O Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, περιόδευσε σήμερα στα Χανιά. Το πρωϊ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης και ενημερώθηκε από τον διοικητή της μονάδας και εκπροσώπους των εργαζομένων για την αποστολή και λειτουργία του.
Σε δηλώσεις του ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε ότι «ο Ναύσταθμος, πέρα από το ρόλο που έχει μέσα στα αμυντικά πλαίσια, είναι ένα αναπτυξιακό κέντρο. Έχουμε δει τις ιδιωτικοποιήσεις να περνάνε σε όλο το δημόσιο χώρο. Αν τους βλέπαμε και στο χώρο της εθνικής άμυνας, θα έλεγα πώς είναι υπερβολή» και προανήγγειλε πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη βουλή για το θέμα αυτό.»
«Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της συνάντησης του Συμβουλίου Κορυφής στη Λισσαβόνα και της έγκρισης, από ότι φαίνεται, της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης.
Μπορεί η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη να είναι απαλλαγμένη από τον εθνικό ύμνο ή από την σημαία, ή από τον τίτλο του υπουργού εξωτερικών που είχε το σχέδιο ευρωσυντάγματος, όμως κρατά το πνεύμα και την ουσία του ευρωσυντάγματος, δηλαδή μια Ευρώπη της ανεξέλεγκτης αγοράς, μια Ευρώπη που αποδομεί το δημόσιο τομέα και το κοινωνικό κράτος και μια Ευρώπη που είναι δορυφόρος των ΗΠΑ.
Με αυτή την έννοια είμαστε αντίθετοι στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Δεν εκφράζει τις δικές μας κατευθύνσεις για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της ειρήνης. Και επαναλαμβάνω τη θέση μας, ότι θα είναι αδιανόητο να προωθηθεί αυτό το σχέδιο της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης χωρίς να γίνει δημοψήφισμα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στην Bουλή. Είναι το πρώτο κόμμα το οποίο έκανε προτάσεις για τα αποθεματικά των ταμείων με την επερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή και προτείναμε να την συνυπογράψει και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
Από εκεί και πέρα είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα προσχηματικό διάλογο, του τύπου που εφαρμόστηκε στα θέματα της παιδείας πέρυσι και που κατέληξε στο γνωστό νόμο πλαίσιο.
Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το διάλογο».
«Κατʼ αρχήν πρέπει να δούμε τα κριτήρια με τα οποία προσεγγίζομε τέτοια ζητήματα.
Το ένα κριτήριο είναι αυτό που διευκολύνει τον πολίτη. Το δεύτερο κριτήριο είναι πώς μπορούν οι δημόσιες υπηρεσίες να είναι αποτελεσματικές. Και με αυτή την έννοια νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την ανάγκη της αποκέντρωσης. Επομένως το θέμα του Εφετείου πρέπει να ενταχθεί -και εντάσσεται- μέσα σε ένα πλαίσιο αποκέντρωσης των υπηρεσιών και νομίζω ότι αυτό θα είναι ευνοϊκό και για τα Χανιά, γιατί έχουμε ζητήματα όπως είναι οι υπηρεσίες του ΤΕΒΕ, υπηρεσίες που έχουν σχέση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπηρεσίες που έχουν σχέση με τον τουρισμό και αναγκάζονται οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες των Χανίων να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για πράγματα που πολύ απλά θα μπορούν να κάνουν στον τόπο τους. Άρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία, με βάση και το Εφετείο αλλά και όλα αυτά τα ζητήματα, να προχωρήσει μια ουσιαστική αποκέντρωση. Και θα έλεγα πώς οι δικηγορικοί σύλλογοι των δύο πόλεων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καταγραφή και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν παράλληλα με την ίδρυση του εφετείου στο Ηράκλειο, την ίδρυση του οποίου εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε αυτά τα πλαίσια υποστηρίζουμε Πρέπει να ξεφύγουμε από τον τοπικισμό. Κάποιοι έχουν συμφέρον από τον τοπικισμό, κάποιοι έχουν συμφέρον να υπάρχει το βασίλειο της ΝΔ εδώ πέρα και το βασίλειο του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, το κατεστημένο της ΝΔ εδώ και το κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο και στην πραγματικότητα αυτό το πληρώνουν οι πολίτες και των Χανίων και του Ηρακλείου» Και κατέληξε: «Κανείς δεν έχει να φοβηθεί την αποκέντρωση».
Το απόγευμα ο Αλ. Αλαβάνος θα συναντηθεί με εκπροσώπους των Σωματείων των εργαζομένων στην Ολυμπιακή και με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων και συνδικαλιστές από πρωτοβάθμια εργατικά Σωματεία.