Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το σκάνδαλο των «δομημένων» ομολόγων έξω από το Υπουργείο Απασχόλησης και πορεία στο Υπουργείο Οικονομίας. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, ο Μάκης Μπαλαούρας από την ΑΚΟΑ, ο Αντώνης Νταβανέλος από τη ΔΕΑ, η Ελένη Σωτηρίου από την ΚΟΕ και ο Πάνος Κοσμάς από το ΚΟΚΚΙΝΟ.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στον χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Το σκάνδαλο των «δομημένων» ομολόγων, που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία, μας εισάγει στις νέες μορφές που προσλαμβάνει η «ληστεία» των κοινωνικών πόρων και των εργαζομένων στην εποχή
– της «δικτατορίας» των κεφαλαιαγορών,
– της κερδοσκοπίας των σύνθετων και παράγωγων προϊόντων,
– της κυριαρχίας του καζινο-καπιταλισμού
Μέρα με τη μέρα το σκάνδαλο των «δομημένων» ομολόγων παίρνει όλο και ευρύτερες διαστάσεις.
Μέρα με τη μέρα αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι πελώριες κυβερνητικές ευθύνες για την καταλήστευση των ασφαλιστικών Ταμείων.
Με τα «δομημένα» ομόλογα στήθηκε ένα «κόλπο», μέσω του οποίου:
– η κυβέρνηση εξασφάλισε ευνοϊκά επιτόκια για τον δημόσιο δανεισμό και μείωσε τεχνητά το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος
– οι Τράπεζες και οι επιτήδειοι μεσάζοντες «τσέπωσαν» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε βάρος των ασφαλισμένων
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν μπορούν να δηλώνουν άγνοια και να μεταθέτουν τις ευθύνες στις «ανίδεες» Διοικήσεις των Ταμείων, που οι ίδιοι διόρισαν.
Οι κυβερνητικές ευθύνες
– δεν μετατίθενται
– δεν κουκουλώνονται
– δεν θα παραγραφούν
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την οποία, κατά απαράδεκτο τρόπο, ελέγχουν θεσμοθετημένα οι Τράπεζες και ο ΣΕΒ, δεν μπορεί να περιορίζει τις κυρώσεις σε ορισμένες μόνο χρηματιστηριακές εταιρείες. Οφείλει να μας πει συγκεκριμένα, μία-μία, τις περιπτώσεις όπου οι χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν ευθύνη για την καταλήστευση Ταμείων και κυρίως να δημοσιοποιήσει, αντί να αποκρύπτει, τις Τράπεζες που συνέπραξαν σʼ αυτήν την καταλήστευση.
Η πρωτοφανής για τα διεθνή χρονικά κίνηση της JP MORGAN για ακύρωση της σύμβασης με το Δημόσιο και επιστροφή των χρημάτων που εισέπραξε, αποτελεί ομολογία της ενοχής της. Κυρίως, όμως, ομολογεί το μέγα σκάνδαλο και εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Μετά την κίνηση της JP MORGAN, όλες οι Τράπεζες, εγχώριες και ξένες, που έχουν πουλήσει «δομημένα» ομόλογα στα Ταμεία, βρίσκονται εκτεθειμένες και οφείλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο που άνοιξε η JP MORGAN.
Η λεηλασία των ασφαλιστικών Ταμείων δεν είναι σημερινή υπόθεση. Η καταλήστευσή τους υπήρξε διαχρονική και από όλες τις κυβερνήσεις.
Η μεγαλύτερη «ληστεία» στα χρονικά αυτής της χώρας είναι η «ληστεία» που έχουν υποστεί τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Η πρώτη ήταν με την αναγκαστική, επί δεκαετίες, άτοκη ή χαμηλότοκη κατάθεση των διαθεσίμων των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Η δεύτερη «ληστεία» έγινε από το 1992 έως το 2002 όταν το κράτος αθετούσε τη δέσμευσή του να καταβάλει το μέρος που του αναλογούσε στα Ταμεία μέσω της κατά τα άλλα θεσμοθετημένης τριμερούς χρηματοδότησης, ενώ και μετά το 2002, όταν με νόμο υποχρεωνόταν να δίνει το 1% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ, έδινε μέχρι σήμερα αρκετά μικρότερα ποσά.
Η τρίτη μεγάλη λεηλασία συντελέστηκε το 1999-2000-2001 από την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων στο Χρηματιστήριο με το «σπάσιμο» της σχετικής «φούσκας».
Η τέταρτη διαχρονική λεηλασία είναι η συστηματική εισφοροδιαφυγή δις ευρώ, η οποία, μάλιστα, «επιβραβευόταν» με χαριστικές ρυθμίσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Η πέμπτη, και μόνο προς το παρόν, τελευταία «ληστεία» έγινε στις μέρες μας με τα υπερτιμολογημένα και «δομημένα» ομόλογα.
Διεκδικούμε:
– Την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για να χυθεί όσο το δυνατόν πιο άπλετο φως στο σκάνδαλο των «δομημένων» ομολόγων, τη διαχρονική καταλήστευση των Ταμείων και την απόδοση ευθυνών.
– Την άμεση αποζημίωση των Ταμείων από τη «ληστεία» των «δομημένων» ομολόγων. Την ανάκληση όλων των «δομημένων» ομολόγων και την έντοκη και πλήρη αντικατάστασή τους με ομόλογα του Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου.
– Τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για τη σταδιακή επαναφορά στο ασφαλιστικό σύστημα των καταληστευθέντων πόρων από τον «τζόγο» του Χρηματιστηρίου 1999-2002 και από την περίοδο των άτοκων ή χαμηλότοκων καταθέσεων.
– Τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων που θα αποκλείει τον χρηματιστηριακό «τζόγο» και τις επενδύσεις σε κάθε μορφής σύνθετα ή παράγωγα προϊόντα.
– Την εξέταση έκδοσης ειδικών ομολόγων του Δημοσίου, που θα διατίθενται απευθείας, χωρίς μεσάζοντες στα Ταμεία, με σταθερό επιτόκιο, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, σύμφωνα με το επιτόκιο των επόμενων εκδόσεων του Δημοσίου, εφόσον αυτό είναι υψηλότερο.
– Τη ματαίωση κάθε απόπειρας να κατεδαφιστεί, στο όνομα της βιωσιμότητάς του, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με τη μείωση συντάξεων ή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
– Τη στήριξη και αναβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με την ενίσχυση των συντάξεων και τη βελτίωση των υπηρεσιών του προς τους ασφαλισμένους.