Ο εφιάλτης του Ασωπού δηλητηριάζει επικίνδυνα και το πόσιμο νερό της περιοχής

Ο Ασωπός ποταμός εξακολουθεί δυστυχώς και σήμερα να αποτελεί την ανέξοδη και εύκολη λύση για τα υγρά απόβλητα της «άτυπης» βιομηχανικής ζώνης εκατοντάδων βιομηχανιών και βιοτεχνιών, που δημιούργησε το «εγκληματικό» Προεδρικό Διάταγμα του 1969.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με μεγάλη καθυστέρηση το 1996 ξεκίνησε τη διαδικασία ίδρυσης του Οργανισμού Προστασίας του Ασωπού, πλην όμως το ιδρυτικό Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται ακόμη όπως και το έργο της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων η μελέτη του οποίου έγινε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1998. Εκτός από τα έργα αυτά και τον φορέα προστασίας, σήμερα αναμένεται ακόμη η ίδρυση και η επαρκής στελέχωση ενός στοιχειώδους γραφείου περιβάλλοντος και ελέγχων στην περιοχή, όπως και η αύξηση του ύψους των προστίμων που ο ρυπαίνων προτιμά να πληρώνει και να συνεχίζει την περιβαλλοντοκτόνα δράση του.

Από τις 80 περίπου βιομηχανικές μονάδες που παράγουν υγρά απόβλητα μόνον οι 15 διαθέτουν συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, ενώ 30 επιπλέον μονάδες απορρίπτουν στο ποτάμι νερά ψύξης μηχανών, νερά έκπλυσης βυτίων σκυροδέματος κ.ο.κ.

Επανειλημμένα με ερωτήσεις μας έχουμε επισημάνει ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση έχει ξεπεράσει κάθε όριο στην περιοχή και ότι οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων συσσωρεύονται επικίνδυνα.

Τα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής που επισκεφθήκαμε το 2006 την περιοχή, αισθανθήκαμε δέος και πανικό από την κατάσταση αλλά και βαρύτατη ευθύνη απέναντι στους πολίτες και την υγεία τους. Η επιτροπή συνέταξε ένα πόρισμα με μια πλήρη δέσμη μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης, πλην όμως τίποτα δεν προχωρά συστηματικά και έγκαιρα. Ούτε καν οι συστηματικοί έλεγχοι και η αύξηση των προστίμων.

Αποτέλεσμα μεταξύ των τόσων άλλων επιβλαβών επιπτώσεων είναι ότι στις αναλύσεις που έγιναν στο πόσιμο νερό, τα αποτελέσματα των οποίων  κατατέθηκαν στο Δήμο Οινοφύτων στις 3 Αυγούστου εμπεριέχεται χρώμιο άνω των 54,0μg/l και νιτρικά άνω των 76,5μg/l με όριο και για τα δύο το 50. Και το κρισιμότερο ότι ανιχνεύθηκε και εξασθενές χρώμιο άνω των 51,0 μg/l, ουσία τόσο τοξική για την υγεία, για το οποίο δεν έχει καν προβλεφθεί όριο ασφαλείας, διότι είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει καν να ανιχνεύεται στο πόσιμο νερό.

Επαληθεύονται έτσι με το χειρότερο τρόπο οι ανησυχίες και υποψίες όλων μας και πολύ περισσότερο των κατοίκων της περιοχής που κρούουν απεγνωσμένα τον κώδωνα του κινδύνου.

Μετά από αυτά,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Ποια άμεσα μέτρα θα πάρουν για το πόσιμο νερό που εμπεριέχει αποδεδειγμένα υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών και χρωμίου και μάλιστα εξασθενούς, που σημαίνει τοξική, βιομηχανική μόλυνση;

2.    Υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο και δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στον Ασωπό και ποιο το χρονοδιάγραμμα και οι αντίστοιχοι πόροι για την υλοποίησή του;

Η ερωτώσα βουλευτής

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ

Scroll