Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον Ν. Χουντή, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ και τον Π. Τριγάζη, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνο για την Εξωτερική Πολιτική, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τ. Παπαδόπουλο.
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:
Για το αεροπορικό δυστύχημα:
Κατ αρχήν, εκφράσαμε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τη βαθιά μας λύπη για το δυστύχημα που έγινε, όπως, επίσης, και στις οικογένειες των Κυπρίων που χάσανε δικούς τους ανθρώπους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση κεντρική προτεραιότητα να είναι η ασφάλεια των επιβατών και όχι η επιβίωση διαφόρων ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες κερδοσκοπούν σε βάρος του επιβατικού κοινού. Ανησυχούμε πολύ, ειδικά για τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, για τους φοιτητές που υποχρεώνονται να ζητήσουν το φτηνό εισιτήριο, και θέλουμε να έχουν απόλυτη ασφάλεια.
Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
Όσον αφορά στα θέματα του Κυπριακού, είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Διαπιστώσαμε και τονίσαμε ότι είναι πολύ αλλαγμένο το κλίμα σε σχέση με την περίοδο μετά τα δημοψηφίσματα που έγιναν στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη επιφυλακτικότητα, όσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., από πολλές χώρες-μέλη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της πρότασης της ένταξης της Τουρκίας κάτω, όμως, από αυτονόητες προϋποθέσεις. Πλήρη, δηλαδή, εκδημοκρατισμό, επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών και αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων που θα δημιουργηθούν σε άλλες χώρες. Το κλίμα, που παρουσιάστηκε ιδιαίτερα μετά τα δημοψηφίσματα στις χώρες της Ε.Ε., πρέπει, νομίζω, να αξιοποιηθεί και από την Ελλάδα, και από την Κυπριακή Δημοκρατία και να διαμορφωθούν κοινές θέσεις με πολλές χώρες της Ε.Ε. ώστε να μην επαναληφθεί η αοριστία που υπήρξε στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκέμβρη. Στόχος είναι, στη συνάντηση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων και του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών τις επόμενες μέρες, να θεωρηθεί ως νομικά ανύπαρκτη η δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι, νομίζω, σαφές και βασικό ότι μία χώρα μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις για να γίνει μέλος της Ε.Ε. εφόσον αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα και τις 25 άλλες χώρες-μέλη.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, πρέπει να ενταχθεί χρονοδιάγραμμα τόσο για την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων – δεν μπορεί να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής από μια υπό ένταξη χώρα σε χώρα-μέλος της Ε.Ε. – όσο και για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα δικαιώματα στην ελεύθερη μετακίνηση, εγκατάσταση, περιουσία των πολιτών, κάτι το οποίο θα είναι θετικό και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους.