Σ. Φάμελλος

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου στην Ολομέλεια

Συμπληρώνονται σε λίγες μέρες δύο χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών. Ένα έγκλημα που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία και έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στη συνείδηση των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Όλα όσα έχουν γίνει ξεπερνούν την οδύνη για την απώλεια 57 ζωών, πολλών από αυτών νέων συμπολιτών μας, αλλά και την ανάδειξη του σοβαρού προβλήματος ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων. Το δυστύχημα, οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτό και κυρίως η διαχείριση του θέματος μετά από το δυστύχημα, όπως και το μείζον σκάνδαλο της συγκάλυψης των αιτιών και των ευθυνών, ακόμα και των βασικών χαρακτηριστικών της σύγκρουσης, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε πληθώρα θεσμών και λειτουργιών της ελληνικής Πολιτείας.

Πρώτα απ’ όλα στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και μαζί με την οργή της κοινωνίας διατυπώνεται πλέον δημόσια το ερώτημα της αξιοπιστίας των θεσμών. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή και τις αιτίες και τις ευθύνες. Ζητήσαμε τη διαλεύκανση του εγκλήματος αλλά και της συγκάλυψης, η οποία ενορχηστρώθηκε από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη.

Για την αξιοπιστία της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αξιοπιστία της πολιτικής και του Κοινοβουλίου, αλλά πάνω απ όλα για τον κανόνα της αλήθειας και του δικαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την αποκάλυψη ευθυνών και στηρίζει τον αγώνα των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών του εγκλήματος των Τεμπών. Και ας μας κατηγορούσατε ότι εκθέτουμε τη χώρα. Και ας κατηγορούσε ο πρωθυπουργός δημόσια τους συγγενείς, τους τραυματίες και όσους αγωνίζονταν (και αγωνιζόμασταν μαζί με αυτούς) για θεωρίες συνομωσίας για το μπάζωμα, για τη μονταζιέρα των συνομιλιών των μηχανοδηγών, για το εύφλεκτο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Και ας κατηγορούσε χυδαία ότι «είναι για τα μπάζα» όσοι ασχολούνται με το μπάζωμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, από αυτό το βήμα, ο κ. Φλωρίδης, στρεφόμενος τελικά, όπως αποδεικνύεται, κατά των εισαγγελέων και των ανακριτικών αρχών που έστειλαν δικογραφία για το μπάζωμα στη Βουλή.

Κυρίες, κύριοι Βουλευτές, κύριε Υπουργέ, οφείλουμε να κάνουμε μια συμφωνία. Υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δύο χρόνια μετά το έγκλημα, στην εξέλιξη της έρευνας και σε αυτό υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά του κυρίου Πρωθυπουργού, γιατί υπάρχει σχέδιο συγκάλυψης οργανωμένο με πολλά συνεχόμενα επεισόδια.

Η αρχική συζήτηση και οι παρεμβάσεις μας ξεκίνησε πρώτα απ’ όλα για τα αίτια και τις ευθύνες της σύγκρουσης, για τη σιδηροδρομική ασφάλεια, για τη ρουσφετολογική τοποθέτηση του σταθμάρχη, για τη μη λειτουργία του τοπικού σταθμού της Λάρισας από το 2019 και μετά, για τη μη λειτουργία του δευτεροβάθμιου Κέντρου Ελέγχου στην Αθήνα, για τα μεγάλα θέματα της τηλεδιοίκησης που είχαν οδηγήσει σε παραίτηση τον πρόεδρο της Επιτροπής Τηλεδιοίκησης που δεν κλήθηκε εξαιτίας σας στην Εξεταστική Επιτροπή και πολλά ακόμα, τα οποία περιλαμβάνονται στον έλεγχο και στην επιστολή που έχει στείλει ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας, που εντοπίζει πολλαπλές παραβιάσεις, μεταξύ αυτών, δύο οδηγιών και πέντε κανονισμών και μας οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Θυμίζω ότι, από την πρώτη στιγμή, η πρώτη τοποθέτηση του κυρίου Μητσοτάκη ήταν η βιασύνη να μιλήσει για ανθρώπινο λάθος, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η διάδοση κακοπροαίρετα μονταρισμένου ηχητικού υλικού σε μέσα ενημέρωσης.

Δύο χρόνια μετά, η κοινωνία πριν από δέκα μέρες εκφράστηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο στις μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και είπε όλα όσα έπρεπε να ακουστούν και προσπαθούσατε να μην ακουστούν.

Ζήτησε όλα αυτά που είναι αυτονόητα: διαφάνεια, δικαιοσύνη, απόδοση ευθυνών και πάνω απ’ όλα αλήθεια. Όχι στο κουκούλωμα και στα σχέδια συγκάλυψης. Η κοινωνική αντίδραση ήταν αυτή που ανάγκασε τον κύριο Μητσοτάκη, τον κυνικό κύριο Μητσοτάκη, αλλά και τον αναιδή κύριο Γεωργιάδη, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, να πουν ότι σκύβουν το κεφάλι στους συγγενείς των θυμάτων.

Δύο χρόνια σιωπής, δύο χρόνια ομερτά από την κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών. Δύο χρόνια που σημαδεύτηκαν από την κυβερνητική προσπάθεια να αποδοθεί το δυστύχημα σε ανθρώπινο λάθος.

Και όλα αυτά μπορεί να πέρναγαν στο ντούκου αν δεν είχαμε αναδείξει την παράνομη ρουσφετολογική τοποθέτηση του σταθμάρχη. Από την άρνησή σας, επίσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική Επιτροπή που ήταν περιορισμός της διαφάνειας και της αλήθειας, παράβαση όρκου. Αποκλείσατε μάρτυρες που προτάθηκαν για να κρύψετε, όχι απλά την αλήθεια, αλλά και τις ευθύνες.

Και το ερώτημα είναι ποιες ευθύνες ήθελαν τα μέλη της εξεταστικής να κρύψουν. Σημαδεύτηκαν επίσης από την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας εδώ, στη Βουλή, να προχωρήσουμε την προκαταρκτική Επιτροπή για τη σύμβαση 717, παρότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας είχε στείλει δικογραφία, κάτι το οποίο εμείς στηρίξαμε από την πρώτη μέρα και είχαμε δεχτεί να γίνει διερεύνηση όλων των υπουργών. Δεν είχαμε αφήσει κανένα σκοτεινό σημείο.

Επίσης, σημαδεύτηκαν αυτά τα δύο χρόνια από την κατηγορηματική δέσμευση του κυρίου πρωθυπουργού ότι δεν υπήρχε εύφλεκτο φορτίο στην εμπορική αμαξοστοιχία, κάτι για το οποίο δεν είχε καμία αρμοδιότητα, ούτε υποχρεώθηκε πουθενά να το πει.Επέλεξε να το πει. Και τι προέκυψε από αυτό; Παραπλάνηση και της κοινής γνώμης. Συγκάλυψη, καθυστέρηση.

Και προφανώς, χαρακτηρίστηκαν από το μπάζωμα, το οποίο, όσοι γνωρίζετε τη νομική επιστήμη, ήταν καταστροφή πειστηρίων εγκλήματος. Και καθυστερήσατε να το παραδεχτείτε και λέγατε ότι ήταν για να ανοίξει δρόμος.

Και κρύψανε και τους χώρους στους οποίους γινόταν η απόθεση και τα ιδιωτικά συμβόλαια που έγιναν για να γίνει το ξεμπάζωμα της περιοχής.

Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω; Ότι υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο ενορχηστρωμένο από το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη.

Και προσέξτε: είναι ο ίδιος πρωθυπουργός που απ’ ότι λένε τα δημοσιεύματα που δεν μας επιτρέψατε να ελέγξουμε στην εξεταστική, είχε ενημερωθεί με επιστολή προέδρου του ΟΣΕ για τα προβλήματα αυτά. Ήταν εν γνώσει του τα προβλήματα πριν από τη σύγκρουση και το δυστύχημα. Τι παραδέχτηκε στη συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης; Παραδέχτηκε ότι έγινε μπάζωμα, αλλά για καλό σκοπό. Παράβαση νόμου για καλό σκοπό και με ευθύνη υπουργών, που το έχουν παραδεχτεί μόνοι τους, σε δημόσιο βήμα.

Δεύτερον, παραδέχτηκε ότι η εξεταστική δεν ήταν μια καλή στιγμή. Δηλαδή τι ήταν, αν δεν ήταν μια καλή στιγμή; Ήταν απόκρυψη της αλήθειας, ήταν παράβαση όρκου. Το κάνανε τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής.

Τρίτον, ότι παραπλανήθηκε και παραπλάνησε και την κοινωνία όταν ισχυρίστηκε με βεβαιότητα ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο στην εμπορική αμαξοστοιχία, όπως με μεγάλη ευκολία είχε μιλήσει για θεωρίες συνομωσίας και για τερατολογία.

Γιατί; Γιατί είναι το ερώτημα. Για να κρύψει ποια αλήθεια; Για να κρύψει ποιες ευθύνες; Όλα τα ερωτήματα οδηγούν σε ποιες ευθύνες σκοπεύετε να κρύψετε. Όσο κι αν ο κύριος Μητσοτάκης, προσπάθησε να μοιράσει ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλον, ακόμα και στους συνεργάτες του, για να σωθεί, τα ερωτήματα παραμένουν. Για ποιον λόγο μπαζώθηκε ο χώρος εσπευσμένα; Για ποιον λόγο δεν δεχτήκατε να ελεγχθεί ο κ. Καραμανλής με το πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, αλλά ακούσαμε μόνο ντροπιαστικά χειροκροτήματα μέσα σε αυτήν την αίθουσα.

Για ποιον λόγο η εξεταστική δεν επιτέλεσε τον ρόλο της; Για ποιον λόγο αποκλείστηκαν ουσιώδεις μάρτυρες; Για ποιον λόγο ο κύριος Μητσοτάκης παραπλάνησε την κοινωνία για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας; Ποιον εξυπηρετούν όλες αυτές οι μεθοδεύσεις; Ποιες ευθύνες κρύβετε; Θα είναι το ερώτημα που θα σας βασανίζει από εδώ και μπρος και θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσετε.

Αντί να απολογηθεί ο κύριος Μητσοτάκης εδώ στη Βουλή, έριξε τις ευθύνες και στην κοινωνία και στους γονείς και τους συγγενείς και στην αντιπολίτευση. Μας κατηγορείτε γιατί ζητάμε απαντήσεις; Μας κατηγορείτε γιατί ζητάμε να τηρήσουμε τον όρκο μας; Μας κατηγορείτε γιατί θέλουμε δικαιοσύνη και αλήθεια; Θα συνεχίσετε σε αυτή τη διαδρομή; Όλα τα ερωτήματα θα τίθενται εδώ πλέον και θα πρέπει να απαντήσετε με τη συνείδησή σας και με τον όρκο που έχετε δώσει.

Εμείς θέλουμε να το πούμε ξεκάθαρα: κύριε Μητσοτάκη, δεν θα μας αποθαρρύνετε. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναζητάμε την αλήθεια, θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε στην κοινωνία το σχέδιο συγκάλυψης και εσάς τον ίδιο. Γιατί είμαστε δεσμευμένοι να υπηρετήσουμε την ελληνική κοινωνία και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία για να διαλευκανθούν πλήρως όλες οι πτυχές που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά και στο έγκλημα της συσκότισης και της συγκάλυψης.

Αυτό κάναμε από την πρώτη μέρα. Ασκήσαμε με συνέπεια κοινοβουλευτικό έλεγχο και ήμασταν πολύ σοβαροί στη δημόσια σφαίρα και αναδείξαμε στις ομιλίες μας και τις τοποθετήσεις μας όλα όσα οι άνθρωποι που υπέφεραν έζησαν, τιμώντας και με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων. Γιατί; Γιατί πρέπει οι ευθύνες να αποδοθούν όσο ψηλά και αν φτάνουν.

Καταθέσαμε αίτημα για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη σύμβαση 717. Συμπράξαμε με το ΠΑΣΟΚ για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας όταν αποκαλύφθηκαν χειρισμοί της κυβέρνησης. Φέραμε επανειλημμένα στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα των Τεμπών, δίνοντας βήμα στους συγγενείς των θυμάτων να ακουστούν και να εκθέσουν την ανάγκη να γίνει μια ολοκληρωμένη έρευνα, γιατί η κυβέρνηση δεν το επέτρεπε.

Και πήγαμε και στο Ευρωκοινοβούλιο. Και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα κατέγραψε αυτήν την ανησυχία και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, γιατί δεν υπήρξε αμεροληψία από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή.

Και εγώ προσωπικά, από την προηγούμενη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και πρόσφατα, τους τελευταίους τρεις μήνες, εδώ με ομιλίες δικές μου και τοποθετήσεις δημόσιες, έχουμε δύο σελίδες γεμάτες λεπτομερείς τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωβουλή. Δύο σελίδες γεμάτες, δύο χρόνια. Αλλά υπήρχε σιγή ασυρμάτου. Και αναρωτιέμαι μήπως ήταν και στοχευμένη και μεθοδευμένη και η σιγή ασυρμάτου.

Και απηύθυνα αυτό το ερώτημα και στη δημόσια τηλεόραση μια μέρα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Αναδείξαμε λοιπόν το ζήτημα αυτό, καλέσαμε ουσιώδεις μάρτυρες και στηρίξαμε τους συγγενείς των θυμάτων που αντιμετωπίστηκαν με χλεύη από κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί είναι για μας ύψιστο καθήκον το θέμα της αλήθειας. Γι’ αυτό και καταθέσαμε το αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή και ζητήσαμε τον άμεσο προγραμματισμό αυτής της συζήτησης.

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες, κύριοι Βουλευτές. Έχουν περάσει πάνω από δέκα μέρες και η Κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει. Ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει. Ρωτήσαμε πάλι σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής και μας είπε ότι έχει κατατεθεί εγγράφως το αίτημά μας, το στέλνει ο κ. Κακλαμάνης στην κυβέρνηση, στον κύριο Μητσοτάκη για να έρθει να τοποθετηθεί εδώ. Να μιλήσει με τους επικεφαλής των κομμάτων για το θέμα του εγκλήματος των Τεμπών.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν έρχεται ο πρωθυπουργός και νομίζω ότι δίνει και μια άλλη τραγική απάντηση στο πόσο σέβεται τη Βουλή και τους θεσμούς ο κύριος Μητσοτάκης. Η απάντηση είναι καθόλου. Και ας ήρθατε κύριε Βορίδη αντ’ αυτού εδώ να τοποθετηθείτε. Ένας υπουργός που δεν έχει ψηφίσει, θυμίζω, νομοσχέδιο της κυβέρνησής του, ήρθε να τοποθετηθεί εκ μέρους του πρωθυπουργού. Μετά την υποβολή της πρότασής μας για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ορθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και η Νέα Αριστερά υπέβαλλαν και αυτοί αίτημα. Αλλά ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε να πάει σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, όχι να έρθει στη Βουλή μετά την υποβολή του αιτήματος. Αλλά και η τηλεοπτική του συνέντευξη ήταν αποκαλυπτική, αποκαλυπτική για όλους τους λόγους που η ελληνική κοινωνία δικαίως αισθάνεται οργή.

Κυρίες, κύριοι Βουλευτές, η ελληνική κοινωνία δυσπιστεί και μέμφεται τον κύριο Μητσοτάκη. Γι’ αυτό καλέσαμε όλα τα προοδευτικά κοινοβουλευτικά κόμματα να καταθέσουμε μαζί μια πρόταση μομφής, όπως η κοινωνία έχει καταθέσει κατά του κυρίου Μητσοτάκη. Και ξέρετε γιατί; Γιατί σε πανελλήνια μετάδοση ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε όλα όσα κατήγγειλαν οι γονείς, οι συγγενείς, οι τραυματίες του εγκλήματος των Τεμπών και πολλοί προοδευτικοί πολίτες, πολλά προοδευτικά κόμματα.

Παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε την ελληνική κοινωνία μιλώντας για θεωρίες συνωμοσίας. Παραδέχτηκε ότι έγινε μπάζωμα. Τα παραδέχτηκε όλα αυτά που σας είπα. Ομολόγησε για την εξεταστική επιτροπή. Και θυμίζω, μια εξεταστική επιτροπή όπου απαγόρευσαν να έρθει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, ο πρόεδρος της επιτροπής τηλεδιοίκησης, ο προηγούμενος πρόεδρος του ΟΣΕ που είχε στείλει την επιστολή και στον κύριο πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο διευθύνων σύμβουλος που είχε στείλει και αυτός επιστολή στον κύριο Καραμανλή.

Όλα αυτά τα έχουμε καταγγείλει και η κοινωνία τα γνωρίζει. Γι’ αυτό υπάρχει οργή στην κοινωνία. Όπως γνωρίζει και τη κάνατε η κοινωνία με την δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Ήθελα να ρωτήσω, νιώθετε υπερήφανοι σήμερα για τα χειροκροτήματα στον κύριο Καραμανλή, μετά τα μεγαλειώδη παλλαϊκά συλλαλητήρια; Θα το ξανακάνετε; Θα χειροκροτήσετε ξανά τον ελεγχόμενο για το έγκλημα των Τεμπών κύριο Καραμανλή σε αυτή την αίθουσα;

Τι άλλες αποκαλύψεις συγκάλυψης και αναξιοπιστίας χρειάζονται για τον κύριο Μητσοτάκη; Είναι δυνατόν όλη η ελληνική κοινωνία να μιλάει 10 μέρες για το έγκλημα των Τεμπών, να έρχονται συνέχεια, κάθε μέρα, νέες αποκαλύψεις για μεθοδεύσεις της συγκάλυψης και να μην έρθει εδώ ο κύριος Μητσοτάκης να λογοδοτήσει; Οφείλει να έρθει στη Βουλή.

Κυρίες κύριοι Βουλευτές, πήρα τον λόγο και γι’ αυτό, γιατί πρέπει να τηρηθεί ο κοινοβουλευτικός κανόνας. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να κρύβεται. Δεν του επιτρέπει η ελληνική κοινωνία να κρύβεται. Δεν του επιτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να κρύβεται. Γιατί το ντόμινο μετά από τα συλλαλητήρια είναι αποκαλυπτικό.

Στοιχεία από την πραγματογνωμοσύνη του Πανεπιστημίου της Γάνδης. Καταθέσεις αστυνομικών για την πίεση που έγινε ώστε να μην καθυστερήσει ή να μην τηρηθούν οι κανόνες ανάκρισης για το μπάζωμα.

Κυρίες, κύριοι Βουλευτές. Η άμεση υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά του κυρίου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης είναι μονόδρομος. Και με δεδομένο ότι από χθες ο κύριος Ανδρουλάκης διαπιστώνει και αυτός ότι έγιναν αυταπόδεικτα αντιθεσμικές μεθοδεύσεις και ζητάτε μέχρι και απόσυρση υποψηφιότητας του κυρίου Τασούλα, ναι, συνηγορούμε ότι πρέπει να επιμείνουμε από κοινού στην πρόταση μομφής. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε. Δεν έχουμε ανάγκη να δώσουμε καθόλου χρόνο στον κύριο Μητσοτάκη.

Ο δισταγμός του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί μαζί μας, με την Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, που ήδη έχουν δεχτεί την πρόταση δυσπιστίας, δίνει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση. Να αλλάξει αφήγημα; να χρησιμοποιήσει άλλες εξελίξεις; Και σε κάθε περίπτωση δίνει χρόνο στην κυβέρνηση που πρέπει να απαντήσει στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας διατυπώθηκε την προηγούμενη Κυριακή. Η στρατηγική του «περιμένετε» για να έχετε δεν ξέρω ποια πρωτοβουλία, έχει τον κίνδυνο του εγκλωβισμού.

Εμείς έχουμε πει ότι θα παραμείνουμε στην πρόταση συνεργασίας των προοδευτικών κοινοβουλευτικών κομμάτων για κοινή πρόταση δυσπιστίας. Και έχουμε τοποθετηθεί ήδη, όχι μόνο μετά τη χθεσινή πρωτοβουλία του κυρίου Ανδρουλάκη και για την προκαταρκτική προανακριτική Επιτροπή, για να είμαι ακριβής, για προκαταρκτικές προανακριτικές επιτροπές, γιατί αυτή είναι η πρώτη η οποία ξεκινάμε να συζητάμε σε λίγες μέρες.

Και το υπενθυμίζω για να μην ξεχαστεί και να μείνει στα πρακτικά της Βουλής: παραμένουν ανοικτά και ως εκκρεμότητες, το έγκλημα αυτό καθεαυτό, η σύγκρουση, οι αιτίες και οι ευθύνες που οδήγησαν. Δεύτερον, όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που συνδέονται με τη συγκάλυψη και με τη μονταζιέρα και με τη διαχείριση των εύφλεκτων και με τα θέματα του μπαζώματος.

Θέτω όμως μια επισήμανση για τη συζήτηση που άνοιξε από χθες για την Προκαταρκτική Επιτροπή για τον κ. Τριαντόπουλο. Τα πορίσματα που αναμένονται για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας πρέπει να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής. Και αυτό, γιατί επηρεάζουν την παράβαση. Και πρέπει να συζητηθούν και σε όλες τις υπόλοιπες προκαταρκτικές επιτροπές για τα επόμενα πολιτικά πρόσωπα που έπονται. Γιατί δεν μιλάμε για ένα απλό πλημμέλημα, αλλά για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου. Και το θέτω προκαταβολικά για να είμαστε συνεπείς και να είναι ενημερωμένη ελληνική κοινωνία.

Η απόκρυψη δια του μπαζώματος του λόγου της έκρηξης συνδέεται και με πιθανή δίωξη για την έκρηξη αυτή καθεαυτή. Και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν στην Προανακριτική Επιτροπή. Και το επισημαίνουμε συναδελφικά και δημόσια και σε εσάς που πήρατε την πρωτοβουλία χθες μιας δημόσιας ανακοίνωσης. Το είχαμε εντοπίσει από πριν. Το είχαμε πει πριν από τα συλλαλητήρια ότι πρέπει το σύνολο της δικαστικής έρευνας και όλα τα πορίσματα να έρθουν στη Βουλή και να είναι στοιχεία της έρευνας και της απόδοσης ευθυνών και για την παράβαση νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Και το λέμε ξανά για να μην ξεχαστεί και να μην έχουμε μια ταπείνωση, μια διαχείριση σε χαμηλότερο επίπεδο ενός κρίσιμου θέματος που η κυβέρνηση μπορεί να το θελήσει και δεν πρέπει να γίνουν χατίρια αυτή τη στιγμή ή εκπτώσεις στην έρευνα που πρέπει να φτάσει στο βάθος.

Ξέραμε γιατί το ζητούσαμε, αλλά και γιατί το ζητάνε και οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και οι νομικοί τους παραστάτες. Γι’ αυτό και το επαναλαμβάνω γιατί είναι μια κρίσιμη συζήτηση. Και επίσης προσθέτω ότι πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να κριθούν από τον φυσικό δικαστή και να μην επιχειρήσει η κυβερνητική πλειοψηφία να αθωώσει ή να σβήσει παραπτώματα, όπως επιχείρησε να κάνει με τον κ. Καραμανλή στη συζήτηση για την 717.

Εμείς είμαστε λοιπόν θετικοί στην προκαταρκτική, στην πρώτη προτεινόμενη προκαταρκτική επιτροπή. Ήδη μιλήσαμε και για επόμενα βήματα. Και ξεκαθαρίζουμε ότι η συζήτηση για τις ευθύνες του κυρίου Τριαντόπουλου, που τις έχει παραδεχθεί δημόσια, δεν αφορούν μόνο αυτόν αλλά και τον εντολέα του.

Και επίσης, την αποκάλυψη τι ήθελαν να κρύψουν; Ποιες ευθύνες και ποιανών ευθύνες ήθελαν να κρύψουν. Το έγκλημα των Τεμπών αποτελείται από δύο σκέλη. Το ένα είναι η σύγκρουση αυτή καθαυτή και το δεύτερο είναι το σχέδιο συγκάλυψης.

Όμως, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που χειρίστηκε με αυτό τον τρόπο, τον απαράδεκτο τρόπο τη λειτουργία της εξεταστικής και καταγγέλθηκε από εμάς, ο Πρόεδρος της Βουλής που κράτησε στα συρτάρια του τις δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, όπως διαπιστώνουμε τώρα, πίσω από ασάφειες του Κανονισμού, μη ανακοινώνοντας ουσιώδη στοιχεία τα οποία έχουν έρθει ως πρόσθετα στοιχεία δικογραφίας -θέλω να το ξεκαθαρίσω, δεν αυτενεργούνσαν. Εντολές εκτελούσαν. Και πίσω από όλες αυτές τις εντολές και το σχέδιο συγκάλυψης είναι ο κύριος Μητσοτάκης που ανέλαβε και με το ανθρώπινο λάθος, αλλά και με τις θεωρίες συνωμοσίας και τον κατηγορηματικό τρόπο που τοποθετήθηκε για το μπάζωμα και το μη εύφλεκτο χαρακτήρα των υλικών, να αναλάβει ο ίδιος την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την απόκρυψη ευθυνών.

Ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο ενορχηστρωτής του σχεδίου συγκάλυψης. Οφείλω να πω, κυρίες κύριοι βουλευτές, ότι η κυβέρνηση σε αυτές τις κρίσιμες ώρες έχει αποτύχει να διασφαλίσει ότι όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο.

Η κυβέρνηση με τις επιλογές της έχει τραυματίσει συνολικά το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και αυτό το έχει κάνει με σχέδιο. Και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν σέβεστε τη δημοκρατία και τους κανόνες της. Γιατί το μόνο που ενδιαφέρει τον κύριο Μητσοτάκη είναι η εξουσία, η καρέκλα και η εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων που τον έκαναν πρωθυπουργό. Και σε αυτή την επιλογή του δεν σέβεται τους θεσμούς και δεν τηρεί τους κανόνες.

Να θυμίσω το σκάνδαλο των υποκλοπών και την απαράδεκτη αρχειοθέτηση του, την οποία έχουμε καταγγείλει. Το πολύ σοβαρότερο θέμα του εγκλήματος των Τεμπών που συζητάμε και σήμερα. Ή το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που είδαμε προχθές, που αναφέρεται στο τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, όπου και εκεί βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η ίδια μέθοδος συγκάλυψης. Γιατί και εκεί εξαφανίστηκαν στοιχεία από κάμερες, από κινητά, συνομιλίες και ευθύνες. Υπάρχουν ευθύνες σε ανώτατα στελέχη του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής.

Και είναι ντροπιαστική η επίθεση που δέχεται ο Συνήγορος του Πολίτη τώρα από την κυβέρνηση. Γιατί; Γιατί ο Συνήγορος του Πολίτη τήρησε τις υποχρεώσεις του. Το γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές. Δεν δίστασε ακόμα και ο ίδιος πρωθυπουργός να στραφεί κατά του κυρίου Ράμμου για την υπόθεση των υποκλοπών. Ακόμα μια κηλίδα στη χώρα μας.

Γι’ αυτό και επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για άμεση κατάθεση πρότασης δυσπιστίας τώρα για να φύγει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που πλήττει τη δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Για εμάς δεν είναι θέμα τακτικής και πολιτικής διαχείρισης, δεν είναι θέμα συγκυρίας. Για μένα προσωπικά, αλλά και για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι θέμα αξιών και είναι θέμα όρκου. Είναι του όρκου μας ως βουλευτές. Δεν μας επιτρέπεται να βλέπουν να παραβιάζονται βασικές αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και να μένουμε άφωνοι. Θα το φωνάξουμε μέσα και έξω από την Βουλή, ενώνοντας τις φωνές μας με τους πολίτες αυτής της χώρας. Και το ερώτημα θα τεθεί στη συνέχεια ως ερώτημα συνείδησης στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Και εκεί θα μετρηθούμε και με τη συνείδησή σας και με την ιστορία. Και να είστε σίγουροι ότι η κοινωνία θα σας κρίνει πολύ αυστηρά.

Κυρίες κύριοι Βουλευτές, ένα τέτοιο θέμα δημοκρατίας είναι προφανές ότι έχει επισκιάσει το σημερινό αθλητικό νομοσχέδιο. Θέλω να αναφερθώ σε ένα μόνο θέμα που συνδέεται με την θεσμοθέτηση της Πανελλήνιας Ημέρας Φιλάθλου.

Πριν από έναν χρόνο, θυμάστε κύριε Υπουργέ, το κάναμε μαζί, πράγματι, είχατε δεχτεί μία τροπολογία της αντιπολίτευσης και τιμήσαμε μαζί την 1η Φεβρουαρίου ως Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου. Μμετά από πρόταση που είχε κάνει Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν αρκετά κόμματα.

Μια μέρα μετά, την Κυριακή γίναμε μάρτυρες επεισοδίων και βγήκατε να μιλήσετε για αυστηρές κυρώσεις. Τι να το κάνουμε, κύριε Υπουργέ, εκ των υστέρων; Ένα χρόνο επενδύσατε σε αυτήν την ημέρα; Υπήρξαν πρωτοβουλίες, υπήρξε πρόληψη, υπήρξε κοινωνικός διάλογος. Πάλι κατασταλτικά μέτρα εκ των υστέρων; Πάλι αυστηροποίηση των ποινών;

Πρόληψη θέλουμε, δεν μπορούμε να τρέχουμε πίσω από τέτοια τραγικά γεγονότα. Αυτό σας είχαμε πει και πριν από έναν χρόνο. Ναι, σωστό ήταν το ότι μαζί όλοι ψηφίσαμε αυτή τη ρύθμιση, αλλά πρέπει να την εφαρμόσουμε ουσιαστικά. Και αυτή η συντηρητική αντίληψη της κυβέρνησης έχει αποτύχει παταγωδώς, διότι μετράμε συνέχεια επεισόδια και όξυνση.

Ποιος χαίρεται σε μια Ελλάδα που δεν πηγαίνουν φίλαθλοι άλλων ομάδων στα γήπεδα του ποδοσφαίρου; Είναι αυτό 21ος αιώνας; Η κυβέρνηση τι κάνει; Δυστυχώς και με δική σας ευθύνη, κύριε Υπουργέ, πέντε χρόνια αλλάζει συνεχώς τον νόμο. Μετράμε πέντε αλλαγές. Δεν είναι όμως αυτό λύση. Αυτό είναι τουλάχιστον αποτυχία, αν όχι υποκρισία. Εμείς προσπαθήσαμε να καλύψουμε τα λάθη αυτά και το κενό που υπάρχει για να ανταποκριθούμε και στην ανάγκη της κοινωνίας. Γι’ αυτό προτείναμε αυτό το μέτρο της Πανελλήνιας Ημέρας Φιλάθλου και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πρότεινε η Δομή στο όνομα του Άλκη.

Γιατί θυμίζω ότι όλη αυτή η πρωτοβουλία είναι στη μνήμη του Άλκη Καμπάνου, ενός νέου φιλάθλου της Θεσσαλονίκης που χάθηκε. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, που ήταν και ο πατέρας του Άλκη, αλλά και η Δομή, ήταν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι. Κύριε Υπουργέ, αυτό πρέπει να κάνετε. Ήταν όλοι μαζί, Ήταν οι αθλητικοί φορείς, ήταν οι επιστήμονες, η αυτοδιοίκηση, ήταν η αστυνομία, προφανώς οι δημοσιογραφικές ενώσεις.

Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία. Η πρόληψη είναι η λύση, όχι η αποσπασματική και εκ των υστέρων αντιμετώπιση, μόνο με κατασταλτικό ή πειθαρχικό τρόπο. Αυτή είναι και η διαφορά μας.

Θα μου επιτρέψετε να πω μια κουβέντα μόνο και για την αγωνία που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στη Σαντορίνη με τα πολλαπλά σεισμικά φαινόμενα. Είμαστε όλοι, πιστεύω και όλες συμπαραστάτες των πολιτών και των επαγγελματιών που αγωνιούν όχι μόνο στη Σαντορίνη και στα γειτονικά νησιά, γιατί όλες οι Νότιες Κυκλάδες το εισπράττουν αυτόν τον φόβο. Μίλησα σήμερα και προσωπικά με τον Δήμαρχο, τον κύριο Ζώρζο της Σαντορίνης. Το εξέφρασα και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξή μας και ότι είμαστε στη διάθεσή του για οτιδήποτε χρειάζεται. Και πράγματι έχουμε βγάλει και σχετικές ανακοινώσεις και έχουμε πάρει και πρωτοβουλίες για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν ήδη αρχίσει και δομούνται. Να πω εκ των προτέρων ότι εμείς ελπίζουμε να είναι όλο και πιο ήπιο το φαινόμενο και να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος. Και καλώς τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο.

Όμως, να σημειώσω ότι παράλληλα με το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, μήπως να κάνετε κάτι και με το νοσοκομείο της Σαντορίνης που δεν έχει στελέχωση; Γιατί εκ των υστέρων και για να αντιμετωπίσουμε ας πω τον φόβο, για να μην πω κάτι άλλο, την ανησυχία των πολιτών, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο ως οφείλατε. Αυτό ήταν υποχρέωσή σας. Δεν είναι για χειροκροτήματα. Αλλά μήπως να κάνετε και κάτι για το νοσοκομείο; Και επίσης να επισημάνουμε και την αισχροκέρδεια, η οποία παρατηρήθηκε με την αγωνία των πολιτών και των επιχειρηματιών και των επισκεπτών να φύγουν από εκεί. Εμείς θέλουμε να εκτονωθεί η σεισμική ακολουθία και για έναν ακόμα λόγο. Για να μη βρεθούν οι πολίτες της Σαντορίνης μπροστά σε αυτό που ζούνε στο Αρκαλοχώρι, στο Ζάρκο και στο Δαμάσι δώ και πέντε χρόνια. Γιατί εδώ και πέντε χρόνια άλλοι συμπολίτες μας ζουν σε κοντέινερ με δική σας ευθύνη. Ζουν σε κοντέινερ με δική σας ευθύνη. Πέντε χρόνια. Επισκέφτηκα προσωπικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες και το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη και το Δαμάσι στη Λάρισα και το Ζάρκο στα Τρίκαλα. Υπερήλικες. Υπήρξε μία κυρία, μία γιαγιά 93 χρονών, ένας παππούς 80 που ζουν σε δεκατέσσερα τετραγωνικά, μας έλεγε ο παππούς στο Δαμάσι. Πέντε χρόνια και εσείς είστε απόντες και απούσες. Να μην συμβεί, λοιπόν, καμία καταστροφή, γιατί δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ανταπόκριση που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και για αποζημιώσεις, αλλά και απλά για να έχουν ένα σπίτι οι πολίτες. Μάλιστα στο Δαμάσι πήγε ο κος Μητσοτάκης να εγκαινιάσει σχολείο, αλλά δεν έχουν σπίτια να μείνουν. Για να δείτε την υποκρισία.

Τέλος, κυρία Πρόεδρε, ο τελευταίος λόγος για τον οποίο πήρα σήμερα την πρωτοβουλία της τοποθέτησης είναι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τον 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι η επαναφορά των δώρων των εορτών και άδειας στους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Η πρωτοβουλία μας αυτή πρώτα απ όλα υποδηλώνει την ταυτοτική σχέση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο της Εργασίας και η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η επαναφορά μας σαν ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα τους τελευταίους μήνες, έπρεπε να ξεκινήσει από τα θέματα της εργασίας.

Είδαμε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και έχουμε προβεί άμεσα στην επεξεργασία της τροπολογίας. Αφουγκραζόμαστε τα αιτήματα των εργαζομένων γιατί είναι ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα η επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού και γιατί αντικατοπτρίζει τους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Για ένα μέτρο το οποίο αγωνίζονταν εκατό χρόνια. Από το ‘25 ξεκινάει αυτή η συζήτηση. Έχει έναν αιώνα ιστορία ο 13ος και 14ος μισθός στην Ελλάδα και η καταβολή του σταμάτησε το 2012. Οι δημοσιονομικοί λόγοι για τους οποίους σταμάτησε η καταβολή του, έχουν εκλείψει. Η χώρα μας έχει βγει από τα μνημόνια και σας θυμίζω ότι αυτό έγινε όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός, για να μην ξεχνιόμαστε.

Η συζήτηση που κάνουμε τώρα δεν αφορά μια δωρεά, μια κίνηση αλληλεγγύης, ένα φιλοδώρημα. Όχι. Ο 13ος και 14ος μισθός είναι αναπόσπαστο κομμάτι, τμήμα των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν είναι χατίρι, ούτε αγαθοεργία Είναι ο μισθός τους. Λείπει ο μισθός τους.

Και ως κατάκτηση των εργαζομένων εμείς την αντιμετωπίζουμε και πρέπει να προβούμε άμεσα σε αυτό το μέτρο, διότι οι οικογένειες των δημοσίων υπαλλήλων ζουν μια οικονομική αιμορραγία και εξαιτίας της αισχροκέρδειας που στηρίζει η κυβέρνησή σας, τα τελευταία χρόνια.

Όπως το συζητήσαμε και σήμερα ξανά με την ΑΔΕΔΥ και το είχαμε συζητήσει και πριν από δύο μήνες, ο 13ος και ο 14ος μισθός υποδηλώνουν το αίτημα για επιβίωση με αξιοπρέπεια. Είναι μέχρι εκεί. Επιβίωση με αξιοπρέπεια. Αυτό ακριβώς.

Γιατί οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά ποσοστό πάνω από 20%, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν στην Ευρώπη. Εμείς θέλουμε να είμαστε Ευρώπη, εσείς δεν θέλετε. Και το μέτρο αυτό είναι αντίστοιχο με την ευρωπαϊκή πολιτική. Και αυτό ξεκάθαρα μας είπαν και όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Και θεωρώ ότι πρέπει η κυβέρνηση να δώσει μια απάντηση.

Είναι σήμερα εδώ ο υπουργός Αθλητισμού, αλλά θα πρέπει να δοθεί μια απάντηση. Τι λέει η κυβέρνηση για το 13ο και 14ο μισθό, θα πάρει θέση; Θα δώσει μια απάντηση; Άλλες χώρες που είχαν αντίστοιχα μέτρα μνημονιακά, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από μια αναστολή καταβολής, επέστρεψαν και επανέφεραν τα μέτρα αυτά.

Και πρέπει να σας πω ότι η πρότασή μας είναι και απόλυτα κοστολογημένη. Είναι κοστολογημένο και το δημοσιονομικό αποτύπωμα, είναι κοστολογημένη και προσδιορισμένη και η πηγή των εσόδων. Αλλά επίσης είναι κοστολογημένο και αποτυπωμένο και το φορολογικό έσοδο που θα προκύψει από την καταβολή του 13ου και 14ου και οι ασφαλιστικές εισφορές που θα προκύψουν από την καταβολή 13ου και 14ου και ο δευτερογενής ΦΠΑ που θα προκύψει από την κατανάλωση και η ενίσχυση της κατανάλωσης και το εισόδημα για άλλους κλάδους και για την αγορά. Γιατί , το ξέρετε, ο 13ος και 14ος στην αγορά θα πάνε, άρα στους επαγγελματίες, στους βιοτέχνες και στους εμπόρους της χώρας μας.

Και τελικά το δημοσιονομικό αποτύπωμα φτάνει ως κόστος επιβάρυνσης περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το ερώτημα είναι, μπορούν να έχουν τέσσερις τράπεζες, 4 δισεκατομμύρια κέρδη το χρόνο και δεν μπορούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν πίσω τους μισθούς τους για 1 δισεκατομμύριο ευρώ πραγματικό κόστος;

Είναι ένα ερώτημα που θα του δώσετε εσείς. Εμείς πάντως καταθέσαμε αυτή την τροπολογία. Γιατί; Γιατί η συζήτηση για μια αύξηση 12 ευρώ τον μήνα για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι ντροπή, που κάνει η κυβέρνηση και γιατί οφείλουμε να πάρουμε μέτρα για να μην είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη.

Και να ασχοληθείτε με κάτι σοβαρό και όχι με τα ρουσφέτια με τα οποία ασχολείστε μόνο όταν πρόκειται για δημόσιους υπαλλήλους. Γιατί μόνο σε αυτό είστε καλοί. Είναι θεσμική υποχρέωση της πολιτείας και δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία. Είναι θέμα αξιοπρέπειας.

Και η τροπολογία μας είναι και μια καλή ευκαιρία να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος. Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι πρέπει να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν είχαν τοποθετηθεί όλα μέχρι σήμερα. Υπήρξαν θετικές πρωτοβουλίες από άλλα προοδευτικά κόμματα, αλλά θέλουμε και την άποψη του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει ο κύριος Ανδρουλάκης να μας πει αν συμφωνεί ή όχι με τον 13ο και 14ο.

Μαθαίνω ότι σήμερα, επιτέλους, αφού εμείς πήραμε την πρωτοβουλία της τροπολογίας, συναντήθηκε με την ΑΔΕΔΥ και θα κάνει μια σχετική πρόταση. Περιμένουμε να είναι ολοκληρωμένη και περιμένουμε να κοιτάζει προς τη μεριά των εργαζομένων. Αυτή πρέπει να είναι η σωστή προοδευτική πολιτική.

Εμείς σε αυτή σας καλούμε να έχουμε κοινή πορεία και έστω και καθυστερημένα θα καλωσορίσουμε αν υποστηρίξετε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα υπάρχει καιρός για να υπάρχουν κοινές πορείες μέσα στην κοινωνία προς όφελος της κοινωνίας.

Εμείς καλούμε όμως πάνω από όλα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία μας, γιατί για εμάς η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η προώθηση των αιτημάτων τους παραμένει πάντα κεντρική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Και είναι χρέος και των υπόλοιπων προοδευτικών δυνάμεων, των προοδευτικών κοινοβουλευτικών κομμάτων να συνηγορούμε και να έχουμε κοινές παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή.

Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ. Οφείλω να κλείσω όπως ξεκίνησα. Κυρίες κύριοι Βουλευτές. Η κοινωνία δυσπιστεί και μέμφεται τον κύριο Μητσοτάκη για το έγκλημα της συγκάλυψης μετά τα Τέμπη, αλλά και για το ότι δεν αποδίδονται ευθύνες στο έγκλημα των Τεμπών αυτό καθαυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τηρώντας και τιμώντας τον όρκο που έχουμε δώσει, αλλά και την ευθύνη που έχουμε έναντι όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως κομμάτων, πεποιθήσεων, γεωγραφικής, ταξικής και κοινωνικής θέσης, είναι δεσμευμένος και υποχρεωμένος το αίτημα δυσπιστίας της κοινωνίας να το μεταφέρει μέσα στη Βουλή. Ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να απολογηθεί και πρέπει να σκεφτεί το συντομότερο το παράδειγμα του Σέρβου ομολόγου του.

Ευχαριστώ πολύ.

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Scroll