Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την καταστροφή των πεύκων

Η Ελλάδα αδυνατεί να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της ολιγωρίας της Πολιτείας. Τα ελληνικά δάση έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος των πυρκαγιών, των εκχερσώσεων, των καταπατήσεων και τελευταία των εντόμων όπως η marchalina hellenica.

Τη marchalina και την περίφημη βαμβακίαση την κληρονομήσαμε από το πρόγραμμα εμβολιασμού για την «ανάπτυξη» της μελισσοκομίας. Το πρόβλημα άρχισε το 1996 με τον εμβολιασμό των πεύκων με το έντομο marchalina στο πλαίσιο προγράμματος για την ενίσχυση της παραγωγής του μελιού. Η τεχνητή εξάπλωσή του όμως τα τελευταία χρόνια άρχισε να αυξάνει ανησυχητικά και να απειλεί τα πεύκα σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς έγινε χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες για τις περιβαλλοντικές συνέπειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι σύμφωνα με μελέτες και επιστημονικές αναλύσεις που έχει στη διάθεσή της, το έντομο αυτό ευθύνεται για την υποβάθμιση και την καταστροφή των πευκοδασών, αλλά και την προσβολή τους από άλλα έντομα και οργανισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί την ελληνική Κυβέρνηση για παραβίαση της οδηγίας 92/43/ ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων. Η εξέλιξη αυτή είναι άλλος ένας κρίκος στη μακρά αλυσίδα παραβιάσεων από την ελληνική πολιτεία οδηγιών της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος, που σίγουρα θα οδηγήσει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Σε απάντησή σας στην ερώτησή μας με Α.Π. 9170/27.3.06 για το θέμα αυτό, επισημαίνατε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την καταπολέμηση του εντόμου και την προστασία των πεύκων στην περιοχή της Αττικής και ότι έχει απαγορευθεί η τεχνητή μετάδοση του εντόμου στην περιφέρεια αυτή με την Υπουργική Απόφαση 93926/1741/27.5.05.

Παρʼ όλα αυτά το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, η καταστροφή των πευκοδασών συνεχίζεται και μάλιστα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η επιδημία βρίσκεται σε έξαρση λόγω του ότι δεν ισχύει η παραπάνω Υπουργική Απόφαση για τις περιοχές αυτές πέραν της Αττικής.

Με βάση τα παραπάνω , ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

– Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να προστατέψουν τα δάση της Ελλάδας από την δράση του εντόμου marchalina ;

– Το ανεπαρκέστατο ποσό των 80.000 ? που προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό του 2006 για την καταπολέμηση των εντόμων σε ποιες περιοχές διατέθηκε; Ποια τα αποτελέσματα στα πευκοδάση των περιοχών αυτών;

-Γιατί δεν απαγορεύθηκε η τεχνητή μετάδοση του εντόμου και η διακοπή της επιδότησης σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας;

– Τι μέτρα θα πάρει, ώστε η Ελλάδα να μην είναι συνεχώς υπόλογη για παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών που αφορούν το περιβάλλον;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Scroll