Πλήρης εγκατάλειψη του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης” στους Δήμους Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”, που βρίσκεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου κτήματος 2.500 στρεμ. (γνωστό ως “Πύργος Βασιλίσσης”) και καταλαμβάνει 1.150 στρέμματα.

Οι ενέργειες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου ξεκίνησαν το 1987 και τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία προχώρησε στην υλοποίηση σημαντικών έργων διαμόρφωσης του χώρου. Τα έργα για την αξιοποίηση του πάρκου άρχισαν τελικά το 1993, συνολικού προϋπολογισμού 5 δις δρχ. με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έργα όμως προχωρούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ διαμορφώθηκε σε πράσινο μόνο ένα μέρος όλης της έκτασης.

Το 2002 συστάθηκε από την Πολιτεία ο Οργανισμός Διοίκησης & Διαχείρισης με σκοπό την καλή διαχείριση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Α. Τρίτσης”.

Όμως, μέχρι και σήμερα, μεγάλο τμήμα του πάρκου παραμένει αναξιοποίητο, η συντήρηση του πρασίνου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πολλές από τις εγκαταστάσεις του παρουσιάζουν εικόνα φθοράς και εγκατάλειψης, ενώ θα μπορούσε ν αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους, όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.

Δυστυχώς, σ όλη τη διαδικασία (σχεδιασμός, δημοπράτηση έργων, εκτέλεση) δε δόθηκαν αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αποκλειστική ευθύνη είχαν το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Οργανισμός Αθήνας. Όμως, και οι δύο αυτοί φορείς αδιαφόρησαν πλήρως ακόμη και για τη φύλαξη του Πάρκου. Ακόμη, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τις γενναιόδωρες προεκλογικές υποσχέσεις, οι σχετικές πιστώσεις έχουν δραστικά περικοπεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, περιβαλλοντικοί φορείς και δημοτικές παρατάξεις διαμαρτύρονται και τονίζουν ότι:

-Ο Οργανισμός Διοίκησης & Διαχείρισης του πάρκου δεν εκπληρώνει επαρκώς τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε, αφού δεν αναπτύσσει καμία δραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

-Μεγάλη έκταση έχει καταληφθεί και περιφραχθεί αυθαίρετα από το δήμο Ιλίου, περίφραξη που διχοτομεί το πάρκο.

-Στο νότιο άκρο έχουν ξηλωθεί οι γραμμές και ο σταθμός του τρένου έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη ο οποίος άλλαξε τη χρήση του.

-Οι ιδιοκτήτριες των καταστημάτων “Natura Shops”, η μοναδική εμπορική δραστηριότητα που συνάδει με το πνεύμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, πιέζονται να εγκαταλείψουν το χώρο και παράλληλα οι χώροι νοικιάζονται για καφετέριες ή μπαρ.

-Εδώ και καιρό, έχουν εγκατασταθεί στο πάρκο μονάδες ψυχαγωγίας που προσβάλλουν την αισθητική του χώρου.

-Τέλος, υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται να παραχωρηθεί τμήμα του πάρκου σε ιδιώτη για την κατασκευή χώρου αναψυχής με νεροτσουλήθρες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1) Υπάρχει σχεδιασμός από τα αρμόδια υπουργεία και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (όμοροι δήμοι, Οργανισμός διαχείρισης, Α.Σ.Δ.Α. κλπ.) για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης, συντήρησης και βιωσιμότητας του Πάρκου;

2) Σκοπεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί να μεριμνήσουν να δοθούν όλες οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις ώστε να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τα έργα συντήρησης και παραπέρα αξιοποίησης του Πάρκου;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης

Scroll