Πριν είκοσι χρόνια έγιναν τα πρώτα βήματα για τη μηχανογράφηση των νοσοκομείων. Σήμερα, αν και έχουν σπαταληθεί εκατομμύρια εθνικών και κοινοτικών πόρων, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν στο ίδιο σχεδόν καθεστώς. Συγκεκριμένα, έργα πληροφορικής, συνολικού ύψους 30 εκ. ? περίπου, κάποια από τα οποία έπρεπε να παραδοθούν μέσα στους επόμενους μήνες, προωθούνται με μεγάλη καθυστέρηση. Η απουσία τεχνολογικής υποδομής είναι μία από τις αιτίες για τη δράση κυκλωμάτων στις προμήθειες φαρμάκων ή εξοπλισμού, αλλά και για το χαμηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τα νέα έργα, που προκηρύχθηκαν την τελευταία διετία για τα πρώην Περιφερειακά Συστήματα Υγείας και Πρόνοιας (ΠΕΣΥΠ), αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της διοικητικής αναδιάρθρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με τη δημιουργία των ΔΥΠΕ (Δ/νσεις Υγείας Περιφέρειας) και τη συγχώνευση κάποιων από τα πρώην ΠΕΣΥΠ. Τα έργα αυτά τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας” παρουσιάζουν πολύμηνες καθυστερήσεις, σύμφωνα με τους αρμόδιους για την παρακολούθηση του προγράμματος (“Καθημερινή”, 16/03/07). Αντικείμενο των έργων αυτών είναι η ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού για τη διαχείριση λογιστηρίου, προμηθειών, μισθοδοσίας, σύνταξης προϋπολογισμού, καθώς και για τη διαχείριση των ασθενών (προγραμματισμός ραντεβού, εισαγωγών, διαχείριση κλινών και φαρμάκων).
Παράλληλα, το έργο ΙΑΣΙΣ, προϋπολογισμού 65 εκ. ? περίπου, μέσω του οποίου θα συνδέονταν τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων σ ένα σύστημα, κινδυνεύει να ματαιωθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε και έλαβε δεσμεύσεις από το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται το πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας”, για την υλοποίηση του έργου. Όμως, το έργο παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας.
Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού ότι “στο τέλος της τετραετίας η συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας θα διαθέτει σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα”, τα έργα πληροφορικής των νοσοκομείων δε θα παραδοθούν στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.
Κατόπιν των ανωτέρω
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Αν έχει τεθεί νέο χρονοδιάγραμμα παράδοσης των έργων αυτών και αν έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα και να παραδοθούν αλλά και να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
2. Αν θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το έργο “ΙΑΣΙΣ” ώστε αυτό να υλοποιηθεί και να τηρηθεί η δέσμευση του ΥΠΟΙΟ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Δραγασάκης