ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: Πλήρης απαξίωση του Τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Π.Θ
Το Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο, ιδρύθηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το Νόμο 4589/2019.
Παρέχει ένα πρόγραμμα σπουδών που προάγει τις εφαρμοσμένες γλωσσικές σπουδές και συνδυάζει την γλωσσική και πολιτισμική εκπαίδευση και τις διεθνικές σπουδές με την εμβάθυνση σε ζητήματα συγκριτικής ιστορίας και λογοτεχνίας, διαπολιτισμικής επικοινωνίας, κριτικής θεωρίας, σπουδών της ετερότητας, θεωριών παγκοσμιοποίησης και παγκοσμίων συστημάτων, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και εργασίας σε διεθνικά περιβάλλοντα.
Ταυτόχρονα, με την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για πολυεπίπεδη επικοινωνία του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας με γεωγραφικές περιοχές, το Τμήμα έρχεται να καλύψει την ανάγκη για εκπαίδευση σε γλώσσες και πολιτισμούς της Μέσης και Άπω Ανατολής.
Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται φανερό ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών, και ιδιαίτερα γλωσσών της Μέσης και Άπω Ανατολής, είναι συνυφασμένη με την ίδια τη φύση του Τμήματος και τον σκοπό του Προγράμματος Σπουδών που παρέχει.
Δυστυχώς, σύμφωνα με καταγγελίες των φοιτητών του Τμήματος που καταγράφονται από την τοπική ειδησεογραφία 1 ενώ βρισκόμαστε ήδη περί τα τέλη Οκτωβρίου, μέχρι και πριν λίγες ημέρες το 70% των μαθημάτων δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.
Συγκεκριμένα, οι διαθέσιμες ξένες γλώσσες που διδάσκει το Τμήμα είναι τα κινεζικά, τα ισπανικά, τα ιαπωνικά και τα αραβικά. Το μάθημα των ιαπωνικών δεν πραγματοποιείται ήδη από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος λόγω έλλειψης καθηγητή, ενώ δεν διδάσκονται φέτος ούτε τα κινέζικα, ούτε και τα ισπανικά. Η μόνη πρόσληψη καθηγητή που εγκρίθηκε πριν λίγες ημέρες είναι αυτή για το μάθημα των αραβικών.
Όσον αφορά το μάθημα των κινεζικών, από την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος και εξαιτίας της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Ινστιτούτο Κομφούκιος, οι διδακτικές ανάγκες καλύπτονταν από καθηγητές του Ινστιτούτου.
Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Π.Θ., η συνεργασία με το Ινστιτούτο ανεστάλη, με αποτέλεσμα σήμερα οι φοιτητές του Τμήματος να μένουν μετέωροι σε σχέση με την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας.
Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Πρύτανη του Π.Θ.2 η εκμάθηση κινεζικών στο Τμήμα Γλωσσικών Σπουδών δεν θα έπρεπε να γίνεται από το Ινστιτούτο Κομφούκιος, με τον ίδιο, παρά την αρμοδιότητά του, να δηλώνει άγνοια για την επί 5ετία διενέργεια κινεζικών από το Ινστιτούτο.
Η αιφνίδια απόφαση της Πρυτανικής Αρχής για διακοπή της διδασκαλίας κινεζικών από το Ινστιτούτο δεν συνοδεύτηκε ωστόσο από ταυτόχρονη πρόσληψη διδάσκοντα που να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Τμήματος στην εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας.
Η κάλυψη των διδακτικών αναγκών με επιτυχία επί μία 5ετία από καθηγητές του Ινστιτούτου Κομφούκιος σημαίνει αυτόματα την ύπαρξη διδακτικών αναγκών. Με άλλα λόγια, την αυξημένη ζήτηση της γλώσσας από τους φοιτητές του Τμήματος.
Την αιφνίδια και αδικαιολόγητη διακοπή συνεργασίας με το Ινστιτούτο Κομφούκιος, που σημαίνει αυτόματα και τη διακοπή «δανεισμού» διδασκόντων για την εκμάθηση κινεζικών, δεν ακολούθησε η πρόσληψη καθηγητή προκειμένου να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία του Τμήματος.
Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες των φοιτητών του Τμήματος για μη πραγματοποίηση του 70% των μαθημάτων λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, εφόσον ισχύει, αφήνει έκθετη την Πρυτανική Αρχή και το αρμόδιο Υπουργείο για την έμπρακτη απαξίωση του Τμήματος Γλωσσικών Σπουδών του Π.Θ.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
1 https://magnesianews.gr/slider/meteoroi-oi-foitites-toy-tmimatos-glossikon-kai-diapolitismikon-spoydon-toy-p-th.html?fbclid=IwY2xjawGFnA1leHRuA2FlbQIxMQABHbBRnCh4EEg7RcBaFct9mnceULxIq9ejkLMAvr_nDIT0bl7XeSogcXjxDg_aem_DUkpHIdPuFIi_RMA6C5tXQ
2 https://www.taxydromos.gr/magnesia/volos/1129272/to-p-th-den-einai-kentro-xenon-glosson-epivevaiose-tin-anastoli-toy-komfoykioy-ston-volo/