Τον τίτλο της πιο μολυσμένης ευρωπαϊκής πόλης έχει κατακτήσει η Θεσσαλονίκη, στην οποία, κατά μέσο όρο, δύο στις τρεις ημέρες το χρόνο παρατηρείται υπέρβαση των ορίων για τα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ έχει υπολογιστεί ότι οι κάτοικοι αυτών των πόλεων εισπνέουν καθημερινά ένα θανατηφόρο κοκτέιλ 60 διαφορετικών τοξικών ουσιών που βρίσκονται προσκολλημένες πάνω στην αιωρούμενη σκόνη. Τα παραπάνω επισημαίνονται σε έκθεση της Κομισιόν, που με βάση εργασίες που παρουσιάστηκαν και αφορούσαν την αέρια ρύπανση στα αστικά κέντρα, σε βιομηχανικές περιοχές και σε εσωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (2006), η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να μειώσει σε αρκετές περιπτώσεις την εκπομπή ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως τα οξείδια του αζώτου, ενώ σε μερικές περιπτώσεις οι εκπομπές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σημαντική αύξηση των πρόωρων θανάτων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ειδικά στις χαρακτηρισμένες ως ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας καταγράφουν οι επιστήμονες, οι οποίοι, παρότι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια στην Πολιτεία για να λάβει μέτρα, δεν εισακούονται.
Οι συστηματικές υπερβάσεις των οριακών τιμών διαφόρων αέριων ρύπων συνεπάγονται άμεση απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Στην Ελλάδα σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες (2004-2005) καταγράφονται 300-400 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, οι οποίοι αποδίδονται έμμεσα στις επιπτώσεις που έχει η ρύπανση στη δημόσια υγεία.
Βασικός υπαίτιος για την ανησυχητική αυτή κατάσταση είναι ο τομέας της κυκλοφορίας, με δεδομένη και την έντονα αυξητική τάση της χρήσης του αυτοκινήτου, αλλά και η καύση πετρελαίου για βιομηχανική χρήση ή θέρμανση.
Κατόπιν όλων αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Γίνονται έλεγχοι στις ρυπογόνες πηγές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων (οχήματα, οικοδομικές εργασίες, βιομηχανίες κ.α.) για τον προσδιορισμό της ρύπανσης και ποια τα αποτελέσματά τους;
– Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να προωθήσουν για τον περιορισμό των επιπέδων των αέριων ρύπων, τουλάχιστον εντός των επιτρεπόμενων ορίων της ΕΕ, ώστε να υπάρξει βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγαλουπόλεων της χώρας μας και να μην κινδυνεύει η υγεία τους;
Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Παπαγιαννάκης