Ο χαμός των τριών εποχικών δασοπυροσβεστών στο Ρέθυμνο, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων του φετινού καλοκαιριού και καταδεικνύει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δείχνει ακόμη, την έλλειψη συντονισμού πυροσβεστικών δυνάμεων, την μη επιστημονική γνώση του τρόπου συμπεριφοράς του στοιχείου της φωτιάς, την έλλειψη γνώσης της συγκεκριμένης δασικής περιοχής, την αδυναμία αλυσιδωτής ανάπτυξης των πυροσβεστών και των εποχιακών δασοπυροσβεστών και παράλληλα την αδυναμία υποστήριξης αυτών που ενδεχόμενα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους.
Έχουμε πολλές φορές στο παρελθόν θέσει με ερωτήσεις μας το θέμα της έλλειψης μονίμου προσωπικού δασοπροστασίας των πολλών κενών οργανικών θέσεων, οπότε δημιουργείται η ανάγκη κάλυψή τους με εποχικούς. Έτσι το καλοκαίρι το κυρίως θέμα είναι οι δασικές πυρκαγιές και γιʼ αυτό προσλαμβάνονται οι εποχικοί, συνολικά 5.500 κάθε αρχή της θερινής περιόδου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε θύματα στον αγώνα κατά της πυρόσβεσης σε δασική έκταση. Ωστόσο, όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μόνο από τύχη δεν θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Είναι γνωστό ότι, οι εποχικοί πυροσβέστες δεν λαμβάνουν κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση, δεν περνούν κάποιο σχολείο. Όσοι υπηρετούν μόνιμα στην πυροσβεστική κάνουν 6 μήνες εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική στο πλαίσιο της οποίας από το 2000 πραγματοποιούνται ειδικά μαθήματα που αφορούν τη δασοπυρόσβεση. Η εκπαίδευση όσων προσλαμβάνονται ως εποχικοί γίνεται κυρίως στις μονάδες όπου μεταβαίνουν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που θα συναντήσουν εκεί. Τυπικά οι πυροσβέστες, μόνιμοι και εποχικοί, ακολουθούν μηνιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι το ημερήσιο πρόγραμμά τους, όταν δεν υπάρχει επιχείρηση σε εξέλιξη, περιλαμβάνει 2 ώρες εκπαίδευσης εκτός από την Παρασκευή.
Έως το 2003 πραγματοποιούνταν πολλά σεμινάρια για την πυρόσβεση, δεδομένου ότι λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρχαν τα ανάλογα κονδύλια. Από τότε όμως δεν έχει εκδοθεί εγκύκλιος διαταγή για την πραγματοποίηση κάποιων σεμιναρίων.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν την έλλειψη σε μόνιμο κι εκπαιδευμένο προσωπικό δασοπροστασίας;
– Υπάρχει σχεδιασμός άμεσης και ουσιαστικής εκπαίδευσης των εποχικών και με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα υλοποιηθεί;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη