Μ. Κοντοτόλη

Μαρίνα Κοντοτόλη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής: Αποσπασματικό, αδιαφανές και χωρίς στρατηγική το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού

Στην τοποθέτησή της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε τις σοβαρές αδυναμίες του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντάς το ερανιστικό, χωρίς συνοχή και με ξεκάθαρη στόχευση τον έλεγχο των πολιτιστικών φορέων από την κυβέρνηση.


Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «107 άρθρα, χωρίς ενιαία φιλοσοφία, με αποσπασματικές ρυθμίσεις και φωτογραφικές διατάξεις. Αυτό δεν είναι νομοθέτηση για τον πολιτισμό, είναι διαχείριση εξουσίας.»


Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις ρυθμίσεις που αφορούν την Εθνική Πινακοθήκη, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τον MOMus, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα καθεστώς κομματικού ελέγχου, διορίζοντας συμβούλια και διευθυντές χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες.

Τόνισε: «Αλλού τριετείς θητείες, αλλού τετραετείς, αλλού πενταετείς, ακόμη και σε αντίθεση με τον νόμο που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε! Στο άρθρο 13, δίνεται η δυνατότητα στον γενικό διευθυντή να ανανεώνει την πενταετή θητεία του δύο φορές με απλή υπουργική απόφαση. Αυτό δεν είναι διαφάνεια, είναι πολιτικός έλεγχος.»

Επιπλέον, επισήμανε την πρωτοφανή πρόβλεψη ότι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων εκπίπτουν μόνο με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, λέγοντας: «Αν κάποιος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για κακοποιητική συμπεριφορά ή ασέλγεια ανηλίκων, θα παραμένει στη θέση του μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση; Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, όταν σε άλλες περιπτώσεις η ίδια κυβέρνηση επιβάλλει αυστηρότερα κριτήρια;»


Η Τομεάρχης αναφέρθηκε και στις νέες ρυθμίσεις για τις αμοιβές των διοικητικών συμβουλίων, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση καταργεί το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε εδώ και δεκαετίες.


Επεσήμανε: «Ο νόμος 1079/1980 προέβλεπε ότι η συμμετοχή στα Δ.Σ. είναι τιμητική και άμισθη. Τώρα, όχι μόνο γίνεται έμμισθη, αλλά καθορίζεται με υπουργική απόφαση, χωρίς κανένα όριο. Δεν είναι αυτή σοβαρή διαχείριση δημόσιων πόρων».


Επιπλέον, τόνισε ότι οι ρυθμίσεις για τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου δεν διασφαλίζουν ούτε το επίπεδο των σπουδών ούτε τη χρηματοδότηση της σχολής.


Συγκεκριμένα είπε: «Μιλάτε για ανώτερη σχολή, αλλά προβλέπετε 120 πιστωτικές μονάδες αντί για 180, που απαιτούνται για Ανώτερη Εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι δεν ξέρουν σε ποιο μισθολογικό καθεστώς θα ενταχθούν. Εμείς λέμε ξεκάθαρα: πρέπει να ενταχθούν στην Τεχνολογική Εκπαίδευση, ΤΕ».


Κλείνοντας, η Τομεάρχης Πολιτισμού υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά ζητήματα του πολιτισμού, αλλά εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες.


Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο πολιτισμός χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο, όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις. Ένα σχέδιο που θα στηρίζει τους καλλιτέχνες, τις πολιτιστικές δομές και την εκπαίδευση στην τέχνη, με διαφάνεια, δημόσια χρηματοδότηση και ξεκάθαρους κανόνες. Αυτή είναι η δική μας δέσμευση.»

Scroll