Η λειτουργία των Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ειδικότερα η λειτουργία των δύο σχολών του ΤΕΙ στην Ζάκυνθο – Ερώτηση του Στ.Κοντονή, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τον Υπουργό Παιδείας , Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Όπως μας έχει γίνει γνωστό, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην τελευταία συνεδρίασή του κατά την 29η Σεπτεμβρίου 2012  εξέδωσε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο  επισημαίνεται η ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που εδρεύουν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Με αφορμή το ψήφισμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, θέλουμε να τονίσουμε, οτι αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ιδίως των λειτουργούντων στην περιφέρεια, και η μη περαιτέρω υποβάθμισή τους .

Επιπλέον , εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να υλοποιηθούν οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου «Αθηνά» , με τις οποίες επιχειρείται να γίνουν πράξη, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Οι προτάσεις αυτές, μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, γιατί σε συνδυασμό με την εξαιρετικά μειωμένη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αναμένεται να προκαλέσουν κίνδυνο στον αριθμό των διδακτικών θέσεων και να οδηγήσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση των τοπικών κοινωνιών, αφού η λειτουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ -ιδιαιτέρως στην περιφέρεια- αποτελούν κυψέλη μορφωτικής και πολιτιστικής αναβάθμισής των . 

Ειδικότερα  το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων -το οποίο  απαρτίζεται από οκτώ (8) τμήματα με τέσσερις χιλιάδες τετρακοσίους τριάντα δύο (4.432) φοιτητές – αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα, αναφορικά με το διδακτικό προσωπικό  που εργάζεται στο Ίδρυμα, καθώς αποτελείται κυρίως από έκτακτους καθηγητές (οι μόνιμοι καθηγητές είναι μόλις  27) με πολύ χαμηλές αμοιβές .

Επίσης, η διοικητική υποστήριξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος, ως προς την στελέχωσή του, είναι ελλιπέστατη και αντιμετωπίζεται κατά βάση με έκτακτους εργαζόμενους .

Σχετικά με τα δύο τμήματα του ΤΕΙ που λειτουργούν στην Ζάκυνθο, το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος & Οικολογίας (έτος ίδρυσης το 2003) και το  Τμήμα Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς (έτος ίδρυσης το 2009). Έχουμε να αναφέρουμε ότι σε αυτά, έχουν εγγραφεί για τη φετινή χρονιά χίλιοι εκατόν επτά (1.107) σπουδαστές. Οι ελλείψεις σε μόνιμους καθηγητές είναι σημαντικές –επτά (7) μόλις και στα δύο τμήματα- και οι ανάγκες του ΤΕΙ καλύπτονται από έκτακτους (39 στο σύνολο) . Επιπρόσθετα, οι διοικητικές  του υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, με τέσσερις μόνιμους υπαλλήλους και έναν έκτακτο να εργάζονται στο Ίδρυμα. Ως προς το ζήτημα της δωρεάν στέγασης των σπουδαστών του ΤΕΙ, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη εξασφάλισης μόνιμης φοιτητικής εστίας. 

Ιδιαίτερα θέλουμε να επισημάνουμε, οτι στις 24/9/2012 εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του ΤΕΙ στην Ζάκυνθο και πλέον τα δύο τμήματα, στεγάζονται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με άρτιο εξοπλισμό, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του εκπαιδευτικού έργου. Ως εκ τούτου, θα ήταν άδικο και αντίθετο προς την προαγωγή της γνώσης και την έρευνας, να υπάρξει ενδεχόμενη συγχώνευση και μεταφορά των σχολών αυτών εκτός Ζακύνθου . 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Τι προτίθεται να πράξει αναφορικά με την χρηματοδότηση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων .

2.    Θα προχωρήσει σε καταργήσεις ή συγχωνεύσεις Πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ .

3.    Διατίθεται να προβεί σε κλείσιμο των τμημάτων του ΤΕΙ Ζακύνθου .

Ο ερωτών βουλευτής

Σταύρος Ν. Κοντονής

                                                                                                             Βουλευτής Ζακύνθου

Scroll