Θα σας ρωτήσω ευθέως, αν ετοιμαζόμαστε για καινούργιες εκλογές. Ετοιμάζεστε να κατεβάσετε μέχρι τέλος του χρόνου ένα νομοσχέδιο που έχει πολύ σοβαρά θέματα μέσα, αν έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιοι να σας κουνάνε το μαντήλι και να καταψηφίζουν τα μέτρα αυτά, τι θα γίνει στη συνέχεια; Θα αντέξετε να περάσετε όλα αυτά που πρέπει να περάσετε;
Αυτό που θα βλέπουμε τις επόμενες μέρες είναι όνειρα θερινής νυκτός περί μιας οικουμενικής κυβέρνησης. Αυτά τα οποία, δηλαδή, βλέπαμε και προεκλογικά όταν και ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ν.Δ., αντί να υποστηρίζει την πολιτική πρόταση της Ν.Δ., αντίθετα εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση. Το βλέπαμε και από τα υπόλοιπα κόμματα. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε και τις επόμενες μέρες.
Θεωρώ ότι οι βουλευτές που είναι αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν γνώση και της συμφωνίας η οποία ψηφίστηκε, όπως βέβαια τη συμφωνία γνώριζε και ο ελληνικός λαός και επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποιήσει. Γιατί γνώριζε πολύ καλά πώς θα ήταν τα πράγματα αν η συμφωνία αυτή και αν τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης τα άφηναν στην Ν.Δ. για να τα «διαπραγματευτεί». Οπότε, όλοι έχουν επίγνωση των δυσκολιών, όπως όλοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίγνωση και αυτών που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Αυτό είναι το ζητούμενο.
Όπως είπα και πριν, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε την πρώτη αξιολόγηση. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν εξαντλείται ούτε στην υλοποίηση, ούτε στη διαχείριση του μνημονίου. Χρειάζεται να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα και σε επίπεδο κράτους και σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και σε επίπεδο ενός νέου φορολογικού συστήματος δίκαιου και αναδιανεμητικού. Οπότε, θα κριθούμε ως προς αυτά και θεωρώ ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αρκετή για να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί.
Οι 153; Χθες κάποιοι βουλευτές ψήφισαν στην δεύτερη ανάγνωση. Έτρεμε το φυλλοκάρδι σας υποθέτω. Δέχεστε να περάσετε αυτά τα μέτρα;
Κα Τσαπανίδου, προαναγγέλλετε μέτρα, τα οποία ακόμα δεν έχουμε δει. Όπως τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, όταν γινόταν η συζήτηση για τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, από τα κανάλια υπήρχε μια καταιγίδα μέτρων τα οποία θα ερχόντουσαν σε αυτό το νομοσχέδιο, τα οποία βέβαια ποτέ δεν ήρθαν.
Θέλω να πω ότι αν είναι ο δημόσιος λόγος και η δημόσια συζήτηση να καλύπτεται από μια καταιγίδα περί δήθεν νέων μέτρων, δεν βοηθάει νομίζω και τη συζήτηση που πρέπει να γίνει στα πραγματικά διακυβεύματα.
Εμείς, δεν λέμε ότι η κατάσταση είναι εύκολη. Το αντίθετο λέμε. Δεν λέμε ότι υπάρχει μια «κοιλάδα μνημονιακής ευφορίας», ένα «success story» το οποίο έλεγαν οι προηγούμενοι από εμάς και είδαμε τα αποτελέσματά του στις ζωές μας. Λέμε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ότι σε μια σειρά πραγμάτων η κοινωνία και η οικονομία έχουν ισοπεδωθεί και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ανάσες και στην οικονομία, αλλά κυρίως και με βάση αυτά που θα γίνουν στην οικονομία, να δώσουμε ανάσες και στην κοινωνία. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και με το χθεσινό νομοσχέδιο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
κα Σβίγκου, είσαστε αντίθετοι σε καθετί που είχατε πει.
Κατ’ αρχήν ένα πρώτο σχόλιο γι’ αυτά που είπε η κα Βούλτεψη και μετά θα συνεχίσουμε στις ερωτήσεις σας. Αυτό που βλέπουμε, όχι μόνο από την κα Βούλτεψη, το είδαμε και χθες από τους εκπροσώπους της Ν.Δ., είναι ένα απίστευτο ρεσιτάλ και δημαγωγίας και λαϊκισμού. Από εκεί που και η Ν.Δ. είχε συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών – σας θυμίζω την απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, κ. Κατάινεν, στον κ. Παπαδημούλη τον Οκτώβρη του 2013…
Βούλτεψη: όχι δεν υπάρχει αυτό….. Δηλαδή, στηριχθήκατε σε μια απάντηση του Κατάινεν;
Εντάξει, αντιπρόεδρος της Κομισιόν ήταν…. κα Βούλτεψη. Εσείς είχατε κάνει νόμους οι οποίοι μετέθεταν το πρόβλημα… Αυτό που έγινε όταν ήσασταν κυβέρνηση είναι ότι εκτινάχθηκαν στο 40% τα κόκκινα δάνεια.
Προς Βούλτεψη:
Ο ελληνικός λαός μας ψήφισε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και για να μην συνεχιστεί το καθεστώς ασυδοσίας και διαφθοράς το οποίο είχε θεσπίσει η δικιά σας κυβέρνηση. Και θα έπρεπε κάποια στιγμή και η Ν.Δ. να κάνει την αυτοκριτική της γιατί είναι σαν να κατεβήκατε τώρα στη χώρα με το ελικόπτερο. Λες και δεν ξέρετε τι συνέβαινε τόσα χρόνια στη χώρα, δεν γνωρίζατε.
Αλλά, για να μιλήσουμε για το σήμερα, επειδή έπιασε ξαφνικά τη Ν.Δ. μια «αντιμνημονιακή» ρητορεία. Έχετε δει στην Ευρώπη να ψελλίσει τίποτα το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ υπέρ των αδυνάτων και κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών; Όταν έγινε η τελευταία συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και πήγαν τέσσερεις υποψήφιοι δικοί σας, ένας από αυτούς είπε το ο,τιδήποτε εκεί;
Κάτι τελευταίο. Είστε μόνο 153. Είναι λίγοι βουλευτές για να περάσετε όλα αυτά που έχετε να περάσετε. Θέλω να σας ρωτήσω, έχετε plan B; Έχετε προσεγγίσει, σκέφτεστε να κάνετε ευρύτερες συμμαχίες μέσα στο Κοινοβούλιο; Θα πάτε να χτυπήσετε την πόρτα του ΠΑΣΟΚ; Θα πάτε να χτυπήσετε την πόρτα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ; Θα δείτε ξανά τη Ν.Δ. με άλλο μάτι; Ή σε περίπτωση που άλλοι 2,3 σας πουν «άντε, γεια σας» θα πάτε τη χώρα ξανά σε εκλογές; Να είμαστε έτοιμοι για τι πράγμα;
Ούτε εκλογές, ούτε οικουμενικές κυβερνήσεις που είναι όνειρα θερινής νυκτός και της διαπλοκής και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., γιατί θέλουν να συνεχίσουν αυτό το οποίο ξεκίνησαν. Οι Έλληνες πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Επίσης, εσείς μιλάτε για «διάσπαση» του ΣΥΡΙΖΑ, άμα δείτε την κατάσταση εσωκομματικά στην Ν.Δ., το ποιος πηγαίνει σε διάσπαση νομίζω ότι είναι ηλίου φαεινότερο….