Καταβολή οδοιπορικών σε καθηγητές Δ/μιας Εκπαίδευσης που διδάσκουν σε σχολεία εκτός της έδρας τους.

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας από εκπαιδευτικούς Δ/μιας Εκπαίδευσης του Νομού Μεσσηνίας, η υπηρεσία εντελλομένων εξόδων Καλαμάτας χορηγεί οδοιπορικά έξοδα σε καθηγητές που διδάσκουν σε σχολεία εκτός της έδρας τους για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου, με λάθος ερμηνεία των όσων ισχύουν. Συγκεκριμένα, χορηγεί οδοιπορικά έξοδα σε μετακινούμενους εκπαιδευτικούς όχι με βάση το ν. 2685/99 (άρθρο 2) που ορίζει ότι ως αφετηρία εκκίνησης για την καταβολή των οδοιπορικών για τις μετακινήσεις  των δημοσίων υπαλλήλων θεωρείται η έδρα της υπηρεσίας τους, αλλά με βάση το ν. 1566/85 (άρθρα 8 και 14) σύμφωνα με τα οποία λαμβάνει οδοιπορικά έξοδα για τη μικρότερη απόσταση που μπορεί να είναι η έδρα τους ή ο τόπος διαμονής τους.

Όμως, στις εξετάσεις των Πανελληνίων η αποζημίωση των καθηγητών που μετακινήθηκε εκτός έδρας έγινε σύμφωνα με το ν. 2685/99.

Ακόμη, σε σχετικό έγγραφο του Γεν. Λογιστηρίου του Κράτους σε ερώτημα για το τι θεωρείται έδρα, δίδεται η απάντηση ότι ως έδρα αφετηρίας του μετακινούμενου εκπαιδευτικού θεωρείται η πόλη στην οποία βρίσκεται το σχολείο στο οποίο ανήκει οργανικά.    

Κατόπιν αυτού,

ερωτώνται οι κ.κ υπουργοί:

1) Δεν έχει δοθεί εντολή από το αρμόδιο υπουργείο για ενιαίο τρόπο καταβολής των οδοιπορικών σε όλες τις εκπαιδευτικές περιφέρειες; Η συγκεκριμένη ερμηνεία του νόμου από την Υπηρεσία Εντελλομένων Εξόδων Καλαμάτας έχει παρατηρηθεί και αλλού;

2) Γιατί δεν εφαρμόζεται ενιαία και σ όλες τις περιπτώσεις μετακίνησης εκπαιδευτικών ο ν. 2685/99 (άρθρο 2) που εφαρμόζεται για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και στους εκπαιδευτικούς κατά τις μετακινήσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης   

Scroll