Εδώ και πέντε μήνες τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν λειτουργικό πρόβλημα καθώς οι 180 απαιτούμενοι για τη συνέχιση του προγράμματος εκπαιδευτικοί δεν έχουν ακόμα προσληφθεί.
Πρόκειται για τα τρία μεταβατικά σχολεία, στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Αθήνα καθώς και στα άλλα εκπαιδευτικά τμήματα του ΚΕΘΕΑ στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα οποία τα εν λόγω προγράμματα έχουν σταματήσει εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτών, ενώ έχουν σταματήσει και όλες οι καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες. Η αδυναμία αυτή της πολιτείας στον τόσο ευαίσθητο τομέα της επανένταξης πρώην εξαρτημένων ατόμων στην κοινωνία, πλήττει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, περισσότερα από 1000 άτομα σε όλη την Ελλάδα.
Πηγή του προβλήματος είναι η μη ενεργοποίηση, απʼ τον Ιούλιο του 2006, με ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, του νόμου που επιτρέπει στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και άλλους φορείς ιδιωτικού δικαίου να προσλαμβάνουν εκπαιδευτές με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης. Πρόκειται για νόμο που η ίδια η πολιτεία ψήφισε και απʼ τον Ιούλιο αρνείται να εφαρμόσει. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα προγράμματα αυτά που δίνουν την ευκαιρία στους απεξαρτημένους να πάρουν απολυτήριο Γυμνασίου και Λυκείου ακόμα και να εισαχθούν στα πανεπιστήμια ή να μάθουν ξένες γλώσσες, να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Έτσι, 1300 και πλέον άτομα που δίνουν τον αγώνα της απεξάρτησης, βλέπουν το όνειρο της πλήρους επανένταξης στην κοινωνία να απομακρύνεται.
Με δεδομένα τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Γιατί δεν έγινε η πρόσληψη των 180 απαραίτητων εκπαιδευτικών, όπως είχε προβλέψει το Υπουργείο Υγείας για τη συνέχιση των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, και πώς θα εξασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή πρόσληψή τους;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη