Ν. Παππάς

Νίκος Παππάς στην Kυριακάτικη Kontra News: Οι εξελίξεις θα δείξουν και ευθύνες Μητσοτάκη

Συνέντευξη του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, στην Kυριακάτικη Kontra News

Κύρια σημεία:

  • Η μαζική παρουσία του κόσμου στις διαδηλώσεις έκανε τον κ. Μητσοτάκη να παραδεχθεί το μπάζωμα στα Τέμπη και τη συγκάλυψη στην εξεταστική, να ανοίξει την πόρτα της προανακριτικής για τον κ. Τριαντόπουλο. Οι εξελίξεις έχουν πυροδοτηθεί. Ο πρωθυπουργός είναι απονομιμοποιημένος.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να ενισχύεται και να διεκδικεί την πτώση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη. Η απάντηση στα μεγάλα κοινωνικά ζητούμενα είναι προοδευτική, είναι αριστερή και εμείς επιδιώκουμε να την εκφράσουμε.
  • Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει μεριμνήσει για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλούνται από την πολιτική των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα από την επιβολή δασμών στην Ε.Ε. Ο κ. Μητσοτάκης, με την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική του, φέρνει τη χώρα σε δύσκολη διεθνή θέση.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ο κ. Μητσοτάκης, στα μέσα της εβδομάδας, μίλησε για «χυδαία τοξικότητα» γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών. Η δε κυβερνητική «γραμμή» λέει πως υπάρχει σε εξέλιξη μία επιχείρηση αποσταθεροποίησης. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε εμφανώς ταραγμένος. Η αντίδρασή του είναι απολύτως εξηγήσιμη. Τον ζώνουν τα πολιτικά και τα ποινικά φίδια. Η εμπλοκή του είναι πασιφανής. Ο δρόμος της ποινικής διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών και της επιχείρησης της συγκάλυψης έχει ανοίξει για τα καλά και είναι σαφές ότι οι εξελίξεις θα δείξουν και προς το πρόσωπό του. Ας το πάρει απόφαση. Θα κληθεί πρώτος στην προανακριτική ως βασικός μάρτυρας όσων έγιναν. Δεν πρόκειται να γλιτώσουν με ένα πλημμέλημα Τριαντόπουλου.

Αναρωτιέμαι, όμως, αν ο άνθρωπος που μίλησε τις πρώτες ώρες από το δυστύχημα για «αποκλειστικά ανθρώπινο λάθος» και τις πρώτες ημέρες από την τραγωδία για «μη ύπαρξη εύφλεκτου υλικού», μπορεί να κουνά το δάκτυλο στην πλειονότητα του λαού, που, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, έχουν κατασταλάξει στο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευθύνεται για τη συγκάλυψη. Αναρωτιέμαι αν απευθύνει τις κατηγορίες περί τοξικότητας και στο 50% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., που επίσης βλέπει επιχείρηση συγκάλυψης. Όσο κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης, θα επερωτάται η απόδοση δικαιοσύνη για τα Τέμπη. Ευτυχώς, πάντως, μίλησε ο λαϊκός παράγοντας. Και θα ξαναμιλήσει στις 28 Φεβρουαρίου ακόμα πιο δυνατά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Τι προσδοκάτε από αυτή την κίνηση; Μήπως, όμως, προκληθεί συσπείρωση της Ν.Δ., αντί να της δημιουργήσετε προβλήματα;

Η πρόταση δυσπιστίας θα έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί και συζητηθεί. Η Βουλή θα έπρεπε να έχει αντιστοιχηθεί με τα αιτήματα του λαού, που βγαίνει στους δρόμους, αξιώνοντας αλήθεια και δικαιοσύνη. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ καθυστερεί την τελεσφόρηση της πρωτοβουλίας που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και ο κ. Μητσοτάκης βρίσκει χρόνο για να χτίσει επικοινωνιακές και πολιτικές άμυνες, αντί να βρίσκεται επί τριήμερο στο έδρανο του κατηγορουμένου, το πρωθυπουργικό έδρανο.

Ελπίζω η στάση του κ. Ανδρουλάκη να μη σχετίζεται με τη δημόσια τοποθέτηση της υπεύθυνης πολιτικού σχεδιασμού του κόμματός του, της κυρίας Διαμαντοπούλου, που έσπευσε να βγάλει «λάδι» τη Ν.Δ., λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν εγκαλείται ως ένοχη».

Η Ν.Δ. δεν θα απαντήσει στα φαινόμενα καθίζησής της μέσα από μια τέτοια διαδικασία. Η Ν.Δ. είναι υπόλογη ακόμα και στα μάτια στελεχών της.

Πιστεύετε ότι οι διαδηλώσεις για τα Τέμπη θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις και προς ποια κατεύθυνση;

Η μαζική παρουσία του κόσμου στις διαδηλώσεις έκανε τον κ. Μητσοτάκη να παραδεχθεί το μπάζωμα στα Τέμπη και τη συγκάλυψη στην εξεταστική, να ανοίξει την πόρτα της προανακριτικής για τον κ. Τριαντόπουλο. Οι εξελίξεις έχουν πυροδοτηθεί. Ο πρωθυπουργός είναι απονομιμοποιημένος. Η εμπειρία λέει ότι με αυτό το μέγεθος των αντιδράσεων δεν μπορεί να σταθεί κυβέρνηση.

Υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. αντιδρούν στις επιθέσεις σας, θέτοντάς σας το ερώτημα «τι μπορεί να ήθελε να συγκαλύψει ο Μητσοτάκης». Τι τους απαντάτε;

Αυτό το ερώτημα είναι «χθεσινό», αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει ομολογήσει, όπως είπαμε. Ο πρωθυπουργός θέλει να συγκαλύψει ότι εκεί υπήρχε ένας ακατάλληλος σταθμάρχης, που είχε διοριστεί με κομματικό μέσο. Θέλει να συγκαλύψει ότι δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση της Λάρισας. Θέλει να συγκαλύψει ότι κάποιος τον ενημέρωσε, εκείνο το πρωί, ότι επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος. Θέλει να συγκαλύψει το έγκλημα που συντελέστηκε. Θέλει να συγκαλύψει πιθανό εύφλεκτο υλικό -αναρωτιόμαστε τι τον ωθεί να τα παίζει όλα στο συγκεκριμένο σενάριο. Θέλει να συγκαλύψει τους λόγους για τους οποίους μετέφεραν εσπευσμένα 300 κυβικά υλικού από το σημείο του δυστυχήματος. Θέλει να συγκαλύψει τις εντολές που έδωσε στον Τριαντόπουλο ώστε να πάει στα Τέμπη και να κάνει όσα έκανε. Θέλει να συγκαλύψει τους λόγους για τους οποίους αποκλείστηκαν κρίσιμοι μάρτυρες από την εξεταστική, όπως ο κ. Γενιδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών, που έστελνε εξώδικα στους Καραμανλή και Μητσοτάκη για την κατάσταση της υποδομής του σιδηροδρόμου, ο κ. Τσαλίδης που χτύπαγε «καμπάνες», ο υπεύθυνος του ETCS.

Τα ερωτήματα τέτοιου τύπου έχουν απαντηθεί, λοιπόν. Από εδώ και πέρα, εμείς θα ρωτάμε και η κυβέρνηση θα απαντά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται σε στασιμότητα. Εξαντλήσατε όλα τα καύσιμα και πλέον φτάσατε στο ταβάνι;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ραγδαία μείωση της δύναμης της Ν.Δ. σε σχέση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, από τη μεριά του, ζει ακόμα τα απόνερα της βαθιάς κρίσης, την οποία πέρασε λόγω της ήττας του 2023 και όσων ακολούθησαν. Έχει, όμως, το πολιτικό, προγραμματικό και στελεχικό απόθεμα για να ανακάμψει. Βλέπουμε τέτοια σημάδια, βλέπουμε πάρα πολύ σημαντικές αντοχές. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε, με αποτελεσματικό τρόπο, όλο το οπλοστάσιό μας για να μπορέσουμε να καταστούμε καταλύτης των εξελίξεων.

Πώς σχολιάζετε τον κατακερματισμό των δυνάμεων στην Αριστερά; Είναι εφικτές σήμερα οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες;

Ο προοδευτικός κόσμος αποδοκιμάζει τους κατακερματισμούς και τους μοναχικούς δρόμους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να ενισχύεται και να διεκδικεί την πτώση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη. Η απάντηση στα μεγάλα κοινωνικά ζητούμενα είναι προοδευτική, είναι αριστερή και εμείς επιδιώκουμε να την εκφράσουμε.

Το ζήτημα των συνεργασιών είναι κάτι στο οποίο έχουμε επιμείνει και έχουμε πληρώσει και τίμημα γι αυτό. Προφανώς, συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας. Όμως, δεν θα περιμένουμε το πότε θα ωριμάσει ο καθένας για να προστρέξει σε ένα τέτοιο μέτωπο. Θα ασκούμε και κριτική. Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή έχει την ευθύνη για το ότι δεν συζητάμε την πρόταση δυσπιστίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η πολιτική του πιστεύετε ότι συνιστούν απειλή για την Ελλάδα  και ποια είναι αυτή;

Οι αλλαγές που επέρχονται είναι σημαντικές. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλούνται από την πολιτική των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα από την επιβολή δασμών στην Ε.Ε. Ούτε σχέδιο υπάρχει από τους κυρίους Χατζηδάκη και Μητσοτάκη, όπως φαινόταν από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, ούτε κάποια προεργασία και ανάλυση έχει γίνει.

Ο κ. Μητσοτάκης, με την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική του, φέρνει τη χώρα σε δύσκολη διεθνή θέση. Ο ίδιος από τη «σωστή πλευρά της ιστορίας», όπως διατυμπάνιζε, έχει περάσει στο περιθώριο της διεθνούς ιστορίας. Αυτό, δυστυχώς, έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Φυσικά, το πρόβλημα είναι συνολικά της Ε.Ε. Απέτυχε να σταθεί στο ύψος της. Και το έπραξε εις βάρος και των ίδιων της των πολιτών. Η δική μας θέση, χρόνια τώρα, μιλά για την ανάγκη μίας δημοκρατικής, κοινωνικής, ομόσπονδης Ευρώπης με ισχυρή εξωτερική πολιτική και ευρωπαϊκή άμυνα. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε.

Scroll