Σημεία από την παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον Ant1
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος, καλεσμένος σήμερα, Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Γιώργος Γρηγοριάδης, συνομίλησε με τον Σάκη Αρναούτογλου από το ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Γκιουλέκα από την ΝΔ και επισήμανε μεταξύ άλλων:
Για τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και τον λεγόμενο αντισυστημισμό
Την περίοδο αυτή αποτυπώνονται δημοσκοπικοί όροι συγκυρίας και αυτό το βλέπει ο καθένας που κάνει σε βάθος ανάλυση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο πρόεδρος του Σωκράτης Φάμελλος εργάζονται προκειμένου να διαμορφωθεί μια σταθερή και ανθεκτική συσπείρωση δυνάμεων που θα παραταχθεί απέναντι στην υπό διάλυση Νέα Δημοκρατία και θα την κερδίσει.
Επειδή εδώ πέρα έχει καλλιεργηθεί μια λογική συστήματος – αντι-συστήματος και ότι μάλλον κερδίζει το δήθεν αντι-σύστημα, επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά, εγώ που μεγάλωσα στο Μενίδι είμαι σύστημα και ο άλλος ή η άλλη που σπούδασε στο Columbia και στη Σορβόννη είναι αντι-σύστημα; Γιατί θα τρελαθούμε τελείως εδώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τα πενήντα χρόνια της μεταπολίτευσης κυβέρνησε μόλις 4 στις πιο δύσκολες συνθήκες. Για να μιλάμε επί της ουσίας θα πρέπει να δούμε τι παρέλαβε και τι άφησε πίσω του: Παρέλαβε 27% ανεργία και την άφησε στο 17%, παρέλαβε μηδέν στα ταμεία και άφησε 37 δισεκατομμύρια βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια, παρέδωσε μια πολυδιάστατη και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική και πρέπει να πετύχετε. Αυτή η εθνική προσπάθεια δεν επιβραβεύθηκε γιατί έχουν μεσολαβήσει λάθη. Το 2024 ήταν για εμάς καταστροφικό. Για αυτό λέω ξεκάθαρα ότι από εδώ και στο εξής, το ζήτημα είναι μια σταθερή και ανθεκτική συσπείρωση δυνάμεων που θα είναι μια δύναμη επιλέξιμη.
Για την κυβερνητική κάλυψη στον Νίκο Τσάφο σχετικά με αρθρογραφία του για το ψευδοκράτος και το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο (Δείτε το σχετικό άρθρο Τσάφου https://www.csis.org/analysis/getting-east-med-energy-right μετα τον χάρτη δεύτερη παράγραφος «Turkey […] secured a maritime delimitation agreement»
Ο κ. Τσάφος δεν ανακάλεσε είπε ότι δεν είχε επαγγελματική σχέση με την ελληνική κυβέρνηση τότε. Σε αυτό το πλαίσιο έκανε την δήλωση του.
Επειδή όμως πολλοί υπουργοί θα βρεθούν στα ίδια έδρανα με τον κ. Τσάφο θέλω να επισημάνω το εξής: μετά το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο έγραψε ένα άρθρο ο κ. Τσάφος, ο οποίος αναφερόμενος στη συγκεκριμένη παράνομη συμφωνία λέει και διαβάζω στα αγγλικά: «securedamaritimedelimitationagreement» δηλαδή ότι η Τουρκία εξασφάλισε συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης. Ούτε το ψευτο-μνημόνιο, ούτε παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνο, ο κ. Τσάφος γράφει ότι εξασφάλισε συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης. Ας τον ρωτήσουν οι συνάδελφοι του υπουργοί εκεί στα έδρανα που θα μοιραστούν: αναγνωρίζει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο; Γιατί ο κ. Τσάφος δεν είναι υπουργός σε ένα οποιοδήποτε υπουργείο, είναι υφυπουργός Ενέργειας και θα κληθεί μεθαύριο να διαπραγματευτεί για την ελληνική κυβέρνηση τις θαλάσσιες ζώνες. Καλές είναι οι ασκήσεις πατριδογνωσίας, αλλά να μιλάμε επί της ουσίας για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Το ερώτημα είναι απλό: Εξακολουθεί να πιστεύει ότι το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο είναι εξασφάλιση συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης;
Για την στεγαστική πολιτική, με αφορμή τα επιτεύγματα που είχε η δράση ενός κληρικού και μιας δασκάλας στα Φουρνά Ευρυτανίας
Αρχικά συγχαρητήρια στον πατέρα Κωνσταντίνο για την προσπάθεια που κάνει εκεί, αλλά αυτή η ωραία εξαίρεση που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά δείχνει και τα προβλήματα. Τι στεγαστικό το οποίο αφορά και τα χωριά και τις πόλεις και την αποκέντρωση. Γιατί ο πατέρας Κωνσταντίνος δεν τους είπε «πηγαίνετε να πάρετε ένα δάνειο στην τράπεζα με προνομιακό επιτόκιο», όπως είναι τα προγράμματα «Σπίτι μου 1» και «Σπίτι μου 2», τα οποία στην αγορά ακινήτων αντί να αυξάνουν την προσφορά, δηλαδή περισσότερες κατοικίες, αυξάνει τη ζήτηση. Ο πατέρας Κωνσταντίνος είπε στους ανθρώπους «ελάτε, θα σας δώσουμε ένα σπίτι για να γεμίσετε το χωριό».
Υπάρχουν εφαρμοσμένες πολιτικές και η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία αυτή από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ισπανία, η Ιταλία και Πορτογαλία άντλησαν περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ και έφτιαξαν 20.000 κοινωνικές κατοικίες η Πορτογαλία, 10.000 κοινωνικές κατοικίες η Ιταλία, οπότε μείωσαν τη ζήτηση.
Άρα καλό είναι το παράδειγμα των Φούρνων, που με έχει εντυπωσιάσει πραγματικά, αλλά ας το κάνουμε συνολική πολιτική, αν είναι δυνατόν, αν και σήμερα έχει χαθεί η ευκαιρία. Και εδώ στην Αθήνα, στην Ανατολική Αττική, στη Δυτική Αττική, αν μια οικογένεια φύγει από ένα σπίτι που νοικιάζει 500 – 600 ευρώ, η αύξηση που της ζητούν στο επόμενο σπίτι είναι 200 και 250 ευρώ, αν βρει σπίτι. Πρέπει να δίνει δηλαδή το 1/3 τουλάχιστον εισοδήματος ενοίκιο και τα προγράμματα αυτά στείλανε νέους ανθρώπους να πάρουν με οριακά εισοδήματα δάνεια και σε 10 χρόνια δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο. Η κυβέρνηση πήρε 1 δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το έδωσε στις τράπεζες.
Με το πρώτο μνημόνιο καταργήθηκε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας. Δεν έχει χτιστεί ούτε μια κοινωνική κατοικία. Δεν απαραίτητα να ξαναγίνει ο οργανισμός, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχει υλοποιηθεί μια τέτοιου είδους πολιτική εδώ και δεκαπέντε χρόνια.