Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας καθιερώθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας σε παιδιά κάτω των 18 ετών, τα οποία θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες αντί να εργάζονται και μάλιστα τις περισσότερες φορές, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα, 50.000 ανήλικα παιδιά εργάζονται σε καταστήματα, βιοτεχνίες, εργοστάσια ή αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο, 10.000 περίπου παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και αναζητούν το μέλλον τους στην ανασφάλιστη εργασία ή την επαιτεί, ενώ πολλές φορές αναπτύσσουν παραβατική συμπεριφορά.
Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι ακριβή, καθόσον εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός παιδιών που εργάζονται στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το 2001 θεσμοθετήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έργο του οποίου είναι η παρακολούθηση και προώθηση της εφαρμογής της Σύμβασης στην Ελλάδα, μέσω της επιστημονικής έρευνας και της ανάλυσης και καταγραφής της πραγματικής κατάστασης στη χώρα μας.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται η κα. Υπουργός
Εάν λειτουργεί το από πενταετίας θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ποιες είναι οι συγκεκριμένες μελέτες και έρευνες στις οποίες έχει προβεί, προκειμένου να εφαρμοσθεί στο ακέραιο η Σύμβαση που προασπίζει τα Δικαιώματα των Παιδιών στη χώρα μας
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης