Παραχώρηση της παραλίας Μοσχάτου στην εταιρεία “Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε”.

Η παράκτια ζώνη στην παραλία του Μοσχάτου, 240 στρεμμάτων, ορίζεται από τις εκβολές των ποταμών Κηφισού και Ιλισού και αποτελεί τη μόνη ανάσα για τους περίπου 35.000 δημότες της περιοχής, αλλά και για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Η ζώνη αυτή είναι ο μόνος αδόμητος χώρος στην περιοχή και η μοναδική διέξοδος των κατοίκων του Μοσχάτου προς την παραλία.

Στην εν λόγω ζώνη, που έχει δημιουργηθεί από επιχωματώσεις, υπήρχαν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου για ομάδες του Μοσχάτου και του Πειραιά και δύο γήπεδα μπάσκετ. Με διάταγμα του 2002 εντάχθηκε στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Φαλήρου με προοπτική να δημιουργηθούν οικολογικό πάρκο και μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 2.500 τετρ. μέτρων.  Ξεκίνησε μάλιστα δενδροφύτευση ενός μέρους, η οποία όμως σήμερα δε συντηρείται.

Η εταιρεία “Ολυμπιακά Ακίνητα” έκανε τις εξής εναλλακτικές προτάσεις (29/6/2006) στο Δήμο Μοσχάτου:

–    Προκήρυξη διαγωνισμού από την «Ολυμπιακά Ακίνητα» για την επιλογή επιχειρηματία, στον οποίο θα παραχωρηθεί τμήμα της έκτασης. Θα έχει δικαίωμα να κατασκευάσει αθλητικό κέντρο με υποστηρικτικές χρήσεις, το οποίο θα εκμεταλλεύεται εμπορικά με αντάλλαγμα την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου και τους βοηθητικούς χώρους. Στο δήμο θα δοθεί επίσης και τμήμα του οικολογικού πάρκου, με την υποχρέωση να το διαμορφώσει κατάλληλα, την οποία, όμως, θα μπορεί να παραχωρήσει σε ιδιώτες.

–    Παραχώρηση όλης της έκτασης στο δήμο, ο οποίος με δικούς του πόρους θα αναλάβει τη διαμόρφωσή της, με μόνη υποχρέωση την παραχώρηση γηπέδου κλασικού αθλητισμού στον Πειραιά.

–    Ένταξη της παραλίας σε συνολικό πρόγραμμα ανάπλασης της περιοχής, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Η εταιρεία επισυνάπτει και μια τεχνική έκθεση στην οποία προβλέπεται η κατασκευή στίβου 8 διαδρόμων, δύο κτίρια αποδυτηρίων, κερκίδες για 3.000 θεατές, δύο γήπεδα ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα, τέσσερα γήπεδα 5Χ5 και κερκίδες για 250 άτομα. Στη ζώνη πρασίνου προτείνεται η κατασκευή πεζόδρομου, ποδηλατοδρόμου, καθιστικών και στεγάστρων.

Σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μοσχάτου,   θα συστηνόταν διαπαραταξιακή επιτροπή επεξεργασίας των προτάσεων του Δήμου. Παρ όλα αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 28/11/06, ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του, πήρε απόφαση, να ζητήσει την έκταση από την “Ολυμπιακά Ακίνητα”, επιτρέποντας να οικοδομηθούν 120 στρέμματα από τα 240, με αντάλλαγμα την παραχώρηση της χρήσης στο Δήμο Μοσχάτου.

Οι κάτοικοι της περιοχής με την κίνηση πολιτών «Μεσοποταμία» και  άλλοι φορείς, ζητούν να μην επιτραπούν εμπορικές χρήσεις στην παραλία του Μοσχάτου. Να μη γίνουν τα γήπεδα και να γίνουν τα 240 στρέμματα Άλσος ξεκούρασης και αναψυχής, αφού η περιοχή του Φαληρικού όρμου έχει κορεσθεί από αθλητικές εγκαταστάσεις. Εξάλλου, υπάρχει η ανάγκη περιβαλλοντικού ισοζυγίου στην περιοχή καθώς τα σπίτια ενός τμήματος του Μοσχάτου έχουν μετατραπεί σε υπόγεια με το δρόμο πάνω από τον Κηφισό. Ζητούν επίσης να δημιουργηθεί πεζοδιάβαση προς την παραλία, όπως προβλεπόταν στο σχέδιο του 2002 και να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Το αντιπλημμυρικό κανάλι σήμερα παραμένει ημιτελές και αποτελεί στην πραγματικότητα μια ανοιχτή χωματερή.

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Με ποιες προϋποθέσεις και όρους παραχωρήθηκε η παραλία Μοσχάτου στην “Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε”.;

2.    Προτίθεται να προβεί σε αλλαγή του συντελεστή δόμησης της περιοχής που θα επιτρέπει οικοδόμηση των 120 στρεμμάτων;

3.    Θα κατασκευαστεί η πεζοδιάβαση για την πρόσβαση των κατοίκων του Μοσχάτου προς την παραλία;

4.    Υπάρχει χρονοδιάγραμμα  ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων;

5.    Από πού προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας νέων γηπέδων στην περιοχή;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης

Scroll