Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 22 έως τις 26 Ιουλίου, καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά το Χιλιανό πλοίο «Εσμεράλντα». Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πολεμικό πλοίο «Εσμεράλντα», το οποίο χρησιμοποιήθηκε, κατά την περίοδο της Χούντας Πινοσέτ στη Χιλή, ως χώρος βασανιστηρίων και δολοφονιών εκατοντάδων Χιλιανών πολιτών, δημοκρατών, αντιπάλων της δικτατορίας Πινοσέτ.
Στη πόλη Βαλπαραίσο της Χιλής διεξάγεται ανακριτική έρευνα των αρμοδίων δικαστικών Αρχών για την εμπλοκή πρώην και νυν ανώτερων αξιωματικών της Χιλής στα εγκλήματα αυτά . Σύμφωνα με έρευνες της Human Rights Watch, της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων διεθνών οργανώσεων, καθώς και των συγγενών των δολοφονημένων πολιτών, το συγκεκριμένο πλοίο υπήρξε κέντρο κράτησης, ανάκρισης, βασανιστηρίων και δολοφονιών για πάνω από 5 χρόνια.
Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού της Χιλής έχει επανειλημμένα αρνηθεί να ζητήσει συγνώμη για τις βάρβαρες δραστηριότητες σειράς στελεχών του στην εποχή της πολύχρονης δικτατορίας, ενώ διατηρεί στους κόλπους του εκατοντάδες φασίστες, βασανιστές της εποχής Πινοσέτ.
Έως τώρα, οι πολλαπλές επισκέψεις σε διάφορα λιμάνια του κόσμου αυτού του πλοίου-σύμβολου των θανάτων για τη δημοκρατία, -σε μια χρονική περίοδο που συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την γέννηση του πρώην Προέδρου της Χιλής, Σαλβαντόρ Αλλιέντε,- αποτελούν πρόκληση για την παγκόσμια δημοκρατική κοινή γνώμη κι έχουν συναντήσει την μήνη, το θυμό και την οργή των δημοκρατικών πολιτών του κόσμου. Ήδη οι κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Σουηδίας, αρνήθηκαν να δεχτούν το πλοίο-κολαστήριο στις χώρες τους .
Ο ελληνικός λαός, με ανάλογες τραγικές εμπειρίες από την 7χρονη δικτατορία, έχει σταθεί αλληλέγγυος στο δράμα του Χιλιανού λαού και στους αγώνες του για τη δημοκρατία. Η κοινή μνήμη των δύο λαών παραμένει ζωντανή δημοκρατική εγγύηση και δε μπορεί να ξεχάσει ούτε τον Παπαδόπουλο, ούτε τον Πινοσέτ.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Διατελεί η ελληνική Κυβέρνηση εν γνώσει του τραγικού ιστορικού συμβολισμού που συνοδεύει την ιστορία του Χιλιανού πολεμικού πλοίου «Εσμεράλντα»; Εάν ναι, για ποιους λόγους και με ποιες σκοπιμότητες αποδέχεται και επιτρέπει τον κατάπλου του πλοίου αυτού στα ελληνικά λιμάνια, όταν μάλιστα Κυβερνήσεις χωρών όπως της Νορβηγίας και της Σουηδίας αρνήθηκαν να τον αποδεχτούν;
2. Σε ποιο πολιτικό-διπλωματικό πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη του πλοίου στη χώρα μας; Έχει προσκληθεί επισήμως; Θα υπάρξει επίσημη υποδοχή από την ελληνική πλευρά και θα ακολουθήσουν αναλόγου χαρακτήρα συναντήσεις;
3. Πως σκοπεύει η ελληνική Κυβέρνηση να εκπροσωπήσει και να εκφράσει την οργή, τις ανησυχίες και τις δημοκρατικές ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας και να αντιδράσει σε αυτήν την προκλητική επίσκεψη, με δεδομένο ότι αυτή προκαλεί τις μνήμες της βαρβαρότητας της δικής μας 7χρονης δικτατορίας και έρχεται σε αντίθεση με τα αισθήματα αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο δημοκρατικό λαό της Χιλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν είναι γνωστό ότι στη χώρα αυτή διεξάγεται ήδη δικαστική και ανακριτική έρευνα για όσα αποτρόπαια έγιναν στο πλοίο «Εσμεράλντα»;
Θοδωρής Δρίτσας
Βουλευτής Α Πειραιά και Νησιών
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Βουλευτής Β Πειραιά