Γ. Σαρακιώτης

Η συμφωνία Ε.Α.Σ. και MSM Export και η συνολική εικόνα της αμυντικής βιομηχανίας

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Η συμφωνία Ε.Α.Σ. και MSM Export και η συνολική εικόνα της αμυντικής βιομηχανίας»

Η συμφωνία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.) και της εταιρείας MSM Export έχει προκαλέσει πλήθος ερωτηματικών, τα οποία, μέχρι στιγμής, παραμένουν αναπάντητα περί του αν τηρήθηκαν, τόσο πριν όσο και μετά τη σύναψη αυτής, όλοι οι κατά το νόμο όροι σχετικά με τον ελεύθερο ανταγωνισμό μέσω της ισότιμης πρόσβασης των ενδιαφερομένων στη δημόσια πρόσκληση, παρά το γεγονός ότι τίθενται από Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και από συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η προκείμενη νομοθεσία σκοπεί στην αποφυγή κάθε είδους μονοπωλίων προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Μάλιστα, η Ε.Ε. έχει μεριμνήσει ειδικά για τις εν λόγω συμβάσεις, οι οποίες αφορούν στον ευαίσθητο τομέα της Άμυνας, εκδίδοντας οδηγίες, οι οποίες δεσμεύουν σαφώς την Ελληνική Κυβέρνηση.

Στο άρ.38 του ν.3978/2011 (άρ.25 και 29 παρ. 1 της Ευρ. Οδηγίας) και με τίτλο «Διαδικασίες σύναψης συμβάσεων» αναφέρεται ότι: «Οι συμβάσεις του παρόντος Μέρους συνάπτονται σύμφωνα με τις ακόλουθες διαδικασίες: α) την κλειστή διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 39, β) τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, σύμφωνα με το άρθρο 40, γ) τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, σύμφωνα με το άρ.41 και δ) σε ειδικές περιπτώσεις, τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, σύμφωνα με το άρθρο 42». Στο άρθρο 43 (παρ.5) σημειώνεται: «Η διάρκεια μιας συμφωνίας-πλαίσιο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 έτη, εκτός εξαιρετικών περιστάσεων που καθορίζονται, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη διάρκεια ζωής οποιωνδήποτε προϊόντων, εγκαταστάσεων ή συστημάτων, καθώς και τις τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να προκαλέσει η αλλαγή αναδόχου». Παρ’ όλα αυτά, η συμφωνία των Ε.Α.Σ. με την MSM Export έχει καταφανώς μεγαλύτερη διάρκεια με ελάχιστη τεκμηρίωση περί των λόγων, οι οποίοι οδήγησαν την Κυβέρνηση σε αυτή την επιλογή.

Όπως καταγγέλλεται από την Ο.Ε.Χ.Β.Ε., δεσμεύεται άνευ όρων στην αλλοδαπή εταιρεία «τεχνογνωσία και παραγωγική ικανότητα ενός και πλέον αιώνα», «η MSM θα ορίσει Διευθύνοντα Σύμβουλο στην Κοινοπραξία και θα έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ.», ενώ έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου με την επισήμανση: «Οι μηχανές που [ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ε.Α.Σ.] υποστηρίζει ότι «ξαναπαίρνουν μπροστά» είναι αυτές που εκχωρούνται με «απευθείας ανάθεση» […] χωρίς κριτήρια διασφάλισης δημοσίου συμφέροντος και πλούτου». Περί τη συνολική εικόνα των Ε.Α.Σ. και σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, η MSM φαίνεται ότι έχει ήδη αναλάβει μέρος του έργου της βιομηχανίας με εργαζόμενους, οι οποίοι πραγματοποιούν βάρδιες στις γραμμές παραγωγής. Μάλιστα, το σωματείο των εργαζομένων έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας Λαυρίου προκειμένου, μεταξύ άλλων, «να αναδειχθούν ζητήματα υγείας και ασφάλειας», αλλά και να ενημερωθούν για το ενδεχόμενο οι εν λόγω «εξωτερικοί» εργαζόμενοι να προέρχονται και από άλλα – άγνωστα μέχρι στιγμής – εταιρικά σχήματα.

Επειδή πρόκειται για πολυετή δέσμευση του έργου των Ε.Α.Σ. χωρίς δυνατότητα σύναψης άλλων συμβάσεων, ενώ η περιγραφή της διαδικασίας επιλογής από το Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ε.Α.Σ. κ. Κωστόπουλο μαρτυρά ότι δεν έλαβε χώρα ένας διαφανής και ανοιχτός διαγωνισμός, αλλά η συμφωνία συνάφθηκε «πίσω από κλειστές πόρτες».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες (ν. 3429/2005, 3978/2011, 4412/2016, έγκριση Διυπουργικής Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων) κατά τη σύναψη της συμφωνίας Ε.Α.Σ. και MSMExport;
  2. Εγκρίθηκε από τους συναρμόδιους φορείς η πολυετής δέσμευση ακίνητης περιουσίας των Ε.Α.Σ. και ποιο είναι το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σαρακιώτης Ιωάννης

Scroll