Ρ. Χρηστίδου

Για ακόμη μια φορά αδιέξοδες και ανεφάρμοστες πολιτικές

Σημεία παρέμβασης της Αν. Συντονίστριας ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η Ραλλία Χρηστίδου, βουλεύτρια Β’ 3 Νοτίου Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατά την κατ’ άρθρο τοποθέτησή της ως εισηγήτρια στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για το νομοσχέδιοτου Υπουργείου Εσωτερικών: «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης»μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

Το παρόν νομοσχέδιο επί της αρχής των σκοπών του λειτουργεί ως άσκηση επί χάρτου παρά ως απάντηση στα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης εν γένει.

Η επιλογή της αύξησης του συνολικού διαστήματος υποχρεωτικής παραμονής στη θέση διορισμού από 10 σε 15 έτη στοχεύει στον διοικητικό περιορισμό της κινητικότητας και καταργεί το δικαίωμα επαγγελματικής εξέλιξης.

Ορίζεται κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και πρόσβαση του ΑΣΕΠ: Ποιο το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της πλατφόρμας; Είχε προαναγγελθεί και με τον νόμο του 2021 αλλά ακόμη και στο παρόν νομοσχέδιο υπάρχει παραπομπή έναρξης λειτουργίας «στις καλένδες».

Με όρους προστιθέμενης αξίας της διάταξης δίνεται μια λύση σε ένα περιβάλλον παντελώς εκκρεμές τόσο για τους επιτυχόντες της 2Γ/2022, όσο και για τους επιτυχόντες της ΑΑΔΕ 1Γ. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει την ευθύνη που μεταξύ των αποτελεσμάτων του γραπτού διαγωνισμού της 2Γ/2022 έως σήμερα εκδίδονται σχεδόν μόνο προκηρύξεις τύπου Κ με σειρά κατάταξης, θέτοντας ουσιαστικά στο περιθώριο τους επιτυχόντες των γραπτών διαγωνισμών.

Έχουμε σπαταλήσει τόνους μελάνης να συζητάμε για το σύστημα αξιολόγησης και να αναδείξουμε ότι είμαστε υπέρ των συστημάτων αξιολόγησης στη Δημόσια Διοίκηση, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει η Κυβέρνηση 5 χρόνια να το εφαρμόσει, είναι παντελώς ελλιπής, με πολλές αστοχίες, χωρίς σωστές μετρήσεις και κίνητρα και εν τέλει όχι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Η ανταμοιβή της παραγόμενης εργασίας μέσω ενός συστήματος επιβράβευσης δεν είναι νέο μοντέλο στη Δημόσια Διοίκηση, όμως, για να εφαρμοστεί σοβαρά και όχι προσχηματικά, πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 35 που αφορά τον κύκλο ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων ουσιαστικά λειτουργεί ως κατοχύρωση των ενεργειών της εκάστοτε κυβέρνησης και διοίκησης.

 Ο περιορισμός του bonus στο ύψος του 15% του ετήσιου μισθού και η μεσολάβηση μεγάλου χρονικού διαστήματος συμβάλλει στην αποσύνδεση επίτευξης-στόχου και ανταμοιβής μειώνοντας τον αντίκτυπο για τους εργαζομένους.

Δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για αυθαίρετες επιλογές των οργάνων που παίρνουν τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με τη δική τους υποκειμενική κρίση και διάθεση ή και σύμφωνα με τις υποδείξεις που δέχονται από τους ανωτέρους τους μέχρι και το επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας.

Αναβάθμιση θέσης Ειδικού Γραμματέα στο Εθνικό Τυπογραφείο σε θέση Γενικού Γραμματέα: Καθαρά φωτογραφική διάταξη ρουσφετολογικού χαρακτήρα με άνευ λόγου επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κατά τουλάχιστον 11 χιλιάδες ευρώ από την καταβολή διαφοράς αποδοχών της θέσης μετακλητού. Ποια ανάγκη προέκυψε ξαφνικά; Πότε άλλαξε και πώς ο όγκος και η βαρύτητα της εργασίας, όπως εντελώς αόριστα και προσχηματικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση;

Scroll