Υπάρχει δυνατότητα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποζημίωσης των Ελλήνων παραγωγών, για ζημιές της παραγωγής τους κυρίως στα σιτηρά και κηπευτικά, λόγω της παρατεταμένης περιόδου ανομβρίας. Στην Ελληνική Κυβέρνηση «ρίχνει το μπαλάκι» η αρμόδια Επίτροπος κ. Ντανούτα Χούμπνερ, για τη δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, με θέμα την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της χώρας μας, οι οποίοι επλήγησαν φέτος από την ξηρασία.
Σε απάντηση της Επιτροπής θα μπορούσαν να αντληθούν πόροι για την αντιμετώπιση του προβλήματος και αναφέρεται ειδικά στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. (ΤΑΕΕ), το οποίο καλύπτει συγκεκριμένα μέτρα παροχής βοήθειας, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Οι προϋποθέσεις για την καταβολή αποζημιώσεων από τα κεφάλαια του Ταμείου αυτού είναι σύμφωνα με την Επιτροπή, «τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία της πρώτης σημειωθείσας ζημίας και το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των άμεσων ζημιών να ξεπερνά τα 3 δις ευρώ σε τιμές του 2002 ή το 0,6% του ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του κράτους, οποιοδήποτε από τα δύο είναι μικρότερο. Το ισχύον κατώτατο όριο για την Ελλάδα για το 2007 είναι 1.066 εκατ. ευρώ. Εάν το ποσό της συνολικής ζημίας είναι μικρότερο του ορίου αυτού τότε το Ταμείο Αλληλεγγύης θα μπορούσε να κινητοποιηθεί μόνον κατ΄εξαίρεση, εάν πληρούνται ορισμένες ειδικές προϋποθέσεις».
Σε σχέση με το πρόβλημα της λειψυδρίας, ως μέρος του γενικότερου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής που προσβάλλει τον πλανήτη, η Επιτροπή απάντησε ότι: «ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την σε βάθος αξιολόγηση της κατάστασης σε επίπεδο Ε.Ε. και προτίθεται να υποβάλει ανακοίνωση το 2007.
Το καλοκαίρι που έρχεται προβλέπεται να είναι το πιο άνυδρο όλων των εποχών. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αρκεστεί στην καταβολή των αναγκαίων αποζημιώσεων, αλλά, όπως άλλωστε την παροτρύνει η Επιτροπή, να χρησιμοποιήσει τις σημαντικές δυνατότητες κοινοτικής στήριξης για την αναδιάρθρωση των γεωργικών καλλιεργειών, τη βελτίωση των υποδομών και την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση των υδάτων.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Μετά την απάντηση της Επιτρόπου και τη δυνατότητα που παρουσιάζεται για τη χώρα μας να καταβληθούν αποζημιώσεις στους αγρότες που επλήγησαν από ξηρασία, ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα θα αναλάβει άμεσα η κυβέρνηση, ώστε να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο διατιθέμενα κοινοτικά κονδύλια για το σκοπό αυτό;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη