Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών – Δηλώσεις

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε σήμερα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε συνάντηση με τον Πρύτανη, Καθηγητή κ.Θεοδόση Πελεγρίνη.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ:

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθούμε με τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίων Αθηνών και να του εκφράσουμε την ανησυχία μας για την πορεία της δημόσιας εκπαίδευσης, κυρίως του δημόσιου Πανεπιστήμιου. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο απαξιώθηκε και σήμερα βρίσκεται μπροστά στα όρια της ισοπέδωσης και της διάλυσης.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο χρειάζεται στήριξη και όχι διάλυση. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο χρειάζεται ενίσχυση, κατοχύρωση του μορφωτικού του ρόλου και του κοινωνικού του ρόλου.

Δυστυχώς, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση χωρίς όραμα ανασυγκρότησης και  ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστήμιου έρχεται να τελειώσει το έργο που άφησε ημιτελές η προηγούμενη κυβέρνηση με την ανεπιτυχή προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16. Έρχεται, δηλαδή, να ιδιωτικοποιήσει εκ των έσω το δημόσιο Πανεπιστήμιο, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε Πανεπιστήμια Α.Ε., με μάνατζερς, με κατάργηση του αυτοδιοίκητου, πράγμα που θα οδηγήσει σε δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές, σε απαξίωση του κοινωνικού ρόλου του δημόσιου Πανεπιστήμιου.

Είναι απαραίτητο αυτή η χώρα να επενδύσει στη γνώση. Είναι το μόνο όπλο που έχει μείνει. Και δεν  μπορεί η γνώση να γίνει προνόμιο των λίγων, μόνο όσων θα έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Πιστεύουμε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρωτοπόροι σε αγώνες, διεκδικήσεις και σε νέες ιδέες για την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστήμιου, θα δώσουν πάλι το παρόν και θα αποτρέψουν τα σχέδια ισοπέδωσης του δημόσιου Πανεπιστήμιου.

Θεοδόσης Πελεγρίνης, Πρύτανης καθηγητής:

Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ.Πρόεδρο, τον ευχαρίστησα γιατί είχε την καλοσύνη να μας επισκεφθεί και να ακούσει και τις δικές μας απόψεις. Συμμερίζομαι το φόβο ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Και πράγματι πρέπει να δοθεί μια διέξοδος διότι από το 1975 και μετά το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση παρακμής. Το μαρτυρά το γεγονός ότι οι αλλεπάλληλοι νόμοι έχουν έρθει να θεραπεύσουν τις αδυναμίες που έχει το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Και πράγματι πρέπει να πάμε μπροστά. Του είπα, όμως, ότι εκείνο που περιμένουμε είναι γραπτό κείμενο από την κυβέρνηση, να συζητήσουμε πάνω στις προτάσεις αυτές με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του δημόσιου Πανεπιστήμιου. Να διατηρηθεί η αυτοδιοίκηση στο Πανεπιστήμιο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Σήμερα ήταν μια πρόταση από τον κ.Πρόεδρο να συζητήσουμε, η επόμενη πρόταση θα είναι από εμάς προς εκείνον να συζητήσουμε. Διότι θα πρέπει να σας πω ότι είμαστε μια Πρυτανική Αρχή που εξελέγη χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς τη στήριξη κανενός, παρά μόνο με τη στήριξη της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία θέλει να αλλάξει το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι έτοιμο να προβεί σε ρήξεις βαθιές, προκειμένου να επιτευχτεί το όραμα το οποίο μοιραζόμαστε όλοι οι έλληνες, το ανέφερε ο κ.Πρόεδρο, για ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι στην κοινωνία και όχι έξω από αυτή. Και η γνώση, βεβαίως, αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο θα πρέπει να διαχυθεί έτσι ούτως ώστε να είναι επωφελεία του ελληνικού λαού. …Δεν πρόκειται εμείς από την πλευρά τη δική μας να δεχθούνε οτιδήποτε θα υπονομεύει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου. Οι τύχες πρέπει να περιέλθουν στο Πανεπιστήμιο και αυτό να αποφασίζει για τη  μοίρα του.

Scroll