Η 25η Οκτωβρίου δεν είναι ακόμα μια παγκόσμια ημέρα. Είναι ένας σταθμός που μας υπενθυμίζει πως η υγεία μας και κυρίως η πρόληψη και η αντιμετώπισή της αποτελεί δικαίωμα μας. Η ισότιμη και δωρεάν πρόσβασή σε αυτή, ανεξαρτήτου ηλικίας, μας αφορά ΟΛΕΣ.
Στην εποχή μας, παρόλο που η επιστήμη έχει προχωρήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, του συχνότερου καρκίνου μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως, πολλές γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί, στιγματίzoνται στον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο με στερεότυπα και λογικές όπως: “δεν θα μπορεί να αποδώσει στην εργασία της”, “α! έχασε τη θηλυκότητα της”, “δεν θα είναι πλέον χρήσιμη στην οικογένεια και το νοικοκυριό”. Λίγο πολύ όλες τα έχουμε ακούσει.
Τι γίνεται, όμως, πρακτικά για να αλλάξει αυτή η λογική; Τι γίνεται για να προλαμβάνουμε την ασθένεια; Στην πραγματικότητα, υπάρχει ίση και δωρεάν πρόληψη και αντιμετώπιση;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας την πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, αλλά και πολλών βουλευτριών, θεσμοθέτησε το 2018 για πρώτη φορά, τη διενέργεια δωρεάν προληπτικής ψηφιακής μαστογραφίας, στην οποία βασίστηκε το σημερινό πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”. Επιπλέον επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγινε πράξη η δωρεάν καθολική πρόσβαση των καρκινοπαθών – συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων- στην αναγκαία διαγνωστική και θεραπευτική φροντίδα και στα καινοτόμα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ).
Σήμερα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) τονίζει τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης μέσω ελέγχου, καθώς και της επαρκούς θεραπείας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών, η Κυβέρνηση οφείλει:
Η πρόληψη και η υγεία αποτελούν προτεραιότητα μας. Συμπεριλαμβάνονται στο προγραμματικό μας σχέδιο και την ατζέντα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.
Δεν είναι ταξικά προνόμια που προασπίζονται μόνο αυλές και αυλικοί. Είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν όλη την κοινωνία και πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση όλες και όλες.