Η Κομισιόν δεν μπαίνει καν στον κόπο να εξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες χάνονται ανθρώπινες ζωές στον Έβρο στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης τύχης. Απάντηση του Επιτρόπου Φούλε στον ευρωβουλευτή Ν.Χουντή.

Ενώ συνεχίζονται τα τραγικά περιστατικά πνιγμών μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο κι ενώ χθες κυριακάτικη εφημερίδα αποκάλυψε την ύπαρξη «χωματερής» πτωμάτων, στην περιοχή, χωρίς περίφραξη, που λειτουργεί ως νεκροταφείο λαθρομεταναστών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπαίνει καν στον κόπο να εξετάσει τα αίτια του ομαδικού πνιγμού 11 νέων 20-25 ετών, αρχές Ιουλίου, στον Έβρο και περιορίζεται σε έκφραση «λύπης» και «σφαιρικής αντιμετώπισης» του ζητήματος. Αυτά προκύπτουν από απάντηση του Επιτρόπου για την διεύρυνση κου Φούλε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή.

 Ο Έλληνας ευρωβουλευτής σε ερώτησή του αναφερόταν στον τραγικό πνιγμό 11 ανθρώπων ηλικίας 20-25 ετών, τα πτώματα των οποίων περισυνελλέγησαν στην παραποτάμια περιοχή του Διλόφου και των Μαρασίων Έβρου και ζητούσε από την Κομισιόν να ερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβηκαν τα περιστατικά και να λάβει μέτρα για να για να μην επαναληφθούν στο μέλλον καθώς πολύ συχνά άνθρωποι χάνουν την ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω του ποταμού Έβρου αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Ο Επίτροπος κ.Φούλε στην απάντησή του αναφέρει:

«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την τραγωδία στην οποία αναφέρεται το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου και εξακολουθεί να μεριμνά για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με βάση το πλαίσιο σφαιρικής αντιμετώπισης της μετανάστευσης, συνεργαζόμενη με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή αποδίδει μείζονα σημασία στις πολιτικές που χαράσσουν και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν οι τουρκικές αρχές για την πρόληψη και την καταπολέμηση της λαθραίας μετανάστευσης. Η Επιτροπή εκφράζει το ενδιαφέρον της για τα θέματα αυτά κατά τις επαφές της με τις τουρκικές αρχές, σε κάθε επίπεδο.

Ειδικότερα, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για εγκαθίδρυση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των συνόρων. Η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας στο θέμα αυτό με σειρά προγραμμάτων αδελφοποίησης στους τομείς του ασύλου, της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων, σε ένα από τα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα».

Scroll