Κατατεθείσα Ερώτηση και ΑΚΕ 15 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Γ. Παπαηλιού για την εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων

Η πανώλη των αιγοπροβάτων, τα κρούσματα της οποίας έχουν εμφανιστεί και  διασπαρεί πλέον σε ολόκληρη τη χώρα,  επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία. Η εμφάνισή της προήλθε, κατά τη μεταφορά-τη μετακίνηση αιγοπροβάτων από το εξωτερικό και στη συνέχεια εντός της επικράτειας, από περιοχή σε περιοχή. Κατ΄ αυτήν δεν υπήρξαν έλεγχοι, και αν υπήρξαν, ήταν πλημμελείς. Αυτοί, και βέβαια η αργοπορία-η καθυστέρηση ως προς την εξέταση των αρχικών δειγμάτων, οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των σχετικών υπηρεσιών ελέγχου. Τα μέτρα που ελήφθησαν, δεν απέτρεψαν την επέκταση της νόσου..

Απαιτούνται:

  • Εκσυγχρονισμός (με ηλεκτρονικό τρόπο) και εντατικοποίηση των ελέγχων 
  • Άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, των κτηνιατρικών δομών ελέγχου και των εργαστηρίων, ένας  σημαντικός αριθμός των οποίων δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού 
  • Κάλυψη της δαπάνης για την προμήθεια των αναγκαίων ζωοτροφών επί όσο χρόνο τα ζώα θα βρίσκονται αναγκαστικά υπό περιορισμό στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
  • Κάλυψη της δαπάνης για τις αναγκαίες απολυμάνσεις με ειδικά σκευάσματα, περιλαμβανομένων και αυτών στα  βυτία γάλακτος και τα φορτηγά ζωοτροφών  στις εισόδους και εξόδους των περιοχών που βρίσκονται υπό περιορισμό
  • Δίκαιες και πλήρεις αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα και τα νεκρά, λόγω του ιού,  ζώα
  • Δίκαιες  και πλήρεις αποζημιώσεις για το απολεσθέν, εξαιτίας της πανώλης,  εισόδημα των κτηνοτρόφων, ώστε να διασφαλιστεί το ζωικό κεφάλαιο στις προσβληθείσες περιοχές. 

Η κτηνοτροφία, μαζί με την αγροτική παραγωγή, αποτελεί τον πυρήνα της απασχόλησης και της δημιουργίας εισοδήματος στην ύπαιθρο χώρα. Πρέπει   να βρίσκεται και αυτή στο κέντρο του ενδιαφέροντος της πολιτείας. Αυτό δεν συμβαίνει με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που την έχει εγκαταλείψει (και) στο έλεος των κρίσεων που βιώνει. Η κτηνοτροφία πρέπει «να σταθεί στα πόδια της» και οι κτηνοτρόφοι να επιβιώσουν. Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της υπαίθρου, η κτηνοτροφία μπορεί και πρέπει να λάβει τη θέση που της αξίζει. 
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία τουβουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού 15 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία  ζητούνται όλα τα παραπάνω, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια αρνητικά «φαινόμενα», η κτηνοτροφία «να σταθεί στα πόδια της» και οι κτηνοτρόφοι να επιβιώσουν.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων»

Η πανώλη των αιγοπροβάτων που, αρχικά, εμφανίστηκε σε περιοχές της Θεσσαλίας, δεν περιορίζεται πλέον μόνον εκεί. Εμφανίστηκε και στην Πελοπόννησο, σε περιοχές της Κορινθίας, και στην Αττική, ακόμη και στην Κρήτη.

Αυτή η κατάσταση που φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη έκταση και βάθος από ό,τι στην αρχή εκτιμάτο και είναι σε εξέλιξη, επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην κτηνοτροφία. Οι περιοχές, στις οποίες εμφανίστηκε η νόσος ετέθησαν σε καραντίνα. Ζώα εσφάγησαν και σφάζονται, ενώ ανεστάλη η διάθεση γάλακτος εντός συγκεκριμένων περιοχών.

Ειδικότερα, μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν και κατόπιν οδηγιών των αρμόδιων υπηρεσιών, οριοθετήθηκαν ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε αποστάσεις 3 και 10 χιλιομέτρων από την περιοχή όπου εμφανίστηκε το κρούσμα. Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να θέσουν τα κοπάδια τους σε υποχρεωτική καραντίνα. Αυτό σημαίνει πως απαγορεύεται να εξέλθουν της κτηνοτροφικής εγκατάστασης και να χρησιμοποιήσουν τους βοσκότοπους . Τα αιγοπρόβατα θα πρέπει να παραμένουν σταβλισμένα για όσες μέρες διαρκεί η περίοδος καραντίνας. Αν τα κρούσματα αυξηθούν, η καραντίνα θα παρατείνεται. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος μακράς περιόδου κατά την οποία τα κοπάδια δεν θα μπορούν να εξέλθουν των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Εξάλλου, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για προληπτικούς λόγους, απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ανησυχία μεταξύ των κτηνοτρόφων είναι μεγάλη και επιτείνεται διότι η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι μία πολύ σοβαρή, ιογενής, μεταδοτική ασθένεια. Για τον περιορισμό της είναι αναγκαίο να επιβάλλονται συγκεκριμένα αυστηρά μέτρα εκρίζωσης του ιού και αποτροπής της διασποράς στις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα. Αυτά περιλαμβάνουν τη θανάτωση όλων των ζώων, προσβεβλημένων και μη, που βρίσκονται, όχι μόνον στη συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα αλλά και σε γειτονικές.

Η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, η απαγόρευση μετακίνησης των ζώων και ο περιορισμός της διάθεσης του γάλακτος, που δεν διοχετεύεται μόνον εντός των «προσβεβλημένων» περιοχών αλλά και εκτός, οδηγούν και θα οδηγήσουν περαιτέρω σε δεινή κατάσταση τον κτηνοτροφικό κλάδο και τους κτηνοτρόφους σε αφανισμό.

Εκτός από τη διασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου στις συγκεκριμένες περιοχές, πρέπει να διασφαλισθεί και το εισόδημα των κτηνοτρόφων που πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων, αρχής γενομένης από την κάλυψη της δαπάνης για τις ζωοτροφές που οι κτηνοτρόφοι, λόγω της κατάστασης, θα υποχρεωθούν να προμηθευτούν και (την κάλυψη της δαπάνης) για τη διενέργεια απολυμάνσεων.

Οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν τάχιστα, πρέπει να είναι δίκαιες και πλήρεις..

Επειδή, φαίνεται ότι η χωρίς ελέγχους είσοδος αιγοπροβάτων στη χώρα μας από το εξωτερικό, είναι η αιτία. Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα για το πώς εμφανίστηκε η νόσος είναι σε εξέλιξη και αναμένονται τα πορίσματά της.

Επειδή, η απουσία ελέγχων συνδέεται με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την έλλειψη εποπτείας κεντρικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη αργοπορία στην εξέταση των αρχικών δειγμάτων, (και) λόγω έλλειψης προσωπικού, επιδείνωσε τα πράγματα.

Επειδή, η πανώλη των αιγοπροβάτων και οι εξ αυτής συνέπειες οδηγούν σε αδιέξοδο την ελληνική κτηνοτροφία.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πως εμφανίστηκε η πανώλη των αιγοπροβάτων στη χώρα μας, που μέχρι σήμερα δεν είχε εμφανιστεί;
  2. Τι, ποιες και πόσες μεταφορές-μετακινήσεις αιγοπροβάτων έγιναν από την περιοχή, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλίας, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, αμέσως μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, προς άλλες περιοχές;
  3. Ποιοι έλεγχοι είχαν διενεργηθεί, στο πλαίσιο της αποτροπής εισόδου και διάδοσης της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας;
  4. Στο εξής θα εντατικοποιηθούν και με ποιο τρόπο οι έλεγχοι των εισαγωγών αιγοπροβάτων; Θα πραγματοποιούνται ενδελεχείς έλεγχοι των εισαγωγών αιγοπροβάτων, όχι με τον συμβατικό τρόπο αλλά ηλεκτρονικά ;
  5. Προτίθεται να διενεργήσει άμεσες προσλήψεις προσωπικού των δομών ελέγχου των κτηνιατρικών υπηρεσιών (κτηνιάτρων);
  6. Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί το ζωικό κεφάλαιο στις προσβληθείσες περιοχές;
  7. Θα καλυφθεί η δαπάνη για τις ζωοτροφές που οι κτηνοτρόφοι, λόγω της κατάστασης, θα υποχρεωθούν να προμηθευτούν και για τη διενέργεια απολυμάνσεων:
  8. Θα υπάρξει ουσιαστική, δίκαιη και πλήρης, αποζημίωση και στήριξη του εισοδήματος των πληγέντων κτηνοτρόφων;
  9. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση της νόσου, την ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας;

Επιπλέον ζητείται από τον κ. Υπουργό:

Να κατατεθούν όλα τα επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν τα παραπάνω, περιλαμβανομένων και αυτών, από τα οποία προκύπτουν, τι, ποιες και πόσες μεταφορές-μετακινήσεις αιγοπροβάτων έγιναν από την περιοχή, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλίας, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, αμέσως μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, προς άλλες περιοχές.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παπαηλιού Γιώργος

Ακρίτα Έλενα

Γαβρήλος Γιώργος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ηλιόπουλος Όθωνας

Θρασκιά Ράννια

Καλαματιανός Διονύσης

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Παππάς Πέτρος

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Γιάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Scroll