Καταστροφή υγροβιοτόπων στα νησιά του Αιγαίου

Διακόσιοι υγροβιότοποι  στα νησιά του Αιγαίου,  αρκετοί από τους οποίους φιλοξενούν σπάνια και  μοναδικά στον κόσμο είδη χλωρίδας και πανίδας, απειλούνται με  υποβάθμιση και καταστροφή εξαιτίας της άναρχης τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, της υπερβόσκησης καθώς και του παράνομου κυνηγιού.

Το 75% των υγροβιοτόπων του Αιγαίου χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους χωρίς συνετή διαχείριση παρά το ότι οι μισοί από αυτούς εμπίπτουν σε κάποιο θεσμικό καθεστώς προστασίας. Οι συνήθεις χρήσεις, χωρίς όμως σχεδιασμό ή μέτρα προστασίας, είναι η άρδευση, η ύδρευση, το κυνήγι και η κτηνοτροφία.

Αυτά συμβαίνουν ακόμα και σε υγροβιότοπους, που βρίσκονται υπό καθεστώς πλήρους προστασίας. Για παράδειγμα ο 930 στρεμμάτων έκτασης υγροβιότοπος στο Τιγκάκι της Κω όπου συχνάζουν φλαμίγκος, χελώνες καρέτα-καρέτα ,υπέστη σοβαρές αλλοιώσεις από μπαζώματα, οικοδομικές εργασίες, διάνοιξη δρόμων, ανεγέρσεις ξενοδοχείων και εκχερσώσεις. Φαντάζεται ο καθένας τι συμβαίνει στους άλλους που δεν καλύπτονται από κάποιο καθεστώς προστασίας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Πόσοι είναι σήμερα οι υγροβιότοποι στα νησιά του Αιγαίου ανεξάρτητα αν καλύπτονται από κάποιο καθεστώς προστασίας;

2.    Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για την άμεση προστασία του οικοσυστήματος των υγροβιοτόπων;

3.    Σε περιπτώσεις σοβαρών αλλοιώσεων του φυσικού περιβάλλοντος των υγροβιοτόπων, θα εφαρμοστούν μέτρα προστασίας των, αλλά και τιμωρίας όσων επιτήδειων έχουν επωφεληθεί με σκοπό το υπέρμετρο κέρδος εις βάρος του περιβάλλοντος και των σπάνιων οικοσυστημάτων;

Παρακαλούμε να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Scroll