Εδώ και 1,5 χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει το παραμικρό απ όσα δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει για να αντιμετωπιστούν στο μέτρο του εφικτού οι συνέπειες της διατροφικής κρίσης από τη γρίπη των πτηνών. Το μόνο που έχει συντελεστεί ήταν η χορήγηση ενός έντοκου δανείου στους πληγέντες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Η έκτακτη ενίσχυση των 18,8 εκατ. ευρώ, που ενέκρινε η Ε.Ε., προκειμένου να χορηγηθεί στους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του κλάδου, έχει μείνει μέχρι στιγμής «στα χαρτιά», γιατί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες κάνουν τους σχετικούς ελέγχους, δεν ολοκλήρωσαν το έργο τους.
Ζημίες, οι οποίες εκτιμώνται σε 200 εκατ. ευρώ, κατέγραψε το 2006 ο κλάδος της πτηνοτροφίας στο σύνολό του. Ο κλάδος, όπου απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα 15.000 εργαζόμενοι, έχει ετήσιο τζίρο (μαζί με την αυγοπαραγωγή) περίπου 700 εκατ. ευρώ και βέβαια αυτό το μέγεθος αφορά χρονιές με ικανοποιητικές πωλήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που μας έχουν διατεθεί, από τα 200 εκατ. ευρώ των ζημιών του 2006 τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν σε απώλειες, που προήλθαν από τον τομέα των κατεψυγμένων πουλερικών, 50 εκατ. ευρώ είναι τα αρνητικά αποτελέσματα των μεγάλων εταιρειών του κλάδου και τα υπόλοιπα αφορούν σε όλο το εναπομείναν κύκλωμα της πτηνοτροφίας (παραγωγοί κ.ά.). Από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι σήμερα καταγράφει αύξηση στο κόστος παραγωγής, αφού μόνο οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διευρυνθεί κατά 30% στο παραπάνω εξεταζόμενο διάστημα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Πότε οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ολοκληρώσουν το έργο τους και πότε θα χορηγηθεί η ενίσχυση που ενέκρινε η Ε.Ε. ως αποζημίωση για την διατροφική κρίση από την γρίπη των πτηνών;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη