ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
ΘΕΜΑ: Να ενσωματωθεί άμεσα στην εσωτερική νομοθεσία η Οδηγία (ΕΕ) 2024/2831 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης και να μπει ένα τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς εργασίας των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες
Στις 11 Νοεμβρίου 2024 δημοσιεύθηκε το πλήρες κείμενο της Οδηγίας 2024/2831 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 20241, που επιφέρει σημαντικές αλλαγές για τη βελτίωση των ευέλικτων, πλην συχνά αβέβαιων, συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες.
Η εν λόγω οδηγία, αποτέλεσμα πολυετούς διαβούλευσης αλλά και σκληρών διαπραγματεύσεων για να υπερκεραστούν τα εμπόδια που έθεταν τα διεθνή ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, οριοθετεί κόκκινες γραμμές στην ασυδοσία των εταιρειών και παρέχει στους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες μια φαρέτρα εργαλείων για την αντιμετώπιση της ψευδεπίγραφης freelance εργασίας και την κατοχύρωση πλήρων ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2021, στο πλαίσιο μια γενικευμένης επίθεσης της Κυβέρνησης στη μισθωτή εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα, με το νόμο Χατζηδάκη (4808/2021) εισάγεται, μεταξύ άλλων, στην εγχώρια εργασιακή πραγματικότητα ο όρος freelancer για του διανομείς με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα.
Επισημαίνουμε, επίσης, ότι στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει Τροπολογία – που απέρριψε κατά την πάγια τακτική της η Κυβέρνηση – για την κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των διανομέων – που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες στον τομέα της εστίασης και της διανομής έτοιμου φαγητού – ως εξαρτημένης εργασίας καθώς και για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας τους.
Σημειώνουμε, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ν.4611/2019 και συγκεκριμένα άρθρο 56, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες και επισφαλείς συνθήκες κάτω από τις οποίες απασχολούνται οι εργαζόμενοι – που χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο για τη μεταφορά και διανομή προϊόντων και αντικειμένων -, ρύθμισε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειάς τους.
Με την εν λόγω Οδηγία, μεταξύ άλλων, τίθενται όρια στη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων παρακολούθησης ή της λήψης αποφάσεων από τις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας και ο εργαζόμενος ή ένας συνδικαλιστικός φορέας μπορεί να ζητήσει εγγράφως τον λόγο μετά από οποιαδήποτε απόφαση του αλγορίθμου.
Παράλληλα, παρέχεται το δικαίωμα σε συνδικαλιστικούς φορείς να ζητούν ελέγχους όσον αφορά στα αυτοματοποιημένα συστήματα λήψεων αποφάσεων και παρακολούθησης, την ύπαρξη ή µη ψευδεπίγραφης freelance εργασίας καθώς και αν τηρείται η εργατική νομοθεσία. Προς την ίδια κατεύθυνση, διασφαλίζεται η προστασία των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους από τη δυσμενή μεταχείριση των εταιρειών και τις απολύσεις.
Επιπρόσθετα, απαγορεύεται η συλλογή και η διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, των πελατών και των καταστημάτων, απαιτεί την ύπαρξη διαφάνειας στον αλγόριθμο, παρέχει το δικαίωμα στις Αρχές να ελέγχουν το καθεστώς εργασίας στις πλατφόρμες και υποχρεώνει τα κράτη – μέλη να υποστηρίζουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των κλάδων.
Η σκληρή εργασιακή πραγματικότητα των εργαζομένων στις πλατφόρμες – κυρίως στον κλάδο του επισιτισμού και των ταχυμεταφορών – και η επικρατούσα στρεβλή πρακτική καταστρατήγησης του πλαισίου εργατoδικαιϊκής προστασίας των εργαζομένων, όπου συχνά αποκρύπτεται η φύση της εξαρτημένης εργασίας που παρέχουν, επιβάλλει την άμεση ενσωμάτωση της ως άνω κοινοτικής Οδηγίας στην εσωτερική νομοθεσία.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Οι Ερωτώντες/ώσες Βουλευτές
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Γαβρήλος Γεώργιος
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαηλιού Γεώργιος
Ψυχογιός Γεώργιος
1 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202402831