Στις 12 Οκτωβρίου 2007 εξέπνευσε η προθεσμία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής Οδηγίας 2005/71/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με την «ειδική διαδικασία εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών για σκοπούς επιστημονικής έρευνας». Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις χώρες που τήρησαν την υποχρέωση ενσωμάτωσης του εν λόγω νομοθετήματος, με συνέπεια την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής της στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Η ως άνω Οδηγία, η οποία διέπεται από την αρχή της μη διάκρισης, ευνοεί την εισδοχή και την κινητικότητα υπηκόων τρίτων χωρών για διαμονές μεγαλύτερες των τριών μηνών σε κράτη – μέλη της Ε.Ε, με σκοπό την υλοποίηση ερευνητικού σχεδίου στο πλαίσιο συμβάσεων υποδοχής με ερευνητικούς οργανισμούς.
Για την προσέλκυση ερευνητών από τρίτες χώρες, η Κοινότητα παρέχει για τη διάρκεια της παραμονής τους κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα ισότιμα που ισχύουν για τους υπηκόους του κράτους μέλους υποδοχής σε μια σειρά τομέων, καθώς και τη δυνατότητα να διδάσκουν σε ιδρύματα της σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, η Οδηγία προσδίδει ιδιαίτερο βάρος στη διατήρηση της ενότητας των μελών της οικογένειας των ερευνητών, τα οποία θα πρέπει να μπορούν να συνοδεύουν τον ερευνητή σε άλλο κράτος – μέλος.
Το άρθρο 43 του ισχύοντος νόμου 3386/05 της 23/8/2005 « Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν τη δημοσιοποίηση της Οδηγίας 2005/71 της 12.10.2005, προβλέπει μεν κάποια δικαιώματα για υπηκόους τρίτων χωρών, κατόχων πτυχίων ανώτερης εκπαίδευσης που παρέχουν πρόσβαση σε διδακτορικού επιπέδου προγράμματα, αλλά υστερεί σημαντικά ως προς τις διατάξεις που αναφέρονται σε κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των υπηκόων τρίτων χωρών (κινητικότητα, οικογενειακή συνένωση κλπ).
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
– Για ποιους ειδικούς λόγους η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με την υποχρέωση ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2005/71 ΕΚ του Συμβουλίου εντός της προβλεπομένης χρονικής προθεσμίας;
– Πότε θα ενσωματώσει η Ελλάδα την εν λόγω Οδηγία, ώστε να συμπεριλάβει στο εθνικό δίκαιο το σύνολο των δικαιωμάτων που παρέχει η Κοινότητα στους ερευνητές – υπηκόους τρίτων χωρών;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης