Καιρός να μπει τέλος στη βάρβαρη κακοποίηση αλόγων και γαϊδουριών στον βωμό της τουριστικής βιομηχανίας – Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Ε. Ακρίτα, στη Βουλή
Την ανάγκη να μπει ένα τέλος στη βάρβαρη κακοποίηση που υφίστανται άλογα και γαϊδούρια στον βωμό της τουριστικής βιομηχανίας, φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή 16 συνολικά βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετά από πρωτοβουλία της βουλεύτριας Επικρατείας Έλενας Ακρίτα, υπεύθυνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τομέα Ευζωίας και Προστασίας των Ζώων.
Το πρόσφατο περιστατικό με ένα άλογο σε παραλία στο Κατάκολο Ηλείας να σέρνει μέσα στην άμμο άμαξα με τουλάχιστον 10 ανθρώπους, κάτω από τον ήλιο και σε συνθήκες έντονης καλοκαιρινής ζέστης, αποτελεί μία ακόμα θλιβερή υπενθύμιση ότι τα ιπποειδή τουρισμού υφίστανται συστηματικά εδώ και δεκαετίες -και ειδικά κάθε καλοκαίρι- εξαντλητική εκμετάλλευση σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να προσφέρουν στους επισκέπτες μια «ρομαντική» αμαξάδα σε κάθε είδους έδαφος ή μια ξεκούραστη άνοδο σε δύσβατα ανηφορικά μονοπάτια και σκαλοπάτια.
Καθώς το νομικό πλαίσιο της χώρας παραμένει δυστυχώς ασαφές και δεν προβλέπει απολύτως τίποτα για αυτή τη μεγάλη κατηγορία ζώων, τα ιπποειδή τουρισμού, οι βουλεύτριες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την κυβέρνηση αν έχει την πρόθεση να ασχοληθεί με το ζήτημα και να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας και ευζωίας των ιπποειδών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: Καιρός να μπει τέλος στη βάρβαρη κακοποίηση άλογων και γαϊδουριών στον βωμό της τουριστικής βιομηχανίας
Στις 31 Ιανουαρίου 2012, με τον Νόμο 4039/12 η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τη λειτουργία τσίρκων και κάθε είδους παραστάσεων με ζώα, όπως και τη χρησιμοποίησή τους σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστες αυτοκινήτων, μουσικές συναυλίες, επιδείξεις, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις.
Δυστυχώς, παρότι ο Νόμος αυτός αποτέλεσε ένα απολύτως θετικό βήμα στην κατεύθυνση της προστασίας των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με σκοπό το κέρδος, το νομικό πλαίσιο της χώρας -παρά και την ψήφιση του Ν. 4830/2021 περί ευζωίας των ζώων- δεν προβλέπει μέχρι και σήμερα απολύτως τίποτα για μια μεγάλη κατηγόρια ζώων, τα ιπποειδή τουρισμού. Άλογα και γαϊδούρια υφίστανται συστηματικά εδώ και δεκαετίες μια εξαντλητική εκμετάλλευση σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να προσφέρουν κάθε καλοκαίρι στους επισκέπτες μια «ρομαντική» αμαξάδα σε κάθε είδους έδαφος ή μια ξεκούραστη άνοδο σε δύσβατα ανηφορικά μονοπάτια και σκαλοπάτια.
Το πρόσφατο περιστατικό που αποτυπώθηκε σε φωτογραφία που δείχνει ένα άλογο σε παραλία στο Κατάκολο Ηλείας να σέρνει μέσα στην άμμο άμαξα με τουλάχιστον 10 ανθρώπους, σε συνθήκες έντονης καλοκαιρινής ζέστης, έρχεται να προστεθεί σε μια ατέλειωτη, δυστυχώς, σειρά γεγονότων και καταγγελιών που αφορούν την κακοποίηση και την ακραία εκμετάλλευση των ζώων που υποφέρουν από αφυδάτωση, ασθένειες και πληγές και συχνά-πυκνά πεθαίνουν στον βωμό μιας παρωχημένης και βάρβαρης πλέον επιχειρηματικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερες πόλεις του εξωτερικού όπως η Μαγιόρκα, η Βαρκελώνη, το Νέο Δελχί, η Οξφόρδη και το Τελ Αβίβ έχουν ήδη απαγορεύσει εντελώς τις τουριστικές άμαξες.
Επειδή:
– Σύμφωνα με την καταγγελία της Ελληνικής Φιλοζωικής Ένωσης Ζαχάρως, το άλογο της φωτογραφίας βιώνει ένα καθημερινό μαρτύριο «μέσα στον ήλιο, δίχως στέγαστρα, δίχως την παραμικρή υποδομή», με το μαρτύριο αυτό να κοστολογείται μάλιστα 10 ευρώ για μισή ώρα βόλτας με την άμαξα.
– Εν έτει 2024 έχει έρθει πλέον η στιγμή να μπει στη χώρα μας ένα τέλος στην κακοποίηση των ζώων στον βωμό του ανθρώπινου συμφέροντος.
– Δεν μπορεί να γίνεται εσαεί αποδεκτό να αντιμετωπίζονται τα ζώα ως τουριστική ατραξιόν και όχι ως έμβια όντα με σάρκα και οστά.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να βάλει επιτέλους τέλος στο βασανισμό των ιπποειδών, στο πλαίσιο μιας τουριστικής βιομηχανίας, και να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας και ευζωίας των ιπποειδών;
Οι Ερωτώσες Βουλεύτριες και οι Ερωτώντες Βουλευτές
Έλενα Ακρίτα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Κασιμάτη Νίνα
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Παππάς Πέτρος
Πούλου Παραγιού (Γιώτα)
Ψυχογιός Γιώργος
Χρηστίδου Ραλλία