτούν σοβαρό, συλλογικό, υπεύθυνο χειρισμό και δεν αντιμετωπίζονται ούτε με βέτο ούτε με ατομικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος.»

Scroll