Η διαρκής συρρίκνωση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, η μείωση του αντικειμένου του και του ανθρώπινου δυναμικού του

Το ΙΓΜΕ, αποκλειστικός δημόσιος φορέας για την έρευνα του Ορυκτού πλούτου της χώρας, τη διαχείριση  του υπόγειου υδάτινου δυναμικού της, του περιβάλλοντος και της γεωτεχνικής υποδομή της, υποβαθμίζεται συστηματικά από όλες τις Κυβερνήσεις που εφαρμόζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και εγκατάλειψης του δημόσιου τομέα ιδιαίτερα από την δεκαετία του 90.

Το 1999  με το Ν. 2702  έχουμε την πρώτη  προσπάθεια κατάργησης της περιφερειακής διάρθρωσης του ΙΓΜΕ και συρρίκνωσης του έργου του μέσα από τις υποχρεωτικές  μετατάξεις. Σε εφαρμογή του νόμου αυτού, το ΙΓΜΕ από 1250 εργαζόμενους περιορίστηκε στους 1050, ενώ, με τη συνεχή αποχώρηση του προσωπικού, λόγω συνταξιοδοτήσεων έχει περιορισθεί σήμερα στους 640 εργαζόμενους, με τάση περαιτέρω μείωσης για  τα επόμενα 2 χρόνια κατά 150 εργαζόμενους. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να έχουν μειωθεί  σημαντικές ερευνητικές του δραστηριότητες (γεωτρητική έρευνα, γεωφυσική έρευνα, τοπογραφική δραστηριότητα κ.α.)

Επίσης κινδυνεύει η περιφερειακή του διάρθρωση αφού τα παραρτήματα του αντιμετωπίζουν αναλογικά μεγαλύτερη αποψίλωση λόγω των συνταξιοδοτήσεων.

Τα τελευταία 5 χρόνια προσλήφθηκαν μόνο 20 εργαζόμενοι, κυρίως επιστήμονες. Με βάση τα αιτήματα των ίδιων των  Διευθύνσεων του ΙΓΜΕ προς την Γενική  Διεύθυνση απαιτούνται άμεσα 220 εργαζόμενοι προκειμένου να διατηρήσει την σημερινή, έστω, ερευνητική του  δραστηριότητα. Μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής σε πρόσφατη ενημέρωση του συνδικάτου συμφώνησε με την ανάγκη αυτή.

Επιπλέον, ενώ από το 2006 έχουν εγκριθεί 25 θέσεις από το Υπουργείο Οικονομίας, ο διαγωνισμός δεν προωθείται παρά το γεγονός ότι  από τον Ιανουάριο του 2008 υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου  του ΙΓΜΕ.

Όπως εκτιμά το Συνδικάτο εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, η ευθύνη βαραίνει τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ινστιτούτου που, με την κάλυψη ή και την ανοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠ. ΑΝ.) θέλει να παρέμβει στο ΑΣΕΠ ώστε ο διαγωνισμός να γίνει με συνέντευξη (με δικαιολογία την πρόσληψη ειδικών επιστημόνων) και να μην καλυφθούν οι ανάγκες των Παραρτημάτων   με 8 θέσεις.

 Στην τελευταία συνάντηση του Συνδικάτου με τον Γ. Γραμματέα του ΥΠ.ΑΝ. κ. Μουσουρούλη,  ο τελευταίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα ερευνήσει το θέμα χωρίς καμία πρακτική δέσμευση για την υλοποίηση του διαγωνισμού. Τέλος  ενώ το Δ.Σ. του ΙΓΜΕ ενέκρινε το 2007 πρόταση προς το ΥΠ.ΑΝ. για άλλες 80 προσλήψεις,  το Υπουργείο δεν την προώθησε στο Υπουργείο Οικονομίας για έγκριση.

Σε πρόσφατη συνάντηση του Συνδικάτου με τον Γενικό Διευθυντή υπήρξε δέσμευση ότι το ΙΓΜΕ θα ζητήσει 150 προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων.

Το ΙΓΜΕ βρίσκεται στα πρόθυρα της  διάλυσης ιδιαίτερα λόγω των συνταξιοδοτήσεων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Τι προτίθενται να κάνουν για την ενίσχυση και ανανέωση του προσωπικού του ΙΓΜΕ με βάση τον  βραχυχρόνιο και μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των ίδιων των Διευθυντικών στελεχών και του Γενικού Διευθυντή του;

2.    Γιατί δεν προωθείται από το ΥΠ.ΑΝ. προς το Υπ. Οικονομίας η απόφαση του Δ.Σ.  του ΙΓΜΕ του 2007 για 80 προσλήψεις; Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν τα Υπουργεία για να προωθηθεί άμεσα ο  διαγωνισμός των 25 θέσεων (με την πρόβλεψη του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ και για προσωπικό που αφορά τις Περιφερειακές μονάδες) μέσω ΑΣΕΠ ;

3.    Προτίθενται να αντιμετωπίσουν θετικά  τη νέα πρόταση του Γενικού Διευθυντή ΙΓΜΕ για 150 προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Scroll