Α. Παναγιωτόπουλος

Η κατάσταση του ΕΣΥ έχει επιδεινωθεί δραματικά, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών σας

Σημεία από την εισήγηση του βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, κατά τη συζήτηση στη βουλή της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα: «Καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι πολίτες επιβαρύνονται με νέα κόστη και η υγειονομική φτώχεια απειλεί όλο και περισσότερους και περισσότερες»

Κυβερνάτε, δυστυχώς για τη χώρα και τους πολίτες, σχεδόν 6 χρόνια και η κατάσταση του ΕΣΥ έχει επιδεινωθεί δραματικά, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών σας.

Εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης και νεοδεξιάς ιδεολογίας σας!

Το 2019 το ΕΣΥ ήταν σαφέστατα βελτιωμένο, λειτουργικό και όδευε προς την ορθή κατεύθυνση, κάτι που ανεκόπη όταν αναλάβετε τις τύχες της χώρας.

Κι εσείς κύριοι της κυβέρνησης δεν φυτρώσατε ξαφνικά το 2019.

Σήμερα, λοιπόν, όλα τα στοιχεία και δεδομένα που έρχονται, όχι από εμάς, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΟΣΑ, καθώς και από τους καθ’ ύλην αρμόδιους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στο ΕΣΥ είναι αμάχητα τεκμήρια της δραματικής κατάστασης της υγείας, των υπηρεσιών υγείας, των ασθενών και εν γένει των ληπτών υπηρεσιών υγείας της χώρας. Θα σας παραθέσω τα πιο πρόσφατα:

  • Μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι το 20% των φτωχών πληθυσμιακών ομάδων δεν έλαβε ιατρική εξέταση ή θεραπεία κάθε φορά που χρειάστηκε.
  • Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ ένα αντίστοιχο ποσοστό (περίπου 20%) αντιμετώπισε καταστροφικές για τη διαβίωσή του δαπάνες για την υγεία.
  • Σύμφωνα δε με τη EUROSTAT, το 26,1% των ανθρώπων της Ελλάδας, δηλαδή ένας στους τέσσερις, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.
  • Βάσει των επίσης πιο πρόσφατων στοιχείων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, το τακτικό προσωπικό (δηλαδή μόνιμοι υπάλληλοι και ΙΔΑΧ) του Υπουργείου Υγείας έπεσε στους 71.490, το δε μη τακτικό προσωπικό, δηλαδή οι συμβασιούχοι, ανήλθαν στους 39.793.

Κάνοντας τη σύγκριση με τον μήνα Ιούνιο του 2019, τον τελευταίο δηλαδή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το τακτικό προσωπικό τότε ανερχόταν στους 79.177, το δε μη τακτικό στους 21.621 εργαζομένους. Παρατηρούμε, δηλαδή, ότι από τον Ιούνιο του 2019 ως τον Σεπτέμβριο του 2024 οι τακτικοί εργαζόμενοι του Υπουργείου Υγείας έχουν μειωθεί κατά 7.687, οι δε μη τακτικοί, οι συμβασιούχοι έχουν αυξηθεί κατά 18.172!

  • Απογοητευτική είναι η κατάσταση και όσον αφορά στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του ΕΣΥ. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στις δομές ΠΦΥ, παρουσίασε μείωση κατά 3,6% το 2023 σε σχέση με το 2022. Το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε το 2023 κατά 1,1% σε σχέση με το 2022. Το δε προσωπικό των λοιπών ειδικοτήτων παρουσίασε μείωση το 2023 σε σχέση με το 2022 κατά 2,3%.
  • Σύμφωνα τώρα με την ΠΟΕΔΗΝ, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού στο ΕΣΥ πλησιάζει στην ηλικία της συνταξιοδότησης, ενώ σε πολλές ιατρικές ειδικότητες εργάζονται συνταξιούχοι με καθεστώς παράτασης εργασίας, κάτι που δεν λύνει το πρόβλημα, απλώς το μετακυλίει χρονικά επιδεινώνοντάς το. Την ίδια στιγμή οι νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα, κάνουμε εξαγωγή ιατρικού προσωπικού στην Ευρώπη, και κυρίως στη Γερμανία.
  • Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι το 2023 οι συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων του ΕΣΥ ανήλθαν στις 3.381, ενώ προσλήφθηκαν μόνο 1.063 νέοι υπάλληλοι. Από το 2021 ως σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, μειώθηκε κατά περίπου 7.500, οι οποίοι δεν έχουν αναπληρωθεί.
  • Ο μέσος όρος ΜΕΘ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 12 κλίνες σε 100.000 κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει τις 6 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Μάλιστα, ο αριθμός των ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων μειώνεται συστηματικά λόγω έλλειψης εντατικολόγων ιατρών και εξειδικευμένων νοσηλευτών. Βάσει διεθνών προτύπων και μελετών του ΠΟΥ, η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει 3.500 κλίνες (2.000 κλίνες ΜΕΘ και 1.500 κλίνες ΜΑΦ).
  • Όμως, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα οι κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία (μαζί με τα στρατιωτικά) που μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς είναι μόλις 895. Σε αυτές μπορούν να προστεθούν ακόμη 171 κλίνες ΜΕΘ τις οποίες ενοικιάζει το ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα. Σύνολο 1.066 κλίνες ΜΕΘ όταν βάσει του ΠΟΥ πρέπει να διαθέτουμε 2.000 κλίνες ΜΕΘ.
  • Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (Health at a Glance – Europe 2024), το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν ακάλυπτες ανάγκες υγείας ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 21%, δηλαδή περισσότεροι από 1 στους 5.
  • Η ίδια έκθεση μας αποκαλύπτει ότι περισσότερο πλήττονται οι άνθρωποι που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εισοδήματος, με ποσοστό 23%, δηλαδή σχεδόν 1 στους 4. Και φυσικά, ο κύριος λόγος για αυτό είναι ο οικονομικός.
  • Ομοίως, οι ιδιωτικές πληρωμές για την Υγεία στη χώρα μας ξεπέρασαν το 30% των συνολικών δαπανών, ποσοστό που είναι διπλάσιο του ενωσιακού μέσου όρου (15%)
  • Και το κερασάκι στην πικρή τούρτα της πολιτικής σας: μόλις το 30% των κατοίκων της χώρας μας εμπιστεύονται την κυβέρνηση στη ετοιμότητα, την προετοιμασία και τη διαχείριση των κρίσεων, και αυτό έρχεται μετά την εμπειρία της πανδημίας.
  • Όσον αφορά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που κατευθύνονται στην κτηριακή αποκατάσταση των δομών του ΕΣΥ, είναι μια σωστή επιλογή, αλλά εσείς το καταντάτε πουκάμισο αδειανό αφού κτήρια δίχως ανθρώπους είναι άχρηστα..

Εμείς θεωρούμε την υγεία δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, πιστεύουμε σε ένα ισχυρό και πανταχού παρών Εθνικό Σύστημα Υγείας, μοντέρνο και αποτελεσματικό, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, με προτεραιοποίηση της πρόληψης, της προστασίας και της προαγωγής της υγείας στην κοινότητα σε μια περίοδο που το χάσμα μεταξύ των εισοδηματικών στρωμάτων αυξάνεται, και η υγεία, για την οποία μιλάμε σήμερα, γίνεται ολοένα και περισσότερο προνόμιο όσων έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και λιγότερο δικαίωμα όλων δίχως καμία εξαίρεση.

Εσείς εφαρμόζετε κατά γράμμα το νεοφιλελεύθερο σχέδιο Πισσαρίδη.

Ένα πολύ πρόσφατο απαράδεκτο και αποδεικτικό των ανάλγητων νεοδεξιών σας αντιλήψεων είναι η καταγγελία των ιατρών των Κέντρων Υγείας της 5ης Υ.ΠΕ, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δεν σιτίζονται όπως θα έπρεπε, όταν εφημερεύουν!

Ορίστε η καταγγελία για τα πρακτικά. Απαντήστε μας για αυτό κύριε Υπουργέ, δίχως στρεψοδικίες, δίχως τοξικότητα και δίχως φανατισμό. Είναι και αυτό φωτογραφία της στιγμής που θολώνει τη μεγάλη εικόνα;

Εδώ και 6 χρόνια επιχειρείτε αλλαγή παραδείγματος στην υγεία. Μετατοπίζεται στρατηγικά το βάρος στον ιδιωτικό τομέα, ο δε δημόσιος απαξιώνεται με μεγάλο ηττημένο φυσικά τον πολίτη ο οποίος καλείται να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Scroll