Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περ. Κοροβέση, συναντήθηκε σήμερα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού στα γραφεία τους.

Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ. Θα ήταν πολύ σημαντικό αν ο Υπουργός, ο σημερινός και οι προηγούμενοι, άκουγαν τις απόψεις  των εργαζομένων που είχαν διατυπωθεί και στο  τελευταίο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, λίγες εβδομάδες πριν, αντί να τους πηγαίνουν στα δικαστήρια και να προσπαθούν να τους καταδικάσουν, για απεργίες μάλιστα και για κινητοποιήσεις που δεν πραγματοποίησαν καν. Θα έλεγα ότι ζούμε μια μεγάλη κρίση, ότι η γνωστή υπόθεση στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού δεν είναι η εξαίρεση, αλλά είναι ο κανόνας. Είναι ένα έκτακτο γεγονός, το οποίο ρίχνει φως σε μια κομματικοποιημένη και διεφθαρμένη ηγεσία στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, η οποία την ίδια στιγμή έχει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο υλικό μέσα στα Υπουργεί και στις άλλες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, όπως και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μια κρίση όμως, είναι ευκαιρία για αλλαγή. Είναι ευκαιρία να ληφθούν καινούργια μέτρα, και με αυτή την έννοια νομίζουμε ότι μια σειρά τέτοια μέτρα πρέπει να ληφθούν στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρώτον, να σταματήσει  το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τα άλλα αντίστοιχα όργανα να είναι οργανα φεουδαριχκού χαρακτήρα που λειτουργούν στο σκοτάδι και να σταμτήσουν να υποτάσσονται σε επιλογές της πολιτικής ηγεσίας. Να γίνουν ανοιχτά όργανα, με θεσμοποίηση της παρακολούθησης των συνεδριάσεων από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, με έγκριση της σύνθεσής τους από μια ευρύτερη πλειοψηφία του Προεδρείου της Βουλής, όπως γίνεται και με τις ανεξάρτητες αρχές και με κριτήρια για τη συμμετοχή.

Δεύτερον, να καταργηθεί αυτός ο αμαρτωλός ειδικός λογαριασμός ο οποίος υπάρχει και στο ΥΠΠΟ, να ενσωματωθεί όλη αυτή η σωρεία δαπανών μέσα στον τακτικό προϋπολογισμό  και επομένως να ενσωματωθεί και το επίδομα το οποίο παίρνουν οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι ίσως υπάλληλοι υπουργείων, οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ, μέσα στο μισθό τους από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Τρίτον, να έχει παρουσία το ΥΠΠΟ στο Δʼ ΚΠΣ, από το οποίο έχει αποκλειστεί, και, με αυτή την ευκαιρία, να γίνουν όλες οι αναγκαίες έρευνες σχετικά με την διαχείριση των κονδυλίων του Γʼ ΚΠΣ στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τέταρτον, τη στιγμή που βλέπουμε να υπάρχουν όλες αυτές οι γλαφυρές λεπτομέρειες για το πώς πάνε να βολευτούν ευνοούμενοι των υπουργών ή των γενικών γραμματέων, να σταματήσει αυτή η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, είτε με τη νέα γενιά των εκτάκτων η οποία έχει δημιουργηθεί, είτε με το απαράδεκτο καθεστώς του stage, όπου εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και σε άλλους χώρους της δημόσιας διοίκησης, παίρνουν 400 ευρώ και είναι ανασφάλιστοι.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, από σήμερα κιόλας, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.

Υπάρχει όμως κι ένα ευρύτερο θέμα που σχετίζεται με τις ευθύνες του Πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, σε όλη αυτή την υπόθεση, που, επαναλαμβάνω, είναι ο κανόνας. Αντί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ να παίζουν την κολοκυθιά για το αν θα πάει ή δε θα πάει ο Πρωθυπουργός στην  Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία να ζητήσει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όπως έχει αυτό το δικαίωμα, με θέμα την  κρίση στο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και τα γενικότερα ζητήματα για την πολιτική του πολιτισμού και για την πολιτική στη δημόσια διοίκηση. Το λέω αυτό, γιατί εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε τη δυνατότητα μια φορά να ζητήσουμε αυτή τη συζήτηση, τη ζητήσαμε για το περιβάλλον και επομένως έχει εξαντληθεί το δικαίωμά μας αυτό.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«Χρειάζεται διαφάνεια. Ο καθένας πρέπει να πάρει τις ευθύνες του και να δώσει τις απόψεις του, αντί να έχουμε σήμερα έναν Πρωθυπουργό ο οποίος κρύβεται και εμφανίζεται μόνο στους αγιασμούς των Θεοφανείων για τις ευχές. Πιστεύω  όμως, ότι η καλύτερη δυνατότητα είναι μια προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και αυτή την πρόταση κάνουμε προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή των άλλων κομάτων της αντιπολίτευσης που μπορούν να τη ζητήσουν.

Στηρίζουμε ασφαλώς κάθε πρόταση η οποία μπορεί να οδηγήσει στη διαφάνεια και την ανάληψη ευθυνών, αλλά και στις εξηγήσεις που αναμένει κανείς από τον πρωθυπουργό και τα άλλα μέλη της κυβέρνησης. Θεωρούμε όμως ότι καλύτερη είναι μια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.»

Γιαν. Τσακοπλιάκος (Πρόεδρος Ομοσπονδίας εργαζομένων ΥΠΠΟ)

«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή υποδεχθήκαμε σήμερα στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας τον πρόεδρο του Συνασπισμού και τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό κ. Κοροβέση. Θέλω να πω ότι δεν μας ανακάλυψαν τώρα, έχουμε μια διαρκή συνεργασία και η συμβολή τους σε μια σειρά τομείς , κατά κύριο λόγο όμως των εργαζομένων όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, ήταν σημαντική. Θεωρούμε ότι σε αυτό το γκρίζο περιβάλλον που υπάρχει για το Υπουργείο Πολιτισμού, για τους εργαζόμενους αλλά και για τη χώρα το τελευταίο διάστημα, η συμβολή τους είναι καθοριστική και πιστεύω ότι με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ και εντός και εκτός Βουλής το ΥΠΠΟ θα ξαναμπεί  πάλι στο δρόμο με την συμμετοχή των χιλιάδων εργαζομένων του, της εξυπηρέτησης του έλληνα πολίτη, με διαφάνεια, με καθαρότητα, και με σοβαρή πολιτική. Πιστεύω ότι σε αυτό τον τομέα θα ενωθούν οι δυνάμεις μας για να συμβάλλουμε για το καλό των ελλήνων πολιτών που συναλλάσσονται με το ΥΠΠΟ. Η αίσθησή μας είναι ότι από δω και πέρα θα είναι πολύ πιο σκληρά τα πράγματα αν τα αφήσουμε να οδηγηθούν στο δρόμο που θέλουν, στο θέμα της υπεράσπισης των εργασιακών ζητημάτων των εργαζομένων που εκπροσωπούμε.

Για την γνωστή υπόθεση, είπαμε από την πρώτη στιμγή ότι αν υπάρχουν και σημεία ροζ σκανδάλου, σε κάθε περίπτωση υπάρχει και το τεράστιο ζήτημα του εξουσιαστή και του εξουσιαζόμενου. Υπάρχει το τεράστιο θέμα των χιλιάδων εκτάκτων εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, της νέας γενιάς εκτάκτων, το ζήτημα του διαγωνισμού που δεν το ανακαλύψαμε ξαφνικά, αλλά από την πρώτη στιγμή είχαμε συγκεκριμένη θέση, υπάρχει το θέμα της διπλής ψήφου του προέδρου του ΚΑΣ, υπάρχει το ζήτημα του Γʼ ΚΠΣ και της μοναδικής υπογραφής. Αν αυτά συνάδουν στο να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι είναι μόνο ροζ σκάνδαλο, τότε θα μπορούσε να πει ότι είναι ροζ. Αλλά φαντάζομαι ότι είναι, όπως ειπώθηκε, βαθειά πολιτικό  ζήτημα.»

Scroll