EΡΩΤΗΣΗ
Προς Υπουργούς
Προστασίας του Πολίτη
Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΘΕΜΑ: Η καθυστέρηση απόκρισης σε περιστατικά ενεργοποίησης του panicbutton μπορεί να αποβεί μοιραία για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Από τα τέλη του 2022 θεσπίστηκε με το ν.4995/2022 η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (Panic Button) για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με την άμεση και έγκαιρη επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας στον τόπο του περιστατικού. Σημειώνουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα της πιλοτικής λειτουργίας, η εν λόγω εφαρμογή απευθυνόταν σε γυναίκες και κάλυπτε μόνο την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Τον Μάιο του 2024 το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε όλη την Επικράτεια και αφορούσε σε κάθε ενήλικο άτομο, χωρίς διάκριση φύλου, με ΚΥΑ των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ενώ η βάση δεδομένων της εφαρμογής τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Επισημαίνουμε ότι η εύρυθμη λειτουργία όλων των παραμέτρων του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών που έχουν επιφορτιστεί την ως άνω ευθύνη, κρίνεται ύψιστης σημασίας για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και της αποτροπής εγκλημάτων που σχετίζονται άμεσα με αυτή.
Καθ’ όλη την διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις όπου το panic button είτε δεν λειτούργησε είτε ο χρόνος απόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας δεν ενέπιπτε στην έννοια της άμεσης επέμβασης.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στις 11 Οκτωβρίου στη Λέσβο, σύμφωνα με καταγγελία γυναίκας – θύματος ενδοοικογενειακής βίας, έγινε χρήση του panic button και το περιπολικό της άμεσης δράσης κατέφτασε στο σημείο μετά από 30 λεπτά(!). Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος χρόνος απόκρισης δύναται να αποβεί μοιραίος σε καταστάσεις απειλής της σωματικής ακεραιότητας ή/και της ζωής του θύματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα1, για την ίδια περίπτωση, αναφέρεται ότι η ειδοποίηση μέσω panic button ενεργοποιεί Κέντρο Άμεσης Δράσης των Αθηνών και όχι αυτό της περιφέρειας που λαμβάνει χώρα το εκάστοτε περιστατικό, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι/ες Υπουργοί:
Οι Eρωτώντες/ωσες Βουλευτές
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Ακρίτα Έλενα
Αποστολάκης Ευάγγελος
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γεώργιος
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Ψυχογιός Γεώργιος
1 https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/voreio_aigaio/lesvos-kataggelia-thymatos-endooikogeneiakis-vias-gia-kathysterisi-stin-leitourgia-tou-panic-button/