Αντιμετωπίζουμε πλέον μια κατάσταση κλιματικής κατάρρευσης και οι υποδομές, ο σχεδιασμός, οι μέθοδοι, το προσωπικό, πρέπει να αντιστοιχηθούν σε αυτή, δεν μπορεί το αρμόδιο υπουργείο να λειτουργεί με κενά στο οργανόγραμμα και, επιπλέον, να λείπουν 3500 πυροσβέστες, ενώ ασχολούμαστε ελάχιστα με την πρόληψη, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις έξι» της ΕΡΤ1. Αναφερόμενος στο ζήτημα της πολιτικής τοξικότητας, σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός ηγείται μιας στρατηγικής τοξικότητας, διχασμού, που έχει την υπογραφή του». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια, μίλησε για «βαριές ευθύνες» της κυβέρνησης, η οποία δεν μείωσε και δεν μειώνει ακόμη και τώρα τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ σε επιλεγμένα προϊόντα, για να περιορίσει το μέγεθος του πληθωρισμού. Μιλώντας για τον ρόλο της EE στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, την χαρακτήρισε «ορντινάντσα των ΗΠΑ», χωρίς ρόλο και παρουσία, με επιβολή κυρώσεων που βλάπτουν περισσότερο την ίδια παρά την Ρωσία, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη αναλάβει μια πρωτοβουλία ειρήνευσης.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
Βρισκόμαστε πλέον σε συνθήκες κλιματικής κατάρρευσης, άρα αυτό επιβάλει να αντιστοιχηθούμε απέναντι σε αυτή τη συνθήκη και είναι ένα μεγάλο ερώτημα με ποιο σχεδιασμό και στρατηγική, εάν έχουμε συνειδητοποιήσει ποιες είναι οι ανάγκες, με ποιο τρόπο οι υποδομές μας, όλος ο σχεδιασμός μας, θα αντιστοιχηθεί με αυτή την κατάσταση.
Φοβάμαι ότι ενώ η Πολιτεία φαίνεται να «συλλαμβάνει» το πρόβλημα, δεν λειτουργεί αντίστοιχα. Είχαμε, για παράδειγμα, τη συγκρότηση ενός καινούργιου υπουργείου, που, όμως, εάν κοιτάξει κανείς το οργανόγραμμά του, εξακολουθεί να αποτελεί ένα «αδειανό πουκάμισο». Το να μεταφέρεις την Πυροσβεστική Υπηρεσία, απλώς και μόνο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να τη βάλεις κάτω από το καινούργιο Υπουργείο και, σε γενικές γραμμές, τίποτα άλλο, είναι ανεπαρκές. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση της Πυροσβεστικής, η οποία αφορούσε κυρίως αστικές πυρκαγιές, υπάρχει ανάγκη οι δασολόγοι να είναι αυτοί που, μαζί με την Πυροσβεστική, να καθοδηγούν τα βήματα πάνω στην κρίση και θα πρέπει να ανατραπεί η σχέση ανάμεσα στην πυρόσβεση και την πρόληψη. Στην χώρα μας, διαχρονικά έχουμε υποτιμήσει την πρόληψη, είναι πολύ λιγότερα τα χρήματα και οι ενέργειες που γίνονται για την πρόληψη. Και πρόληψη σημαίνει να μη ξεκινούν τα μέτρα και οι αναθέσεις ή οι διαγωνισμοί, την 1η Μαΐου. Είναι μια υπόθεση που αφορά όλο τον χρόνο.
Έχουμε 3500 κενά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η υπόθεση με τους δασοπυροσβέστες είναι πονεμένη. Τους εποχιακούς, όπου συμφωνήσαμε πριν από λίγο ότι αυτό το προσωπικό πρέπει να απασχολείται όλο το χρόνο, δεν μπορεί να τους θυμόμαστε στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου. (…) Για πρώτη φορά, είμαστε προς το τρίτο εικοσιτετράωρο και δεν έχουμε ακούσει μια εκτίμηση για τα στρέμματα που κάηκαν, δεν έχουμε ακούσει για ζημιές. Ξέρετε, δεν μπορείς να «ξεγελάσεις το κακό». Εδώ υπάρχει, για πρώτη φορά, ένα πέπλο μυστήριου γύρω από την υπόθεση της ενημέρωσης.
Για το θέμα της τοξικότητας, θέλω να είμαι πολύ αυστηρός. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός ηγείται μιας στρατηγικής τοξικότητας, διχασμού, που έχει την υπογραφή του. Παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ελληνικό κοινοβούλιο κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει σχέση με τον εμπρησμό στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, χρησιμοποιώντας όρους όπως «εκτσογλανισμός». (…) Πριν από 15 ημέρες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση σε σχέση με τα οπλικά συστήματα που φεύγουν από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, γιατί τα στέλνουμε εν κρυπτώ στην Ουκρανία και κατηγορήθηκαν ότι είναι συνεργάτες των Τούρκων. Αυτού του τύπου η πολιτική είναι το παράλληλο σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. (…) Προχθές προαναγγέλθηκε η παρουσία του πρωθυπουργού σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο και όλα τα φιλικά site έγραφαν ότι θα απαντήσει στην τοξικότητα. Είναι επιλογή του πρωθυπουργού να λειτουργεί μέχρι τις εκλογές, που δεν έχει αποφασίσει και αυτός πότε θα γίνουν, με το «καρότο» και με το «μαστίγιο».
Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε πληθωρισμό, η πρώτη στην ακρίβεια στα καύσιμα και η πρώτη, σχεδόν μέρα παρά μέρα, στο ηλεκτρικό ρεύμα. (…) Είναι τα πράγματα δύσκολα; Βεβαίως είναι δύσκολα και σωστά έγινε αναφορά στη στάση της Ευρώπης, η οποία λειτουργεί τελικά σε αυτές τις συνθήκες ως η ορντινάντσα των ΗΠΑ. Δεν έχει αυτόνομο ρόλο και παρουσία. Τώρα ήδη θα έπρεπε να έχει ληφθεί εκ μέρους της μία ειρηνευτική πρωτοβουλία, να βάλει στο τραπέζι, να εξαναγκάσει, και την Ρωσία και την Ουκρανία και τους Αμερικανούς. Ασχέτως του αποτελέσματος να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία. Και υφίσταται η ίδια, περισσότερο απ’ ότι η Ρωσία, τις κυρώσεις που έχει επιβάλει.
Εμείς, ως χώρα πληρώνουμε και τον λάθος σχεδιασμό της κυβέρνησης σε μια πολύ δύσκολη διεθνή κατάσταση. Η πρόσδεση με το φυσικό αέριο, που αποτελεί μια λάθος ενεργειακή επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από το 2019 και έπειτα, μας κοστίζει σε τιμές ηλεκτρισμού και σε προβλήματα ευστάθειας και ασφάλειας του συστήματος. Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη είχε κάνει τα αντίθετα βήματα, εμείς αυξήσαμε την εξάρτηση. Κι αυτό έγινε για συγκεκριμένους λόγους, ευνοήθηκαν συγκεκριμένα συμφέροντα και τώρα, εκ των υστέρων, τρέχουμε να ανοίξουμε τους λιγνίτες, που δεν κάτι πάρα πολύ εύκολο.
Να παρέμβουμε στο σκέλος των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, αυτό θα είχε συγκρατήσει εν μέρει τον πληθωρισμό. (…) Επί των ημερών μας δεν είχαμε αυτή την ενεργειακή κρίση. Δεν είναι φετίχ οι φόροι, είναι ένα εργαλείο, το προσαρμόζεις ανάλογα με τις ανάγκες, άρα ας αφήσουμε αυτό τον συμψηφισμό. Τώρα γίνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και δεν γίνεται στην Ελλάδα. Ο ΦΠΑ θα έπρεπε να μειωθεί σε κάποια προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Οι παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ατελέσφορες και δεν παρεμβαίνουν στον κερδοσκοπικό μηχανισμό. Αυτά είναι βαριές ευθύνες.