Συνεχής υποβάθμιση του ν. 2190/94 για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Ο ν.2190/1994 που ως γνωστό πρόβλεπε τη δημιουργία Αρχής για την επιλογή προσωπικού -το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)-  παρά τα κενά και τις αδυναμίες του, έθετε συγκεκριμένες διαδικασίες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διαφάνεια και τις αντικειμενικές διαδικασίες για όλες τις προσλήψεις στο δημόσιο. Για το λόγο αυτό, σε γενικές γραμμές,  έτυχαν ευνοϊκής αποδοχής από κόμματα και μαζικούς φορείς.

Όμως, από την επομένη της ψήφισής του μέχρι σήμερα, αντί να βελτιώνεται σταδιακά, με διαδοχικές τροποποιήσεις από τις  κυβερνήσεις, περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής του τόσο σχετικά με το ποιοι δημόσιοι φορείς όσο και με το ποιες  ειδικότητες υπάγονται  σε αυτόν κατά τη διαδικασία πρόσληψης.

Η κατά καιρούς δικαιολογία  των  κυβερνήσεων  για εξαιρέσεις από το νόμο είναι η ανάγκη ταχύτερης προώθησης συγκεκριμένων προσλήψεων που όμως δεν έχει βάση, αφού τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση, αλλά κυρίως επειδή με βάση την εμπειρία του συνδικαλιστικού κινήματος (ΑΔΕΔΥ), οι καθυστερήσεις οφείλονται στην έλλειψη προγραμματισμού και πιστώσεων.

Δυστυχώς, ο αρχικός νόμος διαρκώς υπονομεύεται και όπως είναι γνωστό ακόμη και πρόσφατα, η κυβέρνηση, στα πλαίσια της προώθησης του τελευταίου  ν.3429/2005 για τις ΔΕΚΟ, εξαίρεσε 18 δημόσιες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και πολύ σημαντικές (ΕΑΒ, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ΟΔΔΥ, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου(ΚΕΔ)  από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ όσον αφορά τις προσλήψεις.

Επιπλέον, από το 1994 ως σήμερα έχουν ψηφιστεί περίπου 45 τροποποιήσεις του σχετικού νόμου, αρκετές από τις οποίες κινήθηκαν στην κατεύθυνση αποδυνάμωσής του.

Επειδή με τη συνεχή και συστηματική αποδυνάμωση του ρόλου του ΑΣΕΠ δεν προάγεται η διαφάνεια και την αξιοκρατία των προσλήψεων στο δημόσιο

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Για ποιο λόγο έχει αποδυναμωθεί και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ο ρόλος του ΑΣΕΠ από το 1994 ως σήμερα. Προτίθεται η  κυβέρνηση   να μεταβάλλει θέση και να ενισχύσει αντί να περιορίζει συνεχώς το  εύρος εφαρμογής του εν λόγω νόμου;

Επίσης καλείται ο κ. Υπουργός να δώσει αναλυτικά τον κατάλογο των δημόσιων φορέων που υπήχθησαν στο ν.2190/94 το 1994 καθώς και ποιοι φορείς και ειδικότητες (αναλυτικά) εξαιρέθηκαν στη συνέχεια και ως σήμερα με διάφορες τροπολογίες.

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης

Scroll