Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την νομοθεσία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος – Απάντηση της Ευρ. Επιτροπής στον ευρωβουλευτή Ν.Χουντή

Ενώ χθες στην προκαταρτική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδιο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ.Προβόπουλος αποκάλυψε ότι τράπεζες σε Ελλάδα και Κύπρο έκλειναν τα μάτια σε συναλλαγές της Μονής παραβιάζοντας έτσι και τις διατάξεις για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης κα Μαλμστρομ αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την Απόφαση–πλαίσιο 2001/500/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αυτό προκύπτει από απάντηση της κας Μάλμστρομ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Νίκο Χούντη.

Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφερόμενος στην Απόφαση–πλαίσιο 2001/500 του Συμβουλίου της ΕΕ για το ξέπλυμα χρήματος ζητούσε να πληροφορηθεί αν η Ελλάδα έχει μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο τις διατάξεις της εν λόγω απόφασης, που αφορούν στον προσδιορισμό, τον εντοπισμό, τη δέσμευση, την κατάσχεση και τη δήμευση των οργάνων και των προϊόντων του εγκλήματος.

Η κα Μάλμστρομ απάντησε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει δύο εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση της απόφασης-πλαισίου 2001/500/ΔΕΥ τον Απρίλιο του 2004 και το Φεβρουάριο του 2006. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, με βάση τα στοιχεία που είχαν τότε παρασχεθεί στην Επιτροπή:

– Όσον αφορά το άρθρο 1 (α): “Η Ελλάδα […] πρέπει προφανώς να αναδιατυπώσει τις επιφυλάξεις της στο άρθρο 2 της Σύμβασης του 1990 [του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ξέπλυμα χρήματος, τον προσδιορισμό, τον εντοπισμό, τη δέσμευση, την κατάσχεση και τη δήμευση των οργάνων και των προϊόντων του εγκλήματος]”.

– Όσον αφορά το άρθρο 1(β): “Η Ελλάδα […]φαίνεται ότι εξακολουθεί να μην πληροί τους αναγκαίους όρους”.

– Όσον αφορά το άρθρο 2: Η Ελλάδα “δεν παρέσχε γραπτές πληροφορίες για να αξιολογηθεί η εφαρμογή του άρθρου 2”.

– Όσον αφορά το άρθρο 3 για τη δήμευση αντίστοιχης αξίας: “Η Ελλάδα δήλωσε ότι είχε συμμορφωθεί με το άρθρο 3, χωρίς όμως να παράσχει τα αντίστοιχα κείμενα”.

– Όσον αφορά το άρθρο 4 για την αντιμετώπιση των αιτήσεων αμοιβαίας συνδρομής που υποβάλλουν τα άλλα κράτη μέλη με τον ίδιο βαθμό προτεραιότητας που ισχύει για τα μέτρα αυτά στις εσωτερικές διαδικασίες, η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη,δεν διαβίβασε στοιχεία. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “η Επιτροπή θεωρεί πάντα ότι δεν έχει λάβει επαρκείς πληροφορίες για να προβεί στη διαπίστωση ότι η διάταξη αυτή έχει ειδικά μεταφερθεί στα εθνικά δίκαια”.»

Scroll