Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου για τις πλημμύρες στον Έβρο και τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν για να προστατευθεί η περιοχή, απάντησε ο Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Ξανθόπουλος.
Από τις απαντήσεις του Υφυπουργού συνάγεται:
α) Ότι κατ΄ ουσία δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πρόληψης και αναχαίτισης των πλημμυρών στον Έβρο.
β) Ότι δεν υπάρχει κανένας συντονισμός στην κυβέρνηση, αφού έργα που πριν λίγους μήνες (άνοιξη 2005) έχουν χαρακτηριστεί εντός της Βουλής από τον Υπουργό Εσωτερικών «έργα πνοής» και «προτεραιότητας», σήμερα ομολογείται ότι εγκαταλείπονται.
γ) Ότι, παρά το γεγονός της επικείμενης ένταξης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., η αναγκαία διακρατική συνεργασία είναι πρακτικά ανύπαρκτη.
Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο Υφυπουργός κ. Ξανθόπουλος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Για τη διακρατική συνεργασία
«Υπάρχει δυστοκία από βουλγαρικής πλευράς να υπακούσει σε διεθνείς κανόνες οι οποίοι ουσιαστικά μειώνουν τη δική της ελεύθερη διαχείριση των νερών. Από εκεί μπορεί να υπάρξει και μόνο φως. Να καταλάβουν οι Βούλγαροι ότι έχουν υποχρέωση να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες.»
Για το φράγμα του Δερίου
«Το φράγμα αυτό, ένα ακριβό φράγμα αρδευτικό, που δεν θα έλυνε το πρόβλημα όμως, θα το περιόριζε πάντως κατά τι, έχει ήδη αποσυρθεί από την υλοποίηση το 1998, διότι ήταν πάρα πολύ ακριβό, το κόστος είναι πάνω από 300 εκ. ? σε σημερινές τιμές, με παράπλευρες απαλλοτριώσεις κ.λπ. Έχει απλώς εγκαταλειφθεί αυτό ως ιδέα, δεδομένου μάλιστα ότι δεν χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αρδευτικό έργο. Πρέπει να καλυφθεί από εθνικούς πόρους.
Αντίθετα ενισχύονται οι πιστώσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα. Και ήδη αυτή τη στιγμή εκτελούνται 10 έργα, ύψους περίπου 7 εκ. ? για την ενίσχυση της όλης αυτής ιστορίας.»
Για το φράγμα του Ασπρονερίου
«Θεωρώ κι εγώ ως ειδικός ότι είναι ένα πράγματι εξαιρετικά πολυδάπανο έργο, μπορεί όμως να αντικατασταθεί από μερικά άλλη μικρότερα, τα οποία αναφέρατε. Θεωρώ ότι δεν είναι θέμα του ΥΠΕΧΩΔΕ αυτό. Δεν το χειριζόμαστε εμείς απευθείας. Είναι θέματα άλλων υπουργείων. Κι αν πραγματικά υπάρχει πολιτική βούληση -και πιστεύω ότι υπάρχει δια του κ. Παυλόπουλου- πρέπει εγκαίρως να ωριμάσουν τα έργα.»
Αναφερόμενος στην προετοιμασία ένταξης έργων στο Δ΄ ΚΠΣ, ανέφερε: «Είμαστε ήδη στο κόκκινο. Πρέπει να είχαν γίνει από χθες οι μελέτες ωρίμανσης για να υλοποιηθεί πράγματι αυτή η προσπάθεια.»
Στην παρέμβασή του, ο Αλ. Αλαβάνος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«Ο Έβρος είναι ένας νομός όπου πλημμυρίζει στο νερό το χειμώνα και έχει ξηρασία το καλοκαίρι. Είναι ένας νομός ο οποίος αυτές τις μέρες είναι βουτηγμένος στο νερό και πηγαίνουν με υδροφόρες στα πλημμυρισμένα χωριά για να τους δώσουν νερό, επειδή υπάρχει η ρύπανση του Έβρου.
Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση παρεμβάσεων στην κυβέρνηση. Για τα φράγματα κατ΄αρχήν τα οποία μπορούν να δώσουν μια δομική ανακούφιση και όχι τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία είναι έργα άμυνας που δεν αντέχουν.
Πέρυσι ο κ. Παυλόπουλος μου είχε απαντήσει για το Ασπρονέρι και το Μικρό Δέριο ότι είναι έργα πνοής, «χωρίς αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας», ότι «κατά προτεραιότητα θα ενταχθούν για χρηματοδότηση». Αυτά είναι λέξεις του κ. Παυλόπουλου. Και σαν αποτέλεσμα έχουμε, το Ασπρονέρι, μας λέτε, ότι είναι ακριβό και ότι ήταν στο Γ΄ΚΠΣ και απεντάχθηκε. Για δε το έργο του Μικρού Δερίου δεν έχει γίνει καμία κίνηση και για το φράγμα Αρδανίου – Καβισού έχει ενταχθεί στο Γ΄ΚΠΣ αλλά δεν υπάρχει ούτε καν προμελέτη. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο. Για τη Βουλγαρία -και είναι σωστά αυτά που είπατε για τον Αρδα κ.λπ..- υπάρχει το INTERREG Ελλάδας – Βουλγαρίας. Έχει προϋπολογισμό 181.000.000 ?, Υπάρχουν αδιάθετα 116.000.000 ?, δηλαδή, πολύ μεγάλο μέρος των κονδυλίων του INTERREG. Μόνο ένα μικρό ποσό, μισό εκατομμύριο περίπου, έχει πάει γι αυτούς τους μηχανισμούς προειδοποίησης. Γιατί δεν τα αξιοποιούμε όπως έχουν αξιοποιηθεί προγράμματα ανάμεσα στην Ολλανδία το Βέλγιο τη Γαλλία το Λουξεμβούργο τη Γερμανία για αντίστοιχες περιπτώσεις;
Θέλω να πω, λυπάμαι κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει μια παράλυση και μια πλήρης ανικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε ένα ζήτημα το οποίο χρόνο με το χρόνο επαναλαμβάνεται και δημιουργεί τόσα προβλήματα στους αγρότες και σ΄όλη την περιοχή του Έβρου.»
Μετά το πέρας της συζήτησης, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε: «Υπήρξε μια ειλικρινής τοποθέτηση του κ. Ξανθόπουλου στη Βουλή, η οποία επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζουν όλοι οι πολίτες στον Έβρο, ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις για να λυθεί, στο μέτρο του δυνατού, το πρόβλημα. Πιστεύω ότι, ξεκινώντας απ΄ αυτή τη διαπίστωση, η κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να προχωρήσει σε έργα και όχι σε μπαλώματα.»