Δευτερολογία στη Βουλή
Στα σοβαρά ζητήματα που εγείρονται από την ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και αφορούν κυρίως το παιδαγωγικό πλαίσιο προσχολικής αγωγής, στις σημαντικές ελλείψεις οι οποίες παραμένουν σε ότι αφορά στην ανάγκη χάραξης και εφαρμογής πολιτικών για τη στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρίες αλλά και στην απουσία ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του δημογραφικού, αναφέρθηκε στην δευτερολογία της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ειδική αγορήτρια του σχετικού νομοσχεδίου Κατερίνα Νοτοπούλου.
Ένας από τους βασικούς τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού, ωστόσο στο παρόν νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, την ώρα που ο Έβρος και πολλές άλλες Ακριτικές περιοχές εκπέμπουν sos, η κυβέρνηση φέρνει νύχτα μια τροπολογία της ντροπής. Όπως τόνισε η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας όταν οι δείκτες φτώχειας και ανεργίας εχουν εκτιναχθεί, όταν δεν υπάρχουν βασικές υποδομές, όταν καταγράφεται τεράστια δημογραφική μείωση , τα βάουτσερ ή επιδοτήσεις δεν αρκούν. Απαιτείται σχέδιο.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου ανέδειξε ξανά τα προβληματικά σημεία του προγράμματος του προσωπικού βοηθού που αφήνει εκτός, χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρίες που το έχουν απόλυτη ανάγκη σχολιάζοντας παράλληλα πως ενώ ο αρχικά διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης ήταν να καλύπτει 2.000 συμπολίτες μας με αναπηρίες, σήμερα καλύπτει μόλις 1300 ενώ ειπώθηκε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι ο στόχος τελικά είναι 1700, ακόμη κατώτερος δηλαδή και από τον αρχικό.
Ο στόχος τόνισε, πρέπει να είναι η καθολική κάλυψη.
Αναφορικά με την τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας τόνισε ότι πρόκειται για εξόχως προβληματική τροπολογία καθώς δίνει τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης εκτέλεσης δρομολογίων στον εκάστοτε Υπουργό να προχωράει σε απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό και χωρίς εγγυήσεις για την σωστή εκτέλεση των δρομολογίων.
Η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, προσπαθεί να επιλύσει το θέμα της δρομολογιακής σύνδεσης των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμένα.
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει σηκώσει ψηλά το θέμα της σύνδεσης των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, αλλά δε μπορεί η κυβερνητική να χρησιμοποιεί την ανεπάρκεια της να λύσει ένα πρόβλημα ως παράθυρο για απευθείας αναθέσεις των μεταφορών.
Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε γι’ ακόμη μια φορά σειρά ερωτημάτων προς την αρμόδια Υπουργό καθώς τόσο στις αρμόδιες Επιτροπές όσο και στη συζήτηση στην Ολομέλεια δεν έλαβε πειστικές απαντήσεις σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει το πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ και ιδιαίτερα ο ανιχνευτικός έλεγχος της γνωστικής ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων μέσω ψυχομετρικού εργαλείου. Έκανε λόγο για παράδειγμα κακής νομοθέτησης που εγείρει σοβαρά επιστημονικά, νομικά και ηθικά ζητήματα και κατέθεσε στα πρακτικά την επιστολή της ΠΟΣΙΠΣ όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αλλαγές που γίνονται βιαστικά, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Η σωστή διαμόρφωση του νομοσχεδίου θα διασφαλίσει ότι το νέο πρόγραμμα δεν θα υποβαθμίσει το θεμελιώδες έργο της προσχολικής εκπαίδευσης, αλλά θα το ενισχύσει».
Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ακόμη πως μια ενδιαφέρουσα και σημαντική προσπάθεια επιστημονική, νομοθετείται με το χειρότερο τρόπο και καταλήγουμε να εγείρονται σοβαρά νομικά και δεοντολογικά ζητήματα.
«Μας ζητάτε να ψηφίσουμε κάτι που δεν υπάρχει, χωρίς να αναφέρετε τίποτα σχετικά με το διαγνωστικό εργαλείο. Δεν περιγράφετε ούτε τα στοιχειώδη και αυτό δείχνει την προχειρότητα με την οποία το υπουργείο σας ετοιμάζει τα νομοσχέδια. Ακόμα και η σύμφωνη γνώμη γονέων και τα προσωπικά δεδομένα ήρθαν με νομοτεχνική βελτίωση κατόπιν της εισήγησης της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής».