Μια εξαιρετικά γενικόλογη απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την αυξανόμενη ανησυχία που προκαλεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των έλλειψης συνοχής στο εσωτερικό της ΕΕ.
Ο Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Bertelsmann, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας την γνώμη της για την άνοδο της ακροδεξιάς και του λαϊκιστικού απομονωτισμού, καθώς και για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η εμμονή σε πολιτικές μονομερούς λιτότητας.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος την έκθεση η οποία αναφέρει πως “η ανεπάρκεια της ΕΕ να υλοποιήσει κοινές πολιτικές σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι προσφυγικές ροές, είναι μεγάλη”, είχε ρωτήσει την Κομισιόν αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει και τις προτάσεις που προωθεί για την αντιμετώπιση αυτής της ανησυχητικής δυναμικής.
Στην απάντησή του ο Πρόεδρος Γιούνκερ αποφεύγει να σχολιάσει τον αρνητικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι πολιτικές λιτότητας στην ευρωπαϊκή κρίση, σημειώνει πως η Κομισιόν έχει να προτείνει “ένα θετικό θεματολόγιο συγκεκριμένων ευρωπαϊκών δράσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες” και παραπέμπει στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Σεπτέμβρη.
Επίσης η Κομισιόν, δια στόματος Γιούνκερ, αποφεύγει να απαντήσει στο πώς θα ενισχυθεί η πολιτική συνοχή της ΕΕ, τη στιγμή που ορισμένες χώρες, είναι μέλη α λα καρτ και αρνούνται να υλοποιήσουν τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις, όπως τη Συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, αναλογικά σε όλα τα κράτη-μέλη.
Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-006541/2016
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Ευρωπαϊκή ενοποίηση και ευρωσκεπτικισμός
Το Γερμανικό Ινστιτούτο Bertelsmann, σε έκθεση που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες σχετικά με την πορεία της ΕΕ, αναφέρει πως η «Η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της και είναι μίλια μακριά από την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων», ενώ συνεχίζει υποστηρίζοντας πως οι συνεχείς διαιρέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ έχουν επιδεινωθεί.
Στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται η ανεπάρκεια της ΕΕ να υλοποιήσει κοινές πολιτικές σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι προσφυγικές ροές, μιας και οι πολιτικές απαντήσεις εξακολουθούν να προωθούνται από πολλούς σε εθνικό επίπεδο. Το παραπάνω ενισχύει τα ακροδεξιά κινήματα και τον Ευρωσκεπτικισμό, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την πορεία της ευρωπαϊκή ενοποίησης.
Με δεδομένες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ειδικά από χώρες που φλερτάρουν με την ξενοφοβία, τον εθνικό απομονωτισμό αλλά και που αρνούνται να συμμετέχουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης προβλημάτων όπως το προσφυγικό, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει υπ’ όψιν της την εν λόγω έκθεση του Bertelsmann Stiftung;
2. Πού εντοπίζει τους λόγους ανόδου του ευρωσκεπτικισμού και της ακροδεξιάς, για διάλυση της ΕΕ; Προκαλεί η εμμονή στη μονομερή λιτότητα κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ;
3. Τι πρωτοβουλίες σχεδιάζει και ποιες προτάσεις προωθεί για την αντιμετώπιση αυτής της ανησυχητικής δυναμικής;
EL
E-006541/2016
Απάντηση του Προέδρου Γιούνκερ
εξ ονόματος της Επιτροπής
(21.10.2016)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει την έκθεση, στην οποία αναφέρεται ο βουλευτής.
Ενόψει των βασικών προκλήσεων που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας, η Επιτροπή έχει προτείνει ένα θετικό θεματολόγιο συγκεκριμένων ευρωπαϊκών δράσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Αυτό το θετικό θεματολόγιο παρουσιάστηκε λεπτομερώς κατά την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14 Σεπτεμβρίου 2016[1].
Συνάδει με τις δέκα προτεραιότητες που διατυπώνονται στις Πολιτικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στις 15 Ιουλίου 2014 κατόπιν συζητήσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση της Ένωσής μας, ώστε να αντιμετωπιστούν σθεναρά οι προκλήσεις της εποχής μας και να δημιουργηθεί μία καλύτερη Ευρώπη: Μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που διαφυλάττει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, μια Ευρώπη που ισχυροποιεί τους πολίτες μας, μια Ευρώπη που αμύνεται εντός και εκτός των συνόρων της και μια Ευρώπη που αναλαμβάνει τις ευθύνες της.
[1] http://ec.europa.eu/priorities/state-union-2016_el