O επικεφαλής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ.Αλαβάνος και οι Θ.Λεβέντης, βουλευτής, Γ.Τόλιος, και Ι.Στεργίου υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής, επισκέφθηκαν σήμερα τα Καλύβια Αττικής και συναντήθηκαν με τους Δημάρχους Καλυβίων, κ.Πέτρο Φιλίππου και Κερατέας κ.Ιατρού, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμμετείχε και ο μητροπολίτης Καλυβίων κ. Νικόλαος.
Κατά τη συζήτηση που είχε ο Αλ. Αλαβάνος με τους εκπροσώπους της Τ.Α. τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Ζούμε σε πολύ περίεργες και δύσκολες μέρες και ζούμε μια εθνική καταστροφή μεγάλων διαστάσεων. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε τέτοιου είδους καταστροφή πηγαίνοντας αρκετές δεκαετίες πίσω, ίσως φτάνοντας ακόμη και σε περιόδους που ήταν περιπετειώδεις και πολύ δύσκολες πολιτικά για τη χώρα μας.
Θέλω να εκφράσουμε όλοι μας την συμπαράστασή μας στον τόπο γι αυτό που έγινε. Εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε παρόντες μέσα στην ίδια την κοινωνία της περιοχής αλλά και κεντρικά ως κόμμα, με τις μικρές δυνάμεις που έχουμε, σε κάθε προσπάθεια και κυρίως σε προσπάθειες να μην ξεχαστούν τα πράγματα. Η εμπειρία που είχαμε απʼ αυτό το καλοκαίρι είναι ότι μπαίνανε φωτιές και συζητούσαν για τα ομόλογα, ξαναμπαίνανε φωτιές και μιλούσαν για εκλογές. Πρέπει να σκεφτούμε όλοι τον τρόπο με τον οποίον δρούμε.
Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα γιατί φτάσαμε εκεί. Υπάρχουν αιτίες, έξω από προθέσεις, όπως για παράδειγμα, πυλώνες της ΔΕΗ μέσα στα δάση οι οποίοι είναι ασυντήρητοι, πολλές χωματερές μέσα στα δάση, ξερά χόρτα στα κράσπεδα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Και βέβαια τα θέματα του κρατικού συντονισμού, της κρατικής ετοιμότητας, του συντονισμού των υπηρεσιών κ.λπ.
Είναι πολύ σωστό αυτό που είπε ο Δήμαρχος. Πώς να αντιμετωπίσεις μια τέτοια πυρκαγιά έχοντας ένα πυροσβεστικό και χωρίς κρατικό μηχανισμό όταν ήταν μια χρονιά που περιμέναμε τις πυρκαγιές, υπήρχε λειψυδρία, είχαμε παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες; Μακάρι αυτή η καταστροφή να μην ακολουθηθεί από μία δεύτερη καταστροφή, τις πλημμύρες. Οι πλημμύρες είναι μπροστά μας. Η μείωση όσο το δυνατόν των επιπτώσεων τους είναι προτεραιότητα. Χρειάζεται ένας συναγερμός πια της κοινωνίας. Είναι κεντρική προτεραιότητα.
Χρειάζεται ένας σχεδιασμός. Χρειάζεται να ξέρουμε πού είναι το δάσος, πού είναι ο οικισμός και να υπάρχουν σαφή σύνορα. Ειδικά στην Αττική, πρέπει να ξέρουμε πού είναι το δάσος, το οποίο σημαίνει δασικό χάρτη, κτηματολόγιο. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε έτσι. Δεν έχουμε κτηματολόγιο. Δεν ξέρουμε τι είναι τα σύνορα. Δεν ξέρουμε πού είναι τι. Αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα.
Αν μπορούσαμε να υπάρξει μια συνεννόηση και όλοι μας να καταλάβουμε υπό νέους όρους την πραγματικότητα, ότι στην εποχή ειδικά του φαινομένου του θερμοκηπίου πρέπει να διαφυλάξουμε τα δάση που καταστράφηκαν με ασύλληπτη ταχύτητα, νομίζω ότι θα πάμε μπροστά. Ειδικά στους τόπους όπου υπάρχει ενότητα στη δράση όλων των πολιτών, όπου κι αν ανήκουν πολιτικά, αυτό πρέπει να το κρατήσουμε.»