Ρ. Θρασκιά

Σχετικά με τη μετεγκατάσταση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη μετεγκατάσταση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό»

Είναι γνωστό το σημαντικό κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό, το οποίο συστεγαζόταν με το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Πυλαίας – Χορτιάτη σε ένα βιομηχανικού τύπου κτίριο στα Κωνσταντινοπολίτικα, παντελώς ακατάλληλο κι επικίνδυνο όχι μόνο για μαθητές με αναπηρία, αλλά που δεν διέθετε καν τις προϋποθέσεις για σχολείο.

Μετά την χαρακτηριστική κυβερνητική αδράνεια και το «μπαλάκι» των ευθυνών μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, που οδήγησε μοιραία στην αναστολή της λειτουργίας των σχολείων στο εν λόγω κτίριο, προκρίθηκε ως «λύση» ο διαμοιρασμός των μαθητών του 2ου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. σε άλλα σχολεία. Μια λύση που de facto δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς τα περισσότερα ειδικά σχολεία της πόλης είναι ήδη υπερπλήρη και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να υποστηρίξουν την υποδοχή επιπλέον μαθητών. Για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό προβλέφθηκε ως προσωρινή λύση η μετακίνηση των 16 μαθητών του και των εκπαιδευτικών τους στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, αφού βέβαια πρώτα γίνονταν οι απαιτούμενες εργασίες σε τρεις αίθουσες του κτιρίου. Η προσωρινή αυτή λύση, ωστόσο, δεν τελεσφόρησε, με αποτέλεσμα η νέα σχολική χρονιά να ξεκινά χωρίς αγιασμό γι’ αυτούς, με τους μαθητές να παραμένουν σπίτι. Ενώ σήμερα πληροφορούμαστε για τον διαμοιρασμό τους, χωρίς μάλιστα καμία προετοιμασία και υποστήριξη, σε άλλες ήδη υπερφορτωμένες και υποστελεχωμένες δομές, προκαλώντας αναστάτωση στις οικογένειες των μαθητών αυτών και πρωτίστως διαταράσσοντας σημαντικά την ομαλή τους εξέλιξη. Καθώς τα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) διακατέχονται από άγχος αλλαγής, άρα είναι εξαιρετικά σημαντική η διατήρηση σταθερότητας τους περιβάλλοντός τους.

Και παρότι έχει εξευρεθεί και μόνιμη λύση για τη λειτουργία του σχολείου, που έγκειται στην μετεγκατάστασή του σε σχολικό κτίριο που παραχωρεί ο Δήμος Καλαμαριάς (πιο συγκεκριμένα, το 26ο Δημοτικό Σχολείο), αφού βεβαίως εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και ολοκληρωθούν οι απαραίτητες βελτιωτικές εργασίες για την υποδοχή των παιδιών με ΔΑΦ.

Επειδή δεν υλοποιήθηκε η προσωρινή λύση κι οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό διαμοιράστηκαν σε άλλες δομές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία (σωματική και ψυχική), την ασφάλεια και την ψυχοκοινωνική τους εξέλιξη;

Επειδή έχει εξευρεθεί μόνιμη λύση, η οποία δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Επειδή τα βάσανα για μαθητές, γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς μοιάζουν να μην έχουν τέλος, με αυτούς να οδηγούνται σε απόγνωση, διεκδικώντας το αυτονόητο: την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των μαθητών με αναπηρία στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό σε σχολικό κτίριο στο Δήμο Καλαμαριάς, όπως έχει ήδη προβλεφθεί;
  2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Scroll