Συνεχίζεται αδικαιολόγητα η εκκρεμότητα με την υπηρεσιακή κατάσταση στελέχους του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ)

Σε προηγούμενη ερώτησή μας (αρ. πρωτ. 11178/29-5-06), είχαμε θέσει το σοβαρό πρόβλημα σχετικά τη θέση εκτός εργασίας, από τον Οκτώβριο του 2005, στελέχους των εποπτευομένων από το Υπουργείου φορέων σας, της ΕΤΑΝΑΛ και στον ΟΠΕΓΕΠ, κατόπιν απόσπασης το 1999.

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι η απαράδεκτη και πρωτοφανής, για τα εργασιακά δεδομένα, κατάσταση παραμένει για έναν και πλέον χρόνο σε εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου και ο ίδιος ο κ. Υπουργός, είναι πλήρως ενημερωμένοι για το θέμα, αφού τους έχουν υποβληθεί σειρά εγγράφων και επιστολών με παρεμβάσεις από τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, το Σύλλογο των εργαζομένων του ΟΠΕΓΕΠ και την Επιθεώρηση Εργασίας.

Κατόπιν των ανωτέρω επανερχόμαστε, θέτοντας υπόψη σας τα παρακάτω:

Η εν λόγω υπάλληλος, οικονομολόγος, με εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση, αν και παρείχε τις υπηρεσίες της επί 25 χρόνια στον τομέα της αλιείας και της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων, ετέθη εκτός πραγματικής υπηρεσίας, χωρίς αποδοχές και χωρίς αποζημίωση (αφού δεν της έχει κοινοποιηθεί απόλυση) και εντός ολίγου και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται το Υπουργείο, το οποίο αν και είναι υπεύθυνος φορέας της απόσπασής της, δε φρόντισε να εξασφαλίσει τη θέση και την απασχόλησή της είτε στον ΟΠΕΓΕΠ είτε στην ΕΤΑΝΑΛ, όπως και η ίδια είχε ζητήσει με την από 19/10/05 σχετική επιστολή της.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου:

1) απέρριψαν, παρά την αρχική θετική κρίση, βασισμένη και στην άποψη δικηγόρου της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου, το αίτημα της Διοίκησης του Οργανισμού για την ανανέωση της απόσπασής της και αποδέχθηκαν τους εσφαλμένους (βάσει σχετικών εγγράφων ΑΤΕ, Δικηγορικού Συλλόγου & ΑΣΕΠ) ισχυρισμούς της ΕΤΑΝΑΛ ότι οι αποσπάσεις της υπόψη υπαλλήλου ήταν “μη νόμιμες”, καταρρίφθηκαν δε και από το Εφετείο.

2) Στη συνέχεια, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για την ομαλή επιστροφή της στην ΕΤΑΝΑΛ, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γ.Γ. του Υπουργείου. Δεν εκδόθηκε σχετική υπουργική απόφαση και, το κυριότερο, δεν εγκρίθηκε κονδύλι στις Ιχθυόσκαλες για τη μισθοδοσία της, όπως ζήτησε ο εποπτευόμενος από το Υπουργείο φορέας, η ΕΤΑΝΑΛ με σχετικό έγγραφό του (1093/13/10/2005), προκειμένου να αποδεχθεί τις νομίμως προσφερόμενες υπηρεσίες της. Η απάντηση που δόθηκε στο σχετικό ερώτημα που θέσαμε στην προηγούμενη ερώτησή μας κρίνεται ως εσφαλμένη, δεδομένου ότι η μισθοδοσία της εν λόγω υπαλλήλου δεν περιλαμβάνεται στους προϋπολογισμούς της ΕΤΑΝΑΛ, αλλά των Ιχθυοσκαλών επιμεριστικά, οι οποίοι υποβάλλονται στη Γεν. Δ/νση Αλιείας, ελέγχονται και στη συνέχεια εγκρίνονται από τον εκάστοτε Υπουργό. Σύμφωνα δε με τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΟΙΟ, η οποιαδήποτε τροποποίησή τους πρέπει να εγκρίνεται από το Υπουργείο. Κατά συνέπεια, η έγκριση κονδυλίου ήταν αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της απασχόλησης της εν λόγω υπαλλήλου.

3) Δεν εφαρμόζουν την, εκ το νόμου άμεσα εκτελεστή, τελεσίδικη εφετειακή απόφαση, η οποία έχει κοινοποιηθεί από τον Μάρτιο του 2006 και η  οποία ορίζει ως εργοδότη τον ΟΠΕΓΕΠ, θέμα το οποίο ετέθη με ευθύνη της ΕΤΑΝΑΛ.

Τέλος, θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατό, ενδοϋπηρεσιακές δυσλειτουργίες και ευθύνες στο χειρισμό του θέματος αλλά και η κρίση των δικαστικών αποφάσεων να μεταφέρονται στην εργαζόμενη.

Κατά συνέπεια, οι ευθύνες για τη διαμορφωθείσα κατάσταση βαρύνουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες του Υπουργείου και σε καμία περίπτωση την εν λόγω υπάλληλο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Θα σεβαστεί το Υπουργείο την ως άνω εφετειακή απόφαση; Αν όχι, ποιος είναι ο εργοδότης της υπόψη υπαλλήλου;

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, ως αρμόδιος φορέας, για την ηθική και οικονομική αποκατάσταση της υπαλλήλου και τη συνέχιση της απασχόλησής της;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης

Scroll